Gott nytt år! (Uppdaterat!)
Vi hittade ett favvohak, eller hak och hak. Det var en förjäkla trevlig korvgubbe vi hittade på, han hade en chark men förbaskat god korv till salu. En korv som heter älgpinne, en rensalami och ett par dussin kryddgrillkorvar fick följa med hem. Dock fick vi fylla på förrådet några gånger för vi hann äta upp all korv innan vi for hemåt. Några fina bruna papperspåsar fyllde vi upp med kryddig korv och korvgubben blev nog riktigt glad för vi tog allt han hade. :)
Jag ville önska er alla ett gott nytt år men min mobil ville sig inte så det fick iallafall bli till en rubrik. Ni förstod poängen.
Det har ekat tomt här på bloggen, nu antar jag att ni förstått varför? Full rulle över jul, bortrest hela veckan över nyår med noll täckning, fotona ska slängas över från kameran till datorn sen haglar det in recept och foton, det lovar jag! :)
Julegott
Dessa smaskigheter som utlovades häromdagen har ju inte dykt upp, som ni ser.
Jag har dratt på mig en dunderförkylning mitt i julrushen och jobbat dygnspass på det.
Så jag har varken hunnit med eller orkat särskilt mycket.
Som grädde på moset så fungerade inte internetuppkopplingen då jag hade lite avsatt tid för just detta.
Tokigt värre! Som en liten kompensation så får ni några av mina favoritrecept när det gäller julegott.
Klicka på bilderna för att komma till dess recept.
Önskar er alla en mysig fredag! :)
Besöksrekord!
Jag vill passa på att tipsa er alla om att följa mig och bloggen med Bloglovin'.
Klicka på den lilla bilden till vänster i menyn eller på bilden ovan,
klicka sen 'följ bloggen' så blir du informerad varje gång ett inlägg blir publicerat.
Smidigt värre! :)
Imorgon blir det något smaskigt på bloggen!
Det har varit full rulle här hemma då jag har griljerat skinka,
kokat god julmarmelad och trillat tryffel i mängder!
Recept och foton på dessa smaskigheter kommer inom kort.
Rösta gärna på mig!
Jag slog ihop en mjuk apelsinpepparkaka med glasyr.
Jag skulle behöva lite hjälp från er kära läsare. Det gäller er som har facebook.
Klicka er in till Ankarsrum Assistent' facebooksida och gilla mitt bidrag,
jag tävlar som finalist 1 med min smaskiga apelsinpepparkaka med kanelwhiskyglasyr.
Klicka HÄR för att komma till tävlingssidan!
Tack på förhand! :)
Vinnare av rött bakpaket från FikaMera!
Den lyckliga vinnaren av fina röda bakpaketet är Carola Lindström!
Grattis och ha en fortsatt mysig fjärde advent! :)
I samarbete med
Nutella- och hasselnötsbiscotti
Hur låter det va? Ganska smaskigt kan jag tala om! Jag har mixtrat till ett toppenrecept på mina biscotti, eller som på svenska - skorpor!
Jag har alltid trott att det tar lång tid att göra skorpor och att det är komplicerat men nu när jag gett mig f*n på det så går det ruskigt smidigt.
Vispa ihop smeten, rulla ut, grädda, skiva, torka, grädda,vänd, grädda och torka på eftervärmen..
Okej, det låååter extremt komplicerat men det är så enkelt. Testa!
Nutella- och hasselnötsbiscotti
Ingredienser:
100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
5,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao från Weiss
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl Nutella
2 dl hasselnötskärnor - grovhackade
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör och låt svalna lite, blanda ner Nutellan och rör ihop.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Tillsätt smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar.
- Blanda ihop mjöl, kakao och bakpulver, rör ihop med äggsmeten till en smidig deg.
- Tillsätt de grovhackade nötterna och arbeta snabbt in i degen.
- Dela degen i tre och rulla till längder på en klädd plåt.
- Platta till längderna lite och grädda i 20-25 minuter i nedre delen i ugnen.
- Skär längderna i smala sneda bitar, lägg bitarna på klädd plåt med snittytan upp.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda skorporna i 15-20 minuter men vänd på bitarna och grädda andra sidan efter halva gräddningstiden.
