Saffransbullar med mandelmassa och russin
![](http://millblomskan.blogg.se/mine/images/2010/linahjarta_115559051.gif)
Dessa saffransbullar bakade jag på en vanlig vetedegsbas och slängde i lite saffran, alltså ingen kesella. Enkelt, snabbt och gott! :)
Saffransbullar med mandelmassa och russin
Ingredienser - bulldeg:
150 g smör, smält
5 dl mjölk
1 g saffran (2 paket)
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
14 dl vetemjöl ca (spara lite till utbaket)
Ingredienser - fyllning:
200 g mandelmassa, grovt riven
100 g mjukt smör
1-2 dl russin
1 ägg till pensling
pärlsocker och mandelspån till garnering
Gör såhär:
- Smält smör, tillsätt mjölk och saffran, värm till 37 grader (fingervarmt).
- Smula jästen i en rymlig bunke (jag använde min Assistent med rymlig degbunke) och slå över lite av degvätskan. Rör tills jästen lösts upp, tillsätt resten av degvätskan, socker och salt.
- Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg (degen är färdigarbetad när den släpper från bunkens kanter). Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 40 minuter.
- Gör fyllningen under tiden: vispa ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp, till en jämn smet.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela degen i två. Kavla ut till en rektangel och bred på hälften av fyllningen, strö över russin och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm bitar och lägg på klädd plåt med snittytan uppåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelsån.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter (beroende på ugn, ha lite koll så du inte bränner bullarna). låt svalna, gärna på galler.
Den gråa formen/fatet är av märket Gerbera.
Kommentarer
Trackback