Hur gott är det inte med semlor?
Jag kunde inte hålla mig utan tjyvstartade med en vetedeg häromdagen, sambon fick med sig en drös semlor till jobbet.
Jag håller mig fortfarande till den klassiska semlan gjord på vetedeg med mandelmassa och grädde.
Jag tycker detta recept är toppen, degen blir riktigt smidig och mjuk.
Det finns ju en hel del nya kombinationer, choklad, kaffe, blådär, vanilj & hallon är några få smaker.
Har ni någon favorit?


Smarriga semlor, 20-25 st
Ingredienser:
100 g mjukt smör
50 g jäst
4 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk grovmalen kardemumma
ca 12 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
500 g mandelmassa
0,5 dl grädde
inkråm från bullarna
9-10 dl vispgrädde
1 dl florsocker
Gör såhär:
Värm mjölk och hälften av smöret till 37 grader (fingervarmt).
Smula sönder jästen i en rymlig degbunke (jag använder min assistent som rymmer 7 liter/5 kg deg).
Häll över degvätskan, socker, salt och kardemumma. Rör till jästen löst sig.
Tillsätt resten av det rumsvarma mjuka smöret och mjöl, arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 45-60 minuter.
Stjälp upp degen, knåda samman och dela degen i ca 12 bitar.
Forma bitarna till runda bullar, lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter, till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i nedre delen i ugn i ca 8-10 minuter.
Låt bullarna svalna, skär av locken och gröp ur inkråmet i bullarna.
Blanda ihop fyllningen till en jämn smet, fyll bullarna med mandelmassan.
Vispa grädden toppig, klicka eller spritsa ut på bullarna, lägg på locket och pudra florsocker över semlorna.
Servera med varm mjölk på djup tallrik, s.k hetvägg eller med en kopp chailatte.