Äppelpaj på härliga vinteräpplen
PUBLICERAT: 2011-11-08 // 13:37:17
UNDER: Baka - pajer & cheesecakes
pÅh, vad gott det är med äppelpaj! Superenkelt att göra och minst lika enkelt att äta upp! ;)
Jag har försökt mig på flera olika sorters äppelpaj, en skånsk och dessa typiska svenska pajer.. Till och med en amerikansk rackare har jag bakat och den blev riktigt god. Jag måste leta rätt på det gamla skrynkliga receptet och dela med mig till er.
Nåväl, vi har haft finfrämmande från storstaden under helgen. Sambons bror med sambo hälsade på från El Stockholmo och såklart är jag inte sen med att fläska ihop en paj eller något annat tuggbart! Jag gjorde en mix på skånsk äppelpaj och smulpaj. Jag gräddar kakan i 175 grader i 20 minuter så den får färg och för att få lite mer krisp i toppingen så får den stå inne i 150 grader i 20 minuter till. & det hela resulterade i detta:
Jag har försökt mig på flera olika sorters äppelpaj, en skånsk och dessa typiska svenska pajer.. Till och med en amerikansk rackare har jag bakat och den blev riktigt god. Jag måste leta rätt på det gamla skrynkliga receptet och dela med mig till er.
Nåväl, vi har haft finfrämmande från storstaden under helgen. Sambons bror med sambo hälsade på från El Stockholmo och såklart är jag inte sen med att fläska ihop en paj eller något annat tuggbart! Jag gjorde en mix på skånsk äppelpaj och smulpaj. Jag gräddar kakan i 175 grader i 20 minuter så den får färg och för att få lite mer krisp i toppingen så får den stå inne i 150 grader i 20 minuter till. & det hela resulterade i detta:
Äppelpaj på härliga vinteräpplen
Botten:
Smör, att smöra formen med
2 dl ströbröd
Fyllning:
5-6 äpplen
3 dl äppelmos
3 msk mald kanel
Smultopping:
250 g smör
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
en nypa salt
Gör såhär:
Botten:
Smör, att smöra formen med
2 dl ströbröd
Fyllning:
5-6 äpplen
3 dl äppelmos
3 msk mald kanel
Smultopping:
250 g smör
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
en nypa salt
Gör såhär:
- Smöra formen och fördela ströbrödet över botten.
- Skala, kärna ur och bita upp äpplena.
- Blanda äppelbitarna med äppelmos och kanel, ställ åt sidan.
- Gör smultoppingen; använd en rejäl bakskål med hög kant och vispa ihop alla ingredienser med elvisp.
- Häll ner äppelblandningen i formen och strö över smultoppingen.
- Grädda kakan nederst i ugnen i ca 20 minuter i 175 grader, ställ ner värmen till 150 grader och grädda 20 minuter till.
Servera kakan med förslagsvis vaniljsås eller vaniljglass!
Den pastelliga ljusgröna Appoliaformen finns att klicka hem hos Ely Shop!
Appolias keramikformar finns i flera fina färger!
Den pastelliga ljusgröna Appoliaformen finns att klicka hem hos Ely Shop!
Appolias keramikformar finns i flera fina färger!
Kommentarer
Wesslantjej
Vilken härlig paj, aldrig sett en sådan förut!;) Ser så gott ut! Äpplpaj är alltid uppskattat..
2011-11-11 » 16:48:27
BLOGG: http://tjejenochlivet.blogg.se/
Trackback