För några veckor sedan bakade jag en sommartårta till min kära vän! Hon skulle ha den till sommaravslutningen med sitt jobb. Denna tårta är både laktos- och glutenfri och jag har fått höra att den var lika god och härlig som den såg ut! En vaniljbotten med hallonfyllning, penslade lemoncurdlager och en glasscreme, tårtan är spacklad med en vaniljsmbc (swiss meringue buttercream - marängsmörkräm) och toppad med..ja ni ser ju bärberget! Det är knökfullt med jordgubbar, bigarråer och några sockerdekorationer.
Sommartårta med jordgubbar & bigarråer
En burk lemon curd av märket Robertsson's
Färska jordgubbar och bigarråer
Sockerdekorationer
Hallonfyllning (originalrecept kommer från
Maria):
2 dl hallon
1 dl philadelphilaost (laktosfri)
2-3 msk strösocker
ev vaniljpulver/vaniljsocker
2 dl vispad grädde
Mosa hallonen och rör ner philadelphiaosten.
Smaka av med socker/vanilj så den blir lagom sötsyrlig.
Vispa grädden och vänd ner försiktigt.
Låt stå i kylen tills tårtan ska fyllas.
Glasscreme/vaniljcreme:
2 dl mjölk, 3%
2 msk strösocker
2 msk marsánpulver
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
Alt. 1
Tillaga marsánkrämen (2 dl mjölk, 2 msk strösocker, 2 msk marsánpulver) enligt förpackning.
Lägg över krämen i en rymlig bunke, slå över grädde och vaniljpulver och vispa till den konsistens du önskar, gärna lite fastare.
Om glasscremen blir för fast, rör ner lite grädde så blir den ytterligare lite lösare.
Låt stå i kylen tills tårtan ska fyllas.
Alt. 2
Tillaga marsánkrämen (2 dl mjölk, 2 msk strösocker, 2 msk marsánpulver) enligt förpackning.
Vispa grädden fast och blanda med marsánkrämen.
Om glasscremen blir för fast, rör ner lite grädde så blir den ytterligare lite lösare.
Låt stå i kylen tills tårtan ska fyllas.
Montera tårtan (förutsatt att sockerdekorationer, fyllningarna, smörkrämen och anslaget är förberett!):
- Fäst bottenanslaget i fatet/brickan med en klick smörkräm.
- Bred på ett lager lemoncurd och bred på ett lager glasscreme.
- Lägg på mittanslaget och bred på ett lager lemoncurd.
- Bred på hallonfyllning och lägg på toppanslaget.
- Plasta in tårtan ordentligt och ställ i kyl i minst en timme.
- När tårtan satt sig är det dags att 'crumbcoata' tårtan (spackla tårtan med ett tunnt lager smbc).
- Ställ tårtan kallt igen i ca 30 minuter.
- Klicka ut smbc på tårtan och bred ut längs kanterna och klä in hela tårtan försiktigt.
- Ställ tårtan i kyl i minst en timme.
- Bred på ett tunnt lager smbc (då fäster bär och dekoration bättre) och dekorera tårtan med nysnittade bär och sp-blommor.
När jag bakade denna tårta så bytte jag ut laktos och glutenprodukter mot laktos- & glutenfria produkter.
Valio och Garant har ett brett sortiment avv dessa produkter. :)