Syrénsaft med citron och lime
Jag har alltid trott att syrén ska smaka parfym. Eftersom doften av syrén är stark och lite parfymaktig så har jag tidigare inte vågat använda mig av det. Nu tog jag tag i saken och testade göra syrénsaft och det smakade bättre än jag trodde. Saften har lite beska och blir inte så sötsliskig. Receptidéer har jag hittat både här och där men mixade till slut ihop dessa.
Syrénsaft med citron och lime, ca 5 liter koncentrerad
ca 50-60 syrénblomsklasar
1 citron
1 lime
2,5 liter vatten
2 kg strösocker
45 g citronsyra
Gör så här:
Plocka syrénblommor, skaka lätt och skölj i iskallt vatten.
Riv citron- och limeskal och skiva citrusfrukterna.
Varva citrusskivorna med syrénblomsklasarna i ett värmetåligt och rymligt kärl (hink eller kastrull med lock).
Koka upp vatten och tillsätt socker, citrusskal och citronsyra, slå sockervattnet över syrénblommorna.
Se till att blommorna ligger under vattenytan, lägg ett fat över som hjälp på traven.
Låt syrénsaften stå svalt i ca 3 dygn, sila saften och häll upp på väl rengjorda och varma flaskor.
Späd saften efter smak, ca 1 del saft med 5 delar vatten.
Tips! Spara saften genom att frysa in den i pet-flaskor på 0,5 liter. Fyll upp till 2/3 så undviker du att flaskan fryser sönder.