Äppelcheesecakerutor med kanelcrumble
PUBLICERAT: 2012-10-10 // 23:47:31 Baka - baka i långpanna
4 Kommentarer
Ursprungsreceptet är detta men jag har så klart varit där och pysslat om lite, enligt min egen smak. :) Ärligt, hur många brukar kunna hålla sig HELT till receptet? Ofta får jag slå mig på fingrarna men det är ju ganska svårt. Idag bjuder jag er på en riktigt höstig äppelcheesecake med kanelcrumble, gott så det förslår! Jag bakade kakan i en mindre långpanna, 20x30 cm men det funkar bra med en springform på 24 cm. Nedan får ni mitt omgjorda recept, vill ni ha ursprungsreceptet, klicka HÄR!
Äppelcheesecakerutor med kanelcrumble, ca 30 munsbitar
Kakbotten:
5 dl mjöl
1,5 dl råsocker
1 dl finhackad mandel
1,5 dl råsocker
1 dl finhackad mandel
5 st digestivekex
200 g kallt smör
200 g kallt smör
1 msk flytande smör till formen
Fyllning:
500 g naturell färskost, typ philadelphia
1,5 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
Topping:
4 dl äppelmos
75 g mandelspån
2 dl av den sparade smuldegen
1-2 msk mald kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till en smuldeg.
Ta undan 2 dl deg till garnering.
Tryck ut smuldegen i en smord mindre långpanna, 20x30 cm.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 10-15 min tills den har fått färg.
Vispa samman alla ingredienser till fyllningen, vispa gärna med elvisp eller köksassistent.
Bred ut fyllningen på den varma kakbotten och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut kakan och bred på äppelmos.
Blanda mandelspån, smuldeg och kanel och strö över äppelmoset.
Grädda kakan en sista gång i ca 15-20 minuter.
Låt kakan svalna och ställ den sedan kallt i minst 4 timmar.
Skär kakan när den är kall (alt. fryst en kort stund) i mindre bitar (ca 2x2 cm).
Tips!
För en fruktigare kaka, skär ner två äpplen i finhackade bitar och blanda med äppelmoset.
För en höstigare kaka, rosta och hacka hasselnötter och toppa kakan med!
Vaniljcupcakes med zoofluff
PUBLICERAT: 2012-10-08 // 21:33:00 Baka - fyllning, topping m.m.
8 Kommentarer
Låt muffinsen svalna ordentligt innan du dekorerar dem!
Dessa vaniljmuffins är så himla saftiga! Bakas helt utan smör eller olja och istället blir de saftiga av kvarg/kesella. Se till att vara ute i god tid om du ska baka dessa, zoofluffet ska göras i tid och bör vila i kyl i ca 6 timmar. Jag gjorde iordning zoofluff som fick stå i kyl i ca 4 dagar, den var fräsch när jag sedan vispade upp den. Till en början trodde jag att det blivit pannacotta av det hela men lugn..vispa bara upp zoogrädden med mer grädde. Jag fick 'ploppa' ut en fast gräddsmet i en skål och slå på lite grädde åt gången samtidigt som jag vispade med elvisp. Så tro inte att allt är förstört, det går att 'rädda' med lite grädde. :)
Zoofluffet får en fin gammelrosa färg av godiset, håller ni inte med? Zoofluff passar bra att fylla en tårta med eller spritsa ut i små miniportionsglas och servera på samma vis som pannacotta. Fluffet kan man beskriva som just pannacotta, den är mjuk och så len i konsistensen så man blir faktiskt lite förvånad att det är så gott.
Vaniljmuffins med zoofluff, ca 12 st
Ingredienser, muffins:
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
250 g kvarg/kesella
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
250 g kvarg/kesella
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, blanda gärna med gaffel så att allt blandas riktigt ordentligt.
Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda.
Blanda slutligen i kvarg/kesella, rör om och vispa till en jämn smet.
Häll smeten i muffinformar och grädda i mitten av ugnen i 200 grader cirka 12 minuter.
Häll smeten i muffinformar och grädda i mitten av ugnen i 200 grader cirka 12 minuter.
Låt muffinsen svalna ordentligt innan du dekorerar dem!
Ingredienser, zoofluff:
100 g zoogodis
3 dl+1 dl grädde
Gör så här:
Klipp eller skär godisarna i mindre bitar, så smälter de lite snabbare.
