Vilket väder vi har haft de senaste dagarna, hörni! Strålande sol och närmare 30 grader. Härligt värre! :)
Till huvudsaken, cobbler är en skön mix av smulpaj och sockerkaka. Oftast brukar smeten bli såpass fast att man kan klicka ut den och den behåller formen. Jag testade mig fram till ett nytt recept och kunde breda på smeten över rabarbern. Cobblern får en krispig och fin yta och under skalet blir smeten som en sockerkaka, lite svampig, som en pudding ungefär. Rabarbern passar perfekt ihop med kokos och kardemumma och ska självklart serveras med en hemkokt vaniljsås! :)
Rabarbercobbler med kokos och kardemummaIngredienser:500 g rabarber (5-6 stjälkar)
2 msk strösocker
1 tsk kanel
1 krm nystött kardemumma
1 msk potatismjöl
125 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl havregryn
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
0,5 dl grädde
Gör så här:Rensa rabarbern och skär i mindre bitar, blanda med strösocker, kanel och kardemumma i en skål.
Lägg rabarbern i en pajform och strö över potatismjöl.
Vispa smör och socker med elvisp (eller Kitchen Aid+flatblandare).
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner i smörsmeten.
Vispa sist ner ägg och grädde, blanda väl.
Klicka ut smeten över rabarbern, grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 25 minuter.
Servera cobblern med den hemkokta vaniljsåsen.
Hemkokt vaniljsås, 4-6 p.
6 dl mjölk
1 ägg
3 msk strösocker
2 msk smör
2 msk maizenamjöl
2 msk kallt vatten
6 tsk vaniljsocker
2 krm äkta vaniljpulver
1 dl grädde
Gör så här:Vispa samman mjölk och ägg i en kastrull.
Tillsätt socker och smör.
Blanda maizenamjöl med vatten i ett glas, slå i det i kastrullen och koka upp.
När första bubblan syns, ta av kastrullen från värmen.
Låt svalna och tillsätt vaniljsocker, vaniljpulver och kall grädde.
Min variant av vaniljsås blev till då jag inte hade potatismjöl hemma, en enkel variant som snabbt går att koka samman och den blir snabbt en favorit, det lovar jag! Denna sås smakar mycket vanilj och gräddskvätten ger såsen det lilla extra. Ursprungsreceptet finns på potatismjölsförpackningen men jag ändrade om lite. Servera rabarbercobblern ljummen med kall vaniljsås! Mumsfilibaba! :)
Psst! Det vackra porslinet kommer från
Grannfrun.se.
Håll utkik! Snart kommer det en tävling på bloggen då ni har chans att vinna just dessa fina skålar från Ib Laursen och den fina pajformen från Miljögården. Perfekt till sommarens alla pajer och saftkalas! :)