Denna kaka har jag gjort med bottnar bestående av Devils Food Cake, receptet på bottnarna hittade jag hos
Lisa/Sockerrus. I och på kakan är det en karamellkaffekräm (Caramel Swiss Meringue Buttercream) och det receptet hittade jag hos
Manuela/P4B. Och som rubriken säger så bör den ju också smaka lite banan? Bottnarna är penslade med en bananlikör. :) Jag gillar kombinationen banan och choklad, har nog alltid gjort det.
Tårtan är inte så sötsliskig som det kanske verkar? Chokladkakan i sig är väldigt chokladig men inte så söt. Perfekt att ha ihop med annat som lätt kan bli sötsliskigt, som en bananlikör exempelvis. :P Kakan blir väldigt hög och fin och jämn i gräddningen. Lagom kompakt och inte för luftig. Denna kommer jag använda mig av fler gånger. Både kakan och krämen kan man förbereda i god tid, perfekt!
Någon mer än jag som använt sig av denna chokladkaka?
Devils Food Banana CakeIngredienser, kaka:1 dl kakao
1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)
2,5 dl hett vatten
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
Gör så här:Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.
Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min (24cm, 30-40 min).
Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.
Ingredienser, karamellkaffekräm:6 äggvitor
270 g strösocker
0,5 vaniljstång, endast fröna
270 g rumsvarmt smör
5 msk karamell (jag använder mig av HaPå, DdL eller kolasås)
3 tsk nescafépulver
Gör så här:Vispa äggvitor, socker och frön från en halv vaniljstång i en torr rymlig bunke över ett
vattenbad.
Meningen med att vispa över ett vattenbad är att sockret ska smälta, man får en fin slät smet.
Vispa tills sockret smält och därefter tar du av skålen från värmen och fortsätter vispa, ca 10 minuter, tills det svalnat lite.
Jag använder en köksassistent så jag fortsätter vispa smeten i den.
Efter 10 minuter, tillsätt mjukt rumstempererat smör lite i taget och vispa samman till en klumpfri smet.
Tillsätt karamell/kolasåsen och vispa på hög hastighet i några minuter, tills smeten blir fast och fin i konsistensen.
Tillsätt kaffepulver, blanda väl och smaka av.
Ställ krämen i kylskåp i ca 20 minuter, den blir enklare att hantera då.
Fyllning och garnering:
bananlikör (Bols använde jag)
kakao, ca 5 msk
Bygg ihop tårtan så här:
När kakan svalnat, dela den i tre eller fyra likadana delar.
Börja med första lagret, pensla på rikligt med bananlikör och bred på ett lager karamellkaffekräm.
Gör likadant med alla lager och avsluta med ett rejält lager karamellkaffekräm som du sedan klär in hela tårtan med.
Spritsa sedan små toppar på kakan, utifrån och in mot mitten i cirklar, pudra över lite kakao och servera!
Happy Baking! :)