Idag firar Sverige kanelbullens dag! Jag gjorde ett gäng kanel- och kardemummabullar igår och idag har jag gjort en enkel kanelbullekaka (eller säger ni butterkaka? Kakan är ju trots allt utan glasyr och vaniljkräm). Jag tycker det är himla smidigt att bunta ihop bullarna, i vanliga fall gör jag gärna
bullar i långpanna (typ brytbullar).
Jag är ju, som tidigare nämnt, en Garantör för Garant. Vi Garantörer får varje vecka en matkasse (eller hittills minst två kassar). Denna vecka fick vi massor av bakprodukter - socker, mjöl i olika slag, saffran och valnötter var några få produkter i kassen. Läs mer om veckans kasse och vår veckouppgift
HÄR.
Kanelbullekaka, 2 st
Ingredienser:
5 dl fetmjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
2 krm salt
1 tsk kardemummakärnor
150 g smör
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
Kanelfyllning:
100 g smör
0,75 dl strösocker
3 msk kanel
1 ägg till pensling
1 dl pärlsocker
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt)
Smula jästen i en stor rymlig bunke och rör ut den med lite av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, socker och salt och rör väl.
Stöt kardemumman och tillsätt i den ljumma mjölkblandningen.
Tillsätt ett ägg, lite lätt uppvispat.
Tillsätt 6 dl mjöl.
Klicka idet rumsvarma smöret i degen och fortsätt därefter att ha i resten av mjölet,spara lite till utbaket.
Knåda degen tills den blir slät och smidig, låt jäsa 45 minuter under bakduk.
Ta upp degen å mjölat bakbord och knåda degen smidig.
Dela degen i två och kavla ut varje deg till en avlång platta.
Blanda till fyllningen och bred på degen, rulla ihop till en 'rulltårta' och skiva i 2 cm tjocka skivor.
Ställ skivorna i en smord form med löstagbar kant eller i en butterkaksring (kantband) alt. att du ställer skivorna i pappersformar eller på en bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare i ca 30-40 minuter under bakduk.
Pensla kakan/bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i ca 6-8 minuter mitt i ugnen i ca 250 grader.
Låt kakan/bullarna svalna på bakgaller under bakduk.
Servera kakan/bullarna med ett glas kall mjölk! :)
Har ni firat kanelbullens dag och hur?