För ett bra tag sen fick jag hem massor av choklad från Malmö Chokladfabrik och däribland en glöggkryddad mörk chokladkaka på 80 g. Passar ju perfekt till dessa glöggtryfflar! Har man inte glöggkryddad choklad så kan man tillsätta några matskedar glögg tills man är nöjd med smaken.
Jag hade i 2 matskedar glögg för att förstärka lite grann.
Glöggtryfflar
Ingredienser:
150 g mörk choklad (jag hade 80 g glöggchoklad och 100 g mörk choklad)
0,5 dl florsocker
1 dl grädde
100 g mjukt smör
2 matskedar glögg (ev mer - smaka av)
0,5 dl kakao/florsocker
Gör så här:
- Finhacka chokladen och blanda med florsocker.
- Koka upp grädden och slå över chokladen.
- Tillsätt det mjuka smöret och rör ihop tills smöret och chokladen gått ihop.
- Låt smeten svalna lite och ställ i kyl i minst 5 timmar.
- Trilla eller skeda tryffeln till små bollar och rulla i kakao.
- Förvara i kyl och ställ fram precis vid servering, tryffeln blir snabbt mjuk.
Värmeunderlägget (egentligen en tallriksvärmare) som ligger under bakskålen (bilden till höger) är av märket
Hot Plate, den är riktigt bra att ha som värmedyna när man bl.a ska tillverka tryfflar och hålla chokladen lite ljummen.
Bakskålen och baksleven har jag fått från Elisabet/
FikaMera och märket är Rosti Mepal, tjusigt med rött nu till jul! Dessutom så har ni läsare chansen att vinna ett likadant bakset här på bloggen inom kort, så håll utkik!