Denna kaka har jag bakat i sjuhundra olika varianter, nästan! Den är vrålgod och påminner lite om en slags mazarinkaka. Idag gjorde jag en variant av ambrosiakaka med vanlig sockerkaksbotten och florsockerglasyr med syltade limeskal. Sambon ska få med sig en låda till jobbet för här hemma har vi (konstigt nog) ingen plats i frysen! :)
Vrålgod kalaskaka 20-40 bitar, beroende på storlek
Ingredienser kakan:2 dl flytande smör
2 dl vatten
5 ägg
4 dl råsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
smör och råsocker till formen
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en form, 30x40 cm, ströa formen med råsocker.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Rör i smör och vatten.
- Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Välj glasyr och garnering och garnera kakan.
Förslag på garnering:♥ 4-5 dl florsocker, 4 msk vatten, strö över färgglatt strössel eller syltat fruktskal
♥ 200 g philadelphiaost, 2,5 dl florsocker & rivet skal från 1 citrusfrukt
♥ 3 dl florsocker, 1 msk kakao, 0,5 dl kaffe, 50 g smält smör, strö över kokosflingor
♥ 3 dl florsocker med chokladsmak, 200 g philadelphiaost
♥ 3 dl florsocker med jordgubbssmak, 50 g smält smör, florsocker att dofta över
Tips! Dela på kakan och gör en glasyr enligt ovan men byt ut vätskan mot ex
din favoritlikör och strö över lite
finhackade nötter. Gör den andra delen lite barnvänligare med den vanliga glasyren där du kan byta ut vätskan mot en
god saft och dutta i lite hushållsfärg! :)