Tjuvstart var det här! (Recept på lussekatter!)

Nu ni, har jag satt igång. Igår satte jag upp mina nya linnegardiner i köket, såklart julröda. Ihop med en ny julröd lampkjol, en amaryllis & ett fat med grå/röda blockljus får det duga ett tag. Jag hann med att baka ett gäng (4 plåtar) lussekatter imorse & griljera en helgskinka jag hade liggandes.. :) Lussekatterna vart toppengoda! :)
Lussekatter med kesella:
Till saffransdegen:
- 50 g jäst (1 paket)
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella (=en burk)
- 1 g saffran (2 paket)
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 1 msk strösocker
- (1 msk ren vodka)
- 1 uppvispat ägg
- russin
- (pärlsocker)
Gör såhär:
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Mortla saffran och 1 msk strösocker ordentligt och häll på 1 msk vodka (det gör att saffranen ger ifrån sig färg och smak lite extra).
- Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta smöret) över jästen och rör tills den är upplöst.
- Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffranblandningen, socker och salt. Arbeta därefter in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa minst 30 min (45-60 min brukar jag låta den jäsa).
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar och baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt.
- Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg och grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
- Låt svalna och förvara i plastpåse eller frys in.
Som om det inte vore nog med julbak & 'pynt', så har jag hunnit köpa på mig 5 glöggflaskor i olika smaker. Chili/Chokladglögg från Dufvenkrooks, Amorevanilj & Apelsinglögg från Blossa resterande är de vanliga vita & röda glöggflaskorna.
Ikväll ska sambon & jag på vildsvinsmiddag hemma hos Samuel & Madde. Ska bli spännande! :)
P.o.k
Kommentarer
Trackback