Glad 'Alla hjärtans dag'! :)

Jag själv är på väg till Kap Verde, i skrivande stund står jag utanför Forex Bank på Arlanda och ska växla till mig lite cash. Hoppas ni alla får en mysig dag med de/den ni håller kär. Jag och sambon ska sola, bada och njuta i två veckor framöver! Vi hörs och ses i mars igen. Kram/J
Fastlagskrans

Hörni, idag är det ju självaste fettisdagen eller också kallad semmeldagen. På franska kallas dagen för 'Mardi Gras' (som också betyder 'fet tisdag') och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen i New Orleans har fått sitt namn. I Sverige är traditionen att äta en semla på fettisdagen, i New Orleans är traditionen något helt annat.. Jag har bakat en fastlagskrans och receptet är från recept.nu.

Fastlagskrans, 8-10 p.
Ingredienser:
50 g margarin
1 1/2 dl mjölk
40 g jäst
1 krm salt
1/2 dl strösocker
1/2 ägg, resten till pensling
1 krm hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
40 g jäst
1 krm salt
1/2 dl strösocker
1/2 ägg, resten till pensling
1 krm hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
(jag lade till 1 tsk kardemummakärnor, krossade)
Fyllning:
150 g mandelmassa
1 1/2-2 dl vispgrädde (ev. mer grädde)
florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Ljumma mjölken lätt och rör ut jästen i en bunke (tillsätt ev. kardemumma).
- Smält margarinet på svag värme, låt det svalna och tillsätt det i degspadet.
- Hjorthornssaltet blandas med mjölet.
- Rör ner övriga ingredienser, sist så mycket mjöl att degen lagom släpper bunken. Jäs degen övertäckt ca 25 min.
- Arbeta degen på lätt mjölat underlag och kavla sedan ut en avlång platta. Rulla ihop den och forma en krans på plåt med bakpapper. Platta till den lätt och nyp ihop skarven.
- För bullar rullas en längd som skärs i bitar och trillas till runda bullar. Jäs på övertäckt plåt ca 30-40 min.
- Pensla kransen/bröden med uppvispat ägg. Grädda kransen i 225° strax under mitten av ugnen ca 30 min eller tills den känns klar när man knackar på undersidan. Bullarna gräddas mitt i ugnen i 250° 6-8 min.
- Låt brödet svalna på galler, skär ett lock av bullarna, kransen delas med vass kniv.
- Rör ut mandelmassan med lite grädde (jag mixade ihop inkråm, mandelmassa & några matskedar grädde) och fyll bakverket med detta och vispad grädde. Sikta florsocker över.


Tips! Gör en stor rund bulle så får du en stor semmeltårta! Strö över flagad mandel för tjusig garnering.
Ha en trevlig fettisdag & se till att äta en semla idag! :)