Drömkåken
Det har glappat lite mellan inläggen här på bloggen, detta är orsaken! Vi har blitt med hus..eller gård rättare sagt!
Idag, den 1 februari, har vi tillträde till huset, så m a o så ligger ALLT nedpackat i lådor
och hela lägenhetesmöblemanget ryms i en liten snickarbod. :)
Men, jag ska försöka bjussa er på något smaskigt så fort jag får chansen. :)
Hur har ni det förresten, är ni trötta på sockersöta recept? Vad vill ni läsa om? Jag är nyfiken på er läsare!
Vilka är ni som läser, var bor ni & vad har ni för intressen m.m.? :)
Bondens äppelkaka
Ingredienser:
100 g mjukt smör
2 dl strösocker
3 ägg
250 g keso
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 äpplen, fast sort
2 msk smör
2 tsk malen kanel
½ dl ströbröd
3 dl vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader, smöra och bröa en rund form (gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter).
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen - ett i taget, tillsätt därefter keso och salt.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten, klicka ut smeten i formen.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
- Fräs dem i smör i en stekpanna och strö över kanel och ströbröd.
- Strö äppelbitarna över kakan och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25–30 min.
- Låt kakan svalna. Vispa grädden lätt och servera till.
Upp&nedvänd ananaskaka
Väldigt söt men servera den med en syrlig yoghurt så väger de upp varandra.
Upp&nedvänd ananaskaka, 12 bitar
Ingredienser:
konserverad ananas, på burk i sin egen juice (OBS - spara juicen)
2 msk florsocker att pudra över kakan
2 dl syrlig yoghurt till servering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Smörj en rund kakform (gärna med hål i mitten), ca 20 cm i diameter.
- Smält 2 msk av smöret och häll det i formen, strö över 2 msk socker i bottnen av formen.
- Låt ananasen rinna av och spara 1 dl av juicen.
- Halvera ananasringarna och lägg dem i bottnen på formen.
- Vispa resten av smöret och sockret med en elvisp till en slät porös smet.
- Tillsätt vaniljpulvret och ett ägg, vispa tills allt är väl blandat.
- Tillsätt de andra äggen, ett i taget och vispa väl.
- Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt hälften av mjölet och vispa ihop.
- Häll i ananasjuicen och resten av mjölet och vispa till en slät smet.
- Klicka ut smeten över ananasen, bred ut ordentligt, grädda ca 30 minuter tills kakan fått fin färg.
- Låt svalna i formen 10 min, slå upp på ett galler och låt svalna helt.
- Servera kakan på ett silverfat, pudra på florsocker strax före servering.
- Skär upp kakan och servera med en syrlig yoghurt.
Citronostkaka med lättvispad grädde
En toppendessert för de lchfare som kikar in då och då, dock får man undvika socker eller använda sig av sukrin.
Receptet går att dubblera!
Ingredienser:
2 ägg
2 msk strösocker
1 nypa salt
rivet skal och saft av 1/2 citron
1/4 dl vetemjöl
250 g keso
0,5 dl grädde
1 dl mandel
1 msk smör till formen
2 dl grädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° och grovhacka nötterna.
- Vispa ihop ägg och socker, rör ner resten av ingredienserna.
- Häll smeten i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
- Låt kakan kallna och skär den i bitar.
- Vispa grädden lite luftig.
- Servera citronostkakan med lättvispad grädde (och nyplockade hallon).
Citrontårta med Strawberry Curd
Strawberry Curdfyllning kändes som ett självklart val. Jordgubbar och citron, somrigt värre!
Jag har toppat med färgad kokos, ser ut som om jag vräkt på citronskal. :)
Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
1 citron, skal och saft
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten, hett
Fyllning:
2 dl Strawberry Curd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en rund form (ca 1,5 liter).
- Vispa ägg, socker, citronskal och -saft pösigt.
- Koka upp vattnet, tillsätt och rör om.
- Blanda mjöl och bakpulver, vänd försiktigt ner det i smeten.
- Häll smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.
- Låt kakan svalna och dela den sen i två delar.
