Apelsinlikörtryffel & kladdmuffins
![](http://millblomskan.blogg.se/mine/images/2010/linahjarta_115559051.gif)
Det har jag försökt mig på idag. :) Har kikat i receptsamlingen och bytt ut några ingredienser, så vi får se hur det smakar. Mamma & hennes brukare var förbi på en muffinsfika på lunchen, kladdkakemuffinsen fick toppbetyg. :) Ska försöka mig på tryffeln nu, smeten är färdig och har stått i kylen minst en timme nu, om inte snart tre timmar.. Ska rulla dessa & sen ska de bada i kakao. :D Recept & bildbevis kommer snart!
Chokladkladdmuffins
2 dl strösocker
2 ägg
100 g rumstempererat smör
0,5 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
100 g chokladknappar (eller vilken choklad som helst)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader & smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmaten. Rör sist i smöret.
Blanda i chokladknapparna & fördela smeten i muffinsformar. (6 stora eller 12 mindre)
Grädda mitt i ugen 10-15 minuter (ca 20 min, blir lite fastare då).
Servera med vispad grädde & lite skivade bananer eller hallon, mumma! :D
Apelsinlikörtryffel (grundsmet)
150 g valfri blockchoklad (eller en finare 70% choklad)
0,5 dl florsocker
1 dl grädde
100 g rumstempererat smör
2 msk valfri smaksättning ( i mitt fall: apelsinlikör typ Cointreu eller koncentrerad apelsinjuice)
0,5 dl valfri garnering att rulla bollarna i (kakao valde jag)
(plasthandskar)
Gör såhär:
Finhacka chokladen & lägg i en rostfri skål. Tillsätt florsockret och rör om.
Mät upp rumsvarmt smör och skär ner i mindre bitar & mät även upp valfri smaksättning (likören i mitt fall).
Koka upp grädden och tillsätt smaksättningen, häll det över chokladen. Rör om till en slät smet.
Tillsätt smöret och vispa till en slät smet.
Smeten ska stå i kylskåpet i ca. 1 timme eller mer och stelna till ordentligt.
Ta en lagom stor skål och ha i garneringen (sikta i kakao), på med plasthandskarna & skeda upp lagom stora kulor och lägg där i.
Forma nu till kulorna så de blir runda och lägg dem på en smöpappersklädd bricka eller i en fin skål.
Du kan också spritsa smeten i formar eller på bakplåtspapper, eller häll smeten i en klädd form och skär i rutor och doppa i garnering.
Smaksättningar:
Koncentrerad juice i olika smaker.
Passerad sylt ex. hallon, hjortron, blåbär.
En god likör ex. Baileys, kaffelikör, apelsinlikör, mintlikör.
Sprit ex. whisky, päronkonjak, rom.
Garneringar:
Kakao,
Florsocker (ex florsocker med smak)
1 del kakao och 2 delar florsocker
Strössel
Kokos
Krossade karameller (ex polkagrisar)
Om du skär eller spritsar tryffeln så blir det fint om du doftar över florsocker eller lägger på små silverkulor.
♥
Kommentarer
Trackback