För ett tag sedan gjorde jag några doptårtor till en vän. Hon hade önskemål om gräddvita tårtor med turkosa dekorationer och en klassisk fyllning; hallonsylt och vaniljkräm (för att få upp höjden på tårtorna gjorde jag om fyllningarna, en hallonkompott och en glasscreme/vaniljcreme). En tårta skulle även bli en överraskningstårta åt hennes sambo då han fyllde år någon dag senare, den tårtan får ni se i något inlägg framöver. :)
Alla fyra tårtorna (24 cm) innehåller:
Dekoration i sockerpasta
Hallonkompott, räcker till ett lager fyllning (recept lånat från
Maria):
2 ½ gelatinblad
300 gram hallon
1 ½ dl strösocker
• Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
• Koka hallon och socker försiktigt på låg värme i cirka tio minuter.
• Rör ner de urkramade gelatinbladen i den varma kompotten.
• Låt kompotten svalna i en bunke (i rumstemp 30 min, sedan i kyl i1-2 timmar, rör under tiden).
• När det är dags att fylla tårtan kan du röra runt lite i kompotten om den har hunnit bli lite för stel.
Tips!
• Rör väldigt försiktigt när du gör kompotten, på så vis får du även hela hallon med i kompotten och den blir läckert när du skär upp tårtan (eller om du använder kompotten att toppa en pannacotta med eller liknande).
• Man kan smaksätta med lite vanilj, någon god rom eller lite rivet citronskal.
Tack för att jag fick baka till och närvara vid Zeths dop! ♥