- Bred på fyllningen och lägg på 'locket', låt stå kallt så kakan får sätta sig.
- Pudra på florsocker över tårtan och skär i bitar.
Varm mintchoklad
Denna dryck är toppen om man promenerat i kyla och snö och sen bör tinas upp på någe vis.
Det ser nästan brutalt ut när man dessutom toppar med mintchokladhonung,
som om det inte räcker med 'nyttigheter'? Icke!
Kräma på lite chokladsås exempelvis, så får du nästan något som ibland får kallas matporr.
Mastigt, gott och väl värt efter en kylig promenad!
Ingredienser:
2 dl mjölk
1 msk kakao
2 tsk strösocker
2-6 mariannekarameller (beroende på hur stark smak du vill ha)
Toppa med:
0,5 dl grädde
0,5 dl minimarshmallows
1 mariannekaramell
mintchokladhonung att ringla över
Gör så här:
- Finkrossa mariannekaramellerna, lägg i en kastrull.
- Slå över mjölk och koka försiktigt upp mjölken ihop med kakao, socker och mariannekaramellerna.
- Rör väl så kakaon och karamellerna smälter ordentligt.
- Häll upp den varma chokladen i en jumbokopp.
- Lättvispa grädden, toppa chokladen med grädde, marshmallows och en finkrossad mariannekaramell.
- Ringla över lite mintchokladhonung för lite vardagslyx!
Servera chokladen i din favoritkopp, min kommer från Vardagsbruk.
Har ni läsare någon favoritkopp? Hur ser den isåfall ut?
Den mintchokladsmakande honungen finns att köpa i välsorterade matvarubutiker.
Strawberry Curd
Ett syskon till Lemon Curd. God som fyllning i tårtor, använd i paj eller exempelvis som fyllning i kakor.
Strawberry Curd, 0,5 liter
Ingredienser:
3 dl frysta jordgubbar
4 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl jordgubbssaft
75 g smör
Gör så här:
♥ Tina och mixa jordgubbarna till en slät puré.
♥ Rör ihop ägg och socker väl i en rostfri bunke.
♥ Tillsätt jordgubbspurén och värm över ett vattenbad.
♥ Rör väl tills smeten börjar tjockna, stäng av värmen och tillsätt tärnat smör - blanda ordentligt!
♥ Häll upp curden i en burk som rymmer minst 0,5 liter.
♥ Låt svalna och förvara sedan burken i kylskåp, curden håller sig 2-3 veckor i kyl.
Apelsintryffel
Nu testade jag ett recept som jag hittade på recept.nu och det var lite krångligare än 'mitt' recept.
Man ska smälta chokladen i ett vattenbad och även koka upp grädden, sedan blanda ihop allt och låta svalna.
I 'mitt' recept finhackar man chokladen sedan tillsätter man varm grädde,
på så vis slipper man passa chokladen så den inte bränns vid och samtidigt så blir smeten sval fortare.
Man har även i ganska mycket likör, vilket är gott i sig men det tar lätt över och kan bli väldigt mastigt.
Jag publicerar receptet så ni kan testa där hemma men jag håller fast vid mitt favoritrecept ett tag till!
Ingredienser:
300 g hackad mörk choklad
1 1/2 1 1/2 dl vispgrädde
3/4 3/4 dl apelsinlikör
fint riven skal av 1 apelsin
kakaopulver att rulla i (jag hade kakao & florsocker, 50/50, blir så 'koncentrerat' annars)
Gör så här:
1. Hetta upp vatten i en kastrull. Lägg chokladen i en skål. Placera skålen ovanpå kastrullen och låt chokladen smälta. Var försiktig så att vattnet inte kokar. Då kan chokladen bli grynig.
2. Koka upp grädden. Låt den svalna något och rör sedan ner den i chokladen. Låt blandningen bli rumstempererad. Rör ner apelsinlikör och apelsinskal. Täck skålen med smörpapper och låt stå svalt tills massan stelnat så mycket att den går att forma.