Värm godiset med grädden i en kastrull, detta får inte koka!
Rör väl och ganska ofta.
Slå upp blandningen i en plastburk med lock, täck med plastfolie så den ligger som en hinna över grädden.
Sätt på locket och ställ i kyl i minst 6 timmar.
Stjälp ur gräddblandningen i en skål, slå på ca 0,5 dl grädde och vispa med elvisp.
Slå i mer grädde om så behövs, vispa till önskad konsistens.
Fyll en spritspåse och spritsa dina cupcakes, jag spritsade rosor och några dekorerade jag med silverkulor.
Muffinsformar från Siluett.
Tips! Använd en smaksatt kesella för en kraftigare smaksättning!
Skurna citronkakor
PUBLICERAT: 2012-10-07 // 11:56:00 Baka - småkakor
4 Kommentarer
Ingredienser:
200 gr smör
2,5 dl strösocker
6,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
skal och saft från en liten citron
2 msk vaniljsocker
1 ägg
1 ägg till att pensla på & pärlsocker att strö över.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär det rumstempererade smöret i bitar och lägg i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en kakdeg.
Dela degen i 4-6 delar, rulla till längder och lägg på en klädd plåt, platta till rullarna.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills kakorna fått en gyllene färg.
Ni har säkert hört talas om Märtas skurna chokladkakor (ur boken Sju Sorters Kakor), eller bara skurna chokladkakor? Jag har utgått från det receptet. Men vid närmare eftertanke så hade jag en hel låda med skurna chokladkakor i frysen, jag fick raskt ändra kurs så jag drog ihop en citrondeg istället. En frisk och god kaka och kom ihåg att jag var 'först' med receptet (skämt åsido! ;) ).
Skurna citronkakor
Ingredienser:
200 gr smör
2,5 dl strösocker
6,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
skal och saft från en liten citron
2 msk vaniljsocker
1 ägg
1 ägg till att pensla på & pärlsocker att strö över.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär det rumstempererade smöret i bitar och lägg i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en kakdeg.
Dela degen i 4-6 delar, rulla till längder och lägg på en klädd plåt, platta till rullarna.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills kakorna fått en gyllene färg.
Fredagsmys och lördagsmys har vi ju hört talas om. Är det någon av er som söndagsmyser?
Grillad färsk ananas med vaniljglass och kolasås
PUBLICERAT: 2012-10-06 // 10:16:00 Samarbeten, produkter & gåvor.
1 Kommentarer
God lördag kära vänner! :) Vi är redan inne i oktober, första helgen i månaden till och med. Dagarna och månaderna bara rusar iväg, tycker jag! Hösten och dess rusk är här men även en del soliga dagar har vi haft.
Vad säger ni om varm grillad ananas med vaniljglass, kolasås och kokos, finns det något godare? Troligen, men detta är bra smaskigt det med! Sist jag åt grillad ananas var nog i Turkiet, det får det bli ändring på, det är ju så gott och så enkelt. Jag grillar min färska ananas i den smidiga inomhusgrillen från Cuisinart men det fungerar även med en grillpanna.
Till detta behövs:
färsk ananas
äkta vaniljgräddglass
kolasås
kokosflingor
Gör så här:
Dela ananasen och skär bort stocken i mitten.
Skär ananasen i längder och grilla 5 minuter på varje sida.
Servera ananasen varm med en kula vaniljglass, ringla över kolasås och strö över kokosflingor.
Vad äter ni för gott i helgen, unnar ni er något extra? ♥
Hallon&svartvinbärssylt
PUBLICERAT: 2012-10-05 // 06:44:00 Baka - fyllning, topping m.m.
0 Kommentarer
Hur gott är det inte med hemkokt sylt, va? Tokgott! Och så himla enkelt.. :)
Hallon&svartvinbärssylt
Detta behövs:
250 g hallon
250 g svarta vinbär
4-5 dl syltsocker
Gör så här:
♥ Skölj och rensa bären.
♥ Blanda bär och syltsocker i en kastrull och koka i ca 15 minuter.
♥ Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
♥ Förslut, torka av spill och förvara svalt.
Har ni hunnit ta tillvara på sommaren och höstens alla bär och frukter?
