Goda, krispiga och väldigt spröda skorpor ger detta recept. Kan varieras till det oändliga med viss korrigering.
Idag bjuder på pepparkaksskorpor (eller biscotti?).
Pepparkaksskorpor
Det här behöver du:
100 g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör och tillsätt pepparkakskryddorna, låt svalna lite.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Tillsätt smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar.
- Blanda ihop mjöl och bakpulver, rör ihop med äggsmeten till en smidig deg.
- Dela degen i tre och rulla till längder på en klädd plåt.
- Platta till längderna lite och grädda i 20 minuter i nedre delen i ugnen.
- Skär längderna i smala sneda bitar, lägg bitarna på klädd plåt med snittytan upp.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda skorporna i 5 minuter, vänd på bitarna och grädda andra sidan i 5 minuter.
- Stäng av ugnsvärmen och låt skorporna gå på eftervärmen med ugnsluckan lite öppen (så fukten tar sig ut).
- När ugnen är helt sval/kall igen så lägg skorporna i förslutningsbar burk.