3. Rulla bollar av tryffelmassan. Rulla dem i siktat kakaopulver. Låt tryfflarna stelna helt i kylskåp.
Tips! Slå in tryfflarna i en fin cellofanpåse, knyt på ett tjusigt band och ge bort i present!
Paps goda korvsoppa
Paps goda korvsoppa, 8 portioner
Detta behövs:
2 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
4 potatisar
2 stora morötter
2 små palsternackor
1 vitlöksklyfta
1/4 vitkålshuvud
0,5 falukorvsring
salt & peppar
Gör så här:
- Koka upp vatten i en rejäl kastrull (ca 5 liters), tillsätt buljongen och rör tills det löser sig.
- Skala och grovdela morötter, palsternackor, potatis och lök, släng ner det i kastrullen.
- Skala och koka med vitlöksklyftan, låt småkoka i ca 20 minuter.
- Skär vitkålen och korven i mindre bitar (ca 1,5x1,5 cm) och ha i allt i kastrullen, sänk värmen och låt småputtra i 15-20 minuter.
- Dela och skiva purjolöken, lägg i kastrullen, låt koka 5-10 minuter.
- Smaka av med salt och peppar, red ev av med ljus Maizenaredning eller späd ut soppan med ännu mer vatten (helt beroende på vad du själv gillar för konsistens på soppan).
Servera soppan i ditt finaste porslin, med en klick creme fraiche, salt och peppar!
Sopptallrik från Gustavsbergs Porslinsfabrik (Bubbel Ocean).
Apelsinkladdkaka
Hur gott är det inte med kladdkakor? Eller kladdiga kakor överhuvudtaget? :)
Apelsinkladdkaka
Ingredienser:
2 msk apelsinjuice
150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
smör och ströbröd till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smör och låt svalna.
- Smöra och bröa en form, ca 20-24 cm.
- Tvätta och torka apelsinen, riv skalet och pressa ur saften.
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
- Tillsätt apelsinsaft, juice och skal, vispa på lägsta hastighet.
- Tillsätt smör och mjöl, vispa ihop och häll smeten i formen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter (lägg på folie så inte kakan bränns vid).
- Låt kakan svalna och förvara kallt, ta fram kakan 10 minuter före servering.
- Pudra kakan med florsocker och servera md en klick lättvispad grädde, vaniljvisp eller en kula vaniljglass.
Den vita löparen är från Villa4, rosa kökshandduk från NyttaDesign och resterande är loppisfynd.
Villa4 - nostalgi, kitsch & färgrik design!
Kika in hos Villa4, de har massor av roliga och färgglada saker. Denna väska hittade jag på, riktigt fin va? :)
& för att inte tala om alla fina småaskar och burkar.
Minimuffins med banan
Små minimuffins perfekt för små händer! Dessa har jag tidigare gjort i smakerna pepparkaka, mörk choklad och vanilj med Smarties.
Och som en klok varelse sa: "är dom små får man ta två".
Minimuffins med banan, ca 30 st
Ingredienser:
100 g smör
3/4 dl mjölk
1½ dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1½ msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
1 mosad banan
Gör så här:
• Låt mjölkblandningen bli ljummen.
• Vispa upp ägg och socker lite fluffigt.
• Blanda de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
• Mosa bananen och blanda ner den i smeten.
• Häll upp smet till 2/3 i formarna, använd gärna en muffinslåt för extra stadga.
• Grädda muffinsen mitt i ugnen i 225° i ca 8 minuter.
Ris & kasslergratäng
Jag har en tendens att alltid laga lite för mycket av det goda men då är det ju toppen att slänga ihop en makaronilåda eller den här gratängen. Jag älskar gratänger, perfekt att bara sno ihop allt i en rejäl form, det räcker till många och man serverar enkelt med en sallad och dressing.
Nu får ni den serverad direkt ur den snygga Appoliaformen, denna laddning fick bli ett gäng matlådor.
