Middag som slår det mesta med hästlängder!
PUBLICERAT: 2011-01-22 // 12:06:42
UNDER: Mat - mat/recept
Igår bjöd jag och sambon hem Madde & Samuel på middag, det var tänkt att vi skulle äta ute men vi hade tinat upp en rejäl bit hästbiff hemma som vi gärna ville bjuda på.
Jag (med assistans av Zandra) vispade ihop en bearnaisesås, som skar sig såklart. Lyckades rädda den med en äggula, första gången. Andra gången den skar sig fick jag koka upp lite grädde och den blev himla fin och blank men på något konstigt vis så hann den skära sig strax innan servering. Vi åt glatt ändå. Så, det serverades alltså;
Hästbiff mediumrare med rotfrukter i ugn med hemgjord bearnaisesås, rödvinssås och grönsallad med fetaost. Mumma! Vi fick godkänt med några plus i kanten tror jag. :) Till dessert gjorde vi en chokladmousse med apelsinlikör och en fruktsallad på filéade kiwis, apelsiner och hallon. Riktigt gott! Jag hann tyvärr inte få några foton på middagen utan ni får nöja er med foton på chokladmoussen.
Chokladmousse med apelsinlikör (ca 6-8 port, beroende på formstorlek)
3 ägg
4 msk florsocker
4,5 dl vispgrädde
200 g choklad (120 gram Marabou vit vaniljchoklad & 80 g mörk 85% choklad från Malmö Chokladfabrik)
4 msk apelsinlikör, typ Cointreau.
Gör såhär:
Vispa ägg och florsocker tills det är vitt och fluffigt, det kan ta ca 15-30 minuter.
Vispa grädden tjock under tiden.
Bryt ner chokladen i en skål och smält över ett vattenbad.
Smaksätt grädden med apelsinlikör.
Vänd ner den smälta chokladen i äggfluffet, vispa försiktigt.
Vänd ner grädden i chokladblandningen och häll upp i små portionsformar.
Låt stå kallt i minst 6 timmar före servering, denna kan göras dagen innan.
Fruktsallad:
1 stor apelsin
4 kiwi
200 g hallon
Gör såhär:
Skala apelsin & kiwi med kniv.
Filea apelsinen och klyfta kiwifrukterna.
Blanda ihop allt i en skål.
En riktig hästmiddag;
600 g hästbiff
Rotfrukter i ugn:
6 potatisar
6 rödbetor
3 morötter
1 stor rödlök
1 msk olja
Gör såhär:
Skala och klyfta alla rotfrukter.
Krydda med salt & peppar, ringla över olja.
Skicka in plåten/formen i mitten i ugnen i ca 175 grader i ca 45 minuter.
Min variant av rödvinssås:
1 röd lök
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
5 dl rödvin alt. matlagningsvin
3 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk honung
2 msk smör
salt & peppar
maizenaredning
Gör såhär:
Finhacka rödlöken och fräs den i smör i en rymlig kastrull. Rör ner tomatpurén & oxfonden.
Tillsätt rödvinet & låt puttra lite.
Tillsätt vatten, låt koka upp, ha i socker, honung och smaka av med salt & peppar.
Om du vill sila din rödvinssås så ska du göra det nu, sila över den i en ny kastrull, låt koka upp.
Red av med maizenaredning till önskad konsistens.
Hemgjord bearnaisesås:
6 st äggulor (spara vitorna till att göra ex. maränger på)
500 g smör
3 msk dragon - torkad
8 st vitpepparkorn
1 stor gul lök
0.5 dl vinäger
1 dl vatten
1 msk dragon eller/& hackad persilja
Gör såhär:
Smält smöret på svag värme i en kastrull, ta av från plattan men håll varmt.
Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras (kokar ner) till hälften ungefär.
Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Separera äggulorna från vitorna och rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll försiktigt ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Gör i ordning din favoritsallad.
Skiva hästbiffen i 1,5 cm tjocka skivor, torka av överflödigt blod.
Krydda med salt & peppar & stek på köttet strax före servering, ca 3 minuter på var sida.
Hästkött kan gärna vara lite blodigt i mitten.
& servera!