Kanelbullekaka
PUBLICERAT: 2012-10-04 // 21:24:00 Baka - vetedeg
3 Kommentarer
Idag firar Sverige kanelbullens dag! Jag gjorde ett gäng kanel- och kardemummabullar igår och idag har jag gjort en enkel kanelbullekaka (eller säger ni butterkaka? Kakan är ju trots allt utan glasyr och vaniljkräm). Jag tycker det är himla smidigt att bunta ihop bullarna, i vanliga fall gör jag gärna bullar i långpanna (typ brytbullar).
Jag är ju, som tidigare nämnt, en Garantör för Garant. Vi Garantörer får varje vecka en matkasse (eller hittills minst två kassar). Denna vecka fick vi massor av bakprodukter - socker, mjöl i olika slag, saffran och valnötter var några få produkter i kassen. Läs mer om veckans kasse och vår veckouppgift HÄR.
Butterkaksring från Siluett.
Kanelbullekaka, 2 st
Ingredienser:
5 dl fetmjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
2 krm salt
1 tsk kardemummakärnor
150 g smör
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
Kanelfyllning:
100 g smör
0,75 dl strösocker
3 msk kanel
1 ägg till pensling
1 dl pärlsocker
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt)
Smula jästen i en stor rymlig bunke och rör ut den med lite av mjölken.
Smula jästen i en stor rymlig bunke och rör ut den med lite av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, socker och salt och rör väl.
Stöt kardemumman och tillsätt i den ljumma mjölkblandningen.
Tillsätt ett ägg, lite lätt uppvispat.
Tillsätt 6 dl mjöl.
Klicka idet rumsvarma smöret i degen och fortsätt därefter att ha i resten av mjölet,spara lite till utbaket.
Knåda degen tills den blir slät och smidig, låt jäsa 45 minuter under bakduk.
Ta upp degen å mjölat bakbord och knåda degen smidig.
Dela degen i två och kavla ut varje deg till en avlång platta.
Blanda till fyllningen och bred på degen, rulla ihop till en 'rulltårta' och skiva i 2 cm tjocka skivor.
Ställ skivorna i en smord form med löstagbar kant eller i en butterkaksring (kantband) alt. att du ställer skivorna i pappersformar eller på en bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare i ca 30-40 minuter under bakduk.
Pensla kakan/bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i ca 6-8 minuter mitt i ugnen i ca 250 grader.
Låt kakan/bullarna svalna på bakgaller under bakduk.
Servera kakan/bullarna med ett glas kall mjölk! :)
Har ni firat kanelbullens dag och hur?
Grillad korv med hemgjord pizzasallad
PUBLICERAT: 2012-10-02 // 15:22:49 Köksprylar
0 Kommentarer
Gör såhär:
Vår utomhusgrill är sedan ett tag tillbaka väldigt lite använd, alldeles för tråkigt väder gör att jag hellre grillar med min inomhusgrill. Sambon kan säkerligen riva fram den igen för att grilla på en köttbit men jag tycker det är alldeles för mycket jobb för en sådan liten sak. Multifunktionsgrillen från Cuisinart grillade jag korven i häromdagen. Perfekt! Vi brassade på lite bratwurst som är så gott, allra helst till pizzasallad med lite senap på. :)
Detta behövs:
bratwurst
tomat
senap
senap
pizzasallad
Jag gör min egna pizzasallad så här:
Ingredienser:
vitkål (ca 6-8 dl strimlad)
1 dl inlagd paprika
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk italiensk salladskrydda
vitkål (ca 6-8 dl strimlad)
1 dl inlagd paprika
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk italiensk salladskrydda
Gör såhär:
- Strimla vitkålen, med kniv, osthyvel eller i matberedare.
- Stöt kålen, eller slå kokhett vatten över kålen i ett durkslag för att få den mjukare.
- Vispa ihop olja, vitvinsvinäger, honung, salladskrydda, salt & svartpeppar i en skål.
- Häll ner kålen i dressingen och blanda i den inlagda paprikan.
- Blanda väl och låt stå kallt några timmar, helst över dygnet för att få riktigt smak.
Gör iordning pizzasallad. Grilla korven. Servera korven med pizzasallad, tomat och senap.
Multifunktionsgrill från Cuisinart och assiett från Magasin Krantz.