Ris & kasslergratäng, 8-10 portioner
Ingredienser:
8 portioner ris
800 g kassler
4 dl creme fraiche
4 dl grädde
1 gul lök
1 dm purjolök
1 dl Heinz ketchup
0,5 dl Sweet Chilisauce (Heinz Chilisauce var slut hemma, burkar ha det annars)
krydda och smaka av med salt, svartpeppar, chilipulver & paprikapulver (ca 1 krm av vardera)
3-4 dl riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka riset enligt förpackning och låt svalna, om du inte använder dig av rester.
- Rör ihop creme fraiche, grädde, ketchup och Sweet Chilisauce i en rejäl och rymlig skål.
- Finhacka löken och skiva purjon tunnt, rör ner det i gräddblandningen.
- Skär ner kassler i mindre bitar och tillsätt i skålen.
- Blanda sist ner riset och smaka av med kryddorna, blanda ihop väl.
- Smöra en rejäl form (min rymmer ca 3-4 liter), häll ner blandningen och grädda i nedre delen i ugn i ca 40 minuter.
- Strö över riven ost och kör ytterligare 20 minuter i ugnen.
- Servera gratängen med din favoritsallad och en vitlöksdressing!
Rejäl gratängform i färgen bergamot finns att klicka hem från ElyShop! Min form är i storleken 37x31 cm.
Fias amerikanska äppelpaj
Nu äntligen har jag hittat receptet, ett skrynkligt urrivet recept ur Allt om Mat.
En krispig och knäckig yta och varma mjuka äppelbitar är en riktigt sjysst kombo!
Fias amerikanska äppelpaj, 8-10 portioner
Detta behövs:
5 äpplen
2 tsk mald kanel
100 g smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
1 msk smör till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt svalna.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
- Smörj en form med smör och lägg i äppelklyftorna, strö över kanel.
- Blanda alla torra ingredienser väl, rör sedan ner det smälta smöret och uppvispade ägget.
- Klicka ut degen över äppelbitarna och grädda i 40 min i nedre delen av ugnen.
- Servera med vaniljvisp eller glass!
Den turkosa formen kommer från Gerbera.
Varm punschchoklad med lättvispad grädde
En riktig socker-choklad-gräddbomb men det får man väl unna sig i kylan?
Sörpla på den varma punschchokladen med favoritsällskapet och två sugrör!
Varm punschchoklad med lättvispad grädde, 1 rejäl kopp
Ingredienser:
2 dl mjölk
1 msk kakao
2 tsk strösocker
2 msk Carlshamns Flaggpunsch (nr 588)
0,5 dl grädde
minimaränger
råsocker strö
Gör så här:
♥ Värm mjölk i en kastrull, tillsätt kakao och strösocker (vispa ihop ordentligt så det inte blir några kakaoklumpar).
♥ Tillsätt punschen och häll upp chokladen i en rejäl och rymlig kopp.
♥ Vispa grädden och klicka ner i chokladen, strö över lite minimaränger och råsocker strö, njut!
Florsockerpudrad banansockerkaka
Med ett gäng 'glada' bananer kommer man långt.
Jag slog ihop en mjuk banansockerkaka och pudrade på ett lager florsocker, gott & enkelt!
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
2 mosade bananer
50 gr smält smör
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
smör och ströbröd till formen
2 msk florsocker till garnering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en form.
- Mosa bananerna på ett fat, ställ åt sidan.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dom i äggsmeten.
- Ha i mjölken och smöret.
- Tillsätt bananerna och blanda väl.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 40 minuter.
- Stjälp upp på fat och låt kakan svalna under formen.
- Pudra på florsocker, bita upp kakan och servera!
Körsbärstryffel
En smaskig tryffel med tydlig smak av körsbär! Jag tänkte jag skulle hitta på något roligt med körsbärsessencen jag fick från Sockerflinga.
Den passar väldigt bra i en tryffelsmet, ni vet mörk choklad och körsbär gifter sig perfekt med varanda!
Körsbärstryffel
Ingredienser:
150 g mörk choklad
0,5 dl florsocker
1 dl grädde
50 g mjukt smör
0,5-1 tsk körsbärsessence (eller 2 msk Bacardi Torched Cherry)
0,5 dl kakao från Weiss, att rulla tryffeln i
Gör så här:
- Finhacka chokladen & lägg i en rostfri skål, tillsätt florsockret och rör om.