Jag (med assistans av Zandra) vispade ihop en bearnaisesås, som skar sig såklart. Lyckades rädda den med en äggula, första gången. Andra gången den skar sig fick jag koka upp lite grädde och den blev himla fin och blank men på något konstigt vis så hann den skära sig strax innan servering. Vi åt glatt ändå. Så, det serverades alltså;
Hästbiff mediumrare med rotfrukter i ugn med hemgjord bearnaisesås, rödvinssås och grönsallad med fetaost. Mumma! Vi fick godkänt med några plus i kanten tror jag. :) Till dessert gjorde vi en chokladmousse med apelsinlikör och en fruktsallad på filéade kiwis, apelsiner och hallon. Riktigt gott! Jag hann tyvärr inte få några foton på middagen utan ni får nöja er med foton på chokladmoussen.
Chokladmousse med apelsinlikör (ca 6-8 port, beroende på formstorlek)
3 ägg
4 msk florsocker
4,5 dl vispgrädde
200 g choklad (120 gram Marabou vit vaniljchoklad & 80 g mörk 85% choklad från Malmö Chokladfabrik)
4 msk apelsinlikör, typ Cointreau.
Gör såhär:
Vispa ägg och florsocker tills det är vitt och fluffigt, det kan ta ca 15-30 minuter.
Vispa grädden tjock under tiden.
Bryt ner chokladen i en skål och smält över ett vattenbad.
Smaksätt grädden med apelsinlikör.
Vänd ner den smälta chokladen i äggfluffet, vispa försiktigt.
Vänd ner grädden i chokladblandningen och häll upp i små portionsformar.
Låt stå kallt i minst 6 timmar före servering, denna kan göras dagen innan.
Fruktsallad:
1 stor apelsin
4 kiwi
200 g hallon
Gör såhär:
Skala apelsin & kiwi med kniv.
Filea apelsinen och klyfta kiwifrukterna.
Blanda ihop allt i en skål.
En riktig hästmiddag;
600 g hästbiff
Rotfrukter i ugn:
6 potatisar
6 rödbetor
3 morötter
1 stor rödlök
1 msk olja
Gör såhär:
Skala och klyfta alla rotfrukter.
Krydda med salt & peppar, ringla över olja.
Skicka in plåten/formen i mitten i ugnen i ca 175 grader i ca 45 minuter.
Min variant av rödvinssås:
1 röd lök
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
5 dl rödvin alt. matlagningsvin
3 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk honung
2 msk smör
salt & peppar
maizenaredning
Gör såhär:
Finhacka rödlöken och fräs den i smör i en rymlig kastrull. Rör ner tomatpurén & oxfonden.
Tillsätt rödvinet & låt puttra lite.
Tillsätt vatten, låt koka upp, ha i socker, honung och smaka av med salt & peppar.
Om du vill sila din rödvinssås så ska du göra det nu, sila över den i en ny kastrull, låt koka upp.
Red av med maizenaredning till önskad konsistens.
Hemgjord bearnaisesås:
6 st äggulor (spara vitorna till att göra ex. maränger på)
500 g smör
3 msk dragon - torkad
8 st vitpepparkorn
1 stor gul lök
0.5 dl vinäger
1 dl vatten
1 msk dragon eller/& hackad persilja
Gör såhär:
Smält smöret på svag värme i en kastrull, ta av från plattan men håll varmt.
Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras (kokar ner) till hälften ungefär.
Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Separera äggulorna från vitorna och rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll försiktigt ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Gör i ordning din favoritsallad.
Skiva hästbiffen i 1,5 cm tjocka skivor, torka av överflödigt blod.
Krydda med salt & peppar & stek på köttet strax före servering, ca 3 minuter på var sida.
Hästkött kan gärna vara lite blodigt i mitten.
& servera!
Kommentarer
zandra
synnd att bean vart misslyckad:/ ja hoppas ja får smaka hästbiff nå gång av dej:D för ja har aldrig ätit de.. ps.ja e glad att ja har dig som min vän gumman ds.
2011-01-22 » 19:28:46
Liza - bloggar om livet :)
Oh, det är så tråkigt när den skär sig. Första gång jag gjorde egen hemma blev den perfekt, men sen har det bara gått utför :) Nästa gång ska jag testa Per Morbergs recept!
2011-01-23 » 19:02:38
BLOGG: http://bispbergshyttannittioatta.blogg.se/
Trackback