- Koka upp grädden försiktigt och tillsätt körsbärsessencen, häll det över chokladen och rör om till en slät smet.
- Klicka ner smöret och blanda väl till en slät smet, ställ kallt i ca 2 timmar.
- Trilla tryffeln med två små skedar, lägg på klädd bricka och ställ kallt ca 30 minuter.
- Rulla tryffeln i kakao.
- Förvara i kyl och ställ fram precis vid servering, tryffeln blir snabbt mjuk.
Tips! Slå in tryffeln i en fin cellofanpåse, knyt ett fint band och ge bort i present..eller tillsammans med en flaska rött vin - som tack för maten.
Apelsinmarmelad med fikon & kanel
Kanske man kan kalla den julmarmelad? Man får lite julkänsla när man känner smak av fikon och kanel. Iallafall får då jag det.
Marmeladen är riktigt smarrig ihop med nyrostat bröd (eller mitt mörka filmjölksbröd), salta kex eller en bit god ost.
Apelsinmarmelad med fikon & kanel, ca 5-6 mindre burkar eller 1-1,5 liter
Ingredienser:
5 apelsiner (fruktkött från 5 st, zest från 3 st)
450 g torkade fikon (1 påse)
1,5 dl apelsinjuice
1 msk citronsaft
5 kanelstänger
Gör så här:
· Använd ett zestjärn att mejsla ut fruktskalet från tre apelsiner, endast det orangea skalet.
· Skala bort resterande skal från fem apelsiner, se till att få bort allt det vita.
· Finhacka apelsinerna, skär bort stjälken på fikonen och skär ner allt i mindre bitar, lägg i rymlig kastrull.
· Tillsätt syltsocker, juice, citronsaft, kanelstänger och zest.
· Låt koka samman i ca 20 minuter och häll sedan upp marmeladen i väl rengjorda torra burkar.
Den lilla snäppburken kommer från NiMas.
Bakspecialisten goes 'kalenderflicka'!
Ni fick en liten bild av att jag skulle finnas med och posera någonstans, kanske med en kavel eller en rykande het gryta? Så roligt ska vi inte ha. Dock fick jag en förfrågan för ett tag sedan om jag skulle kunna tänka mig att publicera ett recept+foto i en almanacka. Varför inte, tänkte jag.
Väggalmanackan ser ut som på bild nedan, det är tolv recept som innehåller något så gott som Sveriges godaste vatten! Jag bjussar på mina inlagda päron kryddade med stjärnanis, kanel och vanilj.
Mörkt filmjölksbröd
Det här brödet bakade jag till jul. Jättegott med en skiva ost på eller lite senap och julskinka.
Mörkt filmjölksbröd, 2 limpor
Ingredienser:
6 dl vetemjöl
6 dl grahamsmjöl
2 dl kruskakli
1 dl linfrön, hela
1 dl linfrön, krossade
1 dl valnötter, grovhackade
2 dl russin
250 g torkade aprikoser, grovdelade
1 msk kanel, mald
1,5 tsk salt
1 liter filmjölk
1,5 dl brödsirap
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser, även nötter och aprikoser, i en skål.
- Rör väl ihop fil, brödsirap och bikarbonat i en rejäl rymlig bunke (ca 4 liter).
- Tillsätt de torra ingredienserna i filblandningen och rör försiktigt ihop till en deg.
- Klä två brödformar (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper, dela upp smeten i dessa formar.
- Strö över lite mjöl och grädda i nedre delen i ugnen i ca 1,5-2 timmar.
- Lägg på aluminiumfolie över brödet om det blir för mörkt.
- Prova med sticka - om stickan är torr är brödet färdigt annars låt gå en liten stund till.
- Stälp upp brödet på galler och låt svalna, gärna under bakduk.
Till exempel hasselnötter, banan, rivet äpple, brödkrydda eller solrosfrön.