- Stäng av ugnsvärmen och låt skorporna gå på eftervärmen med ugnsluckan lite öppen (så fukten tar sig ut).
- När ugnen är helt sval/kall igen så lägg skorporna i förslutningsbar burk.
Nytta Design - smarta och färgglada produkter!
Några av er har säkert hört talas om Nytta Design? Om inte annat så har nog de flesta av er sett deras toksnygga produkter! Deras populära förkläde känner ni väl igen? Man har sett det i tv på en drös kändisar i olika matprogram och kokböcker, däribland Leila Lindholm ('Leila Bakar') och Anna Skipper ('Du är vad du äter-Anna').
För ett tag sedan fick jag hem ett rosa paket från Nytta Design med det fina förklädet, en rejäl grythandske och två kökshanddukar i rosa och svart. Det gråaktiga mönstret på handsken och handduken är ett gummitryck. Läs mer om dessa läckra och smarta produkter hos Nytta Design.
Detta kan vara en riktigt tjusig present till någon som gillar att laga mat, baka, fyller år, mors dag, bröllopspresent eller värdinnegåva! Finns i flera olika fina färger! :)
Marabou Sensation Fudge
Den här fudgen är riktigt smarrig! Den är söt och lite salt, den är mjuk och smälter i munnen och med karameliserade mandlar och havssaltflingor så får man en riktig smaksensation! Den smakar lite knäck med konsistens som fudge.
Små små bitar av karameliserade mandlar och flingor av salt gör att man måste nog ta en till..och en till!
Slå in fint i en ask och ge bort i rpesent, det blir garanterat uppskattat!
Marabou Sensation Fudge
Ingredienser:
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
1 kaka Marabou Sensation Caramelized Almonds & Sea Salt (133 g)
Gör så här:
- Blanda grädde, socker och sirap i en rejäl kastrull, låt koka ca 30 minuter under omrörning (till ca 120 grader).
- Rör i smör och honung och låt koka ytterligare 2-3 minuter.
- Gör kulprovet* och se om fudgen är klar.
- Finhacka chokladen.
- Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen, rör väl tills den smält.
- Klä en form ca 20x25 med smörpapper (eller olja in en form med neutral olja) och häll ner smeten.
- Ställ formen kallt och skär sedan små bitar ca 1,5x1,5 cm.
*Kulprov: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Blir det bara sörja av allt så koka smeten ytterligare 5-10 minuter. När smeten klarar kulprovet är fudgen klar.
Tips! Om man vill pynta till fudgen så kan man strö över havssaltflingor eller finhackad rostad mandel.
Rocky Roadkladdkaka med Dumle Gingerbread
Jag är ju barnsligt förtjust i Rocky Road - i alla utföranden! Idag bjussar jag på en Rocky Roadkladdkaka i XL-size med Dumle Gingerbread.
Denna godsak är bakad i en av mina Master Classformar från KÖK etcetera.
Rocky Roadkladdkaka XL
Ingredienser:
2 dl strösocker
4 dl florsocker
2 dl kakao från Weiss
2 msk vaniljsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
'Rocky Road'-fyllningen:
2 dl salta jordnötter
2 dl minimarshmallows
2 dl kolor, Dumle Gingerbread
Gör så här:
Smöra och bröad en rejäl form. Jag använder mig av en Master Class-springform på 30 cm i diameter från KÖK etcetera.
Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite.
Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
Häll smeten i den smorda formen, grädda i 175 grader, mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Låt kakan kallna och ställ kallt.
Ta fram kakan och skär upp 5 minuter före servering.
Servera Rocky Roadkladdkakan med lättvispad grädde.
Psst! Snart har du chans att vinna en likadan stor Master Classform som jag har!
Påminnelse - vinn rött bakpaket från FikaMera!
Paketet innehåller en bakskål på 2 liter och en bakslev från Rosti Mepal och rejäla muffinsformar från Kalasform.
Pepparkaksskorpor
Idag bjuder på pepparkaksskorpor (eller biscotti?).
Pepparkaksskorpor
Det här behöver du:
100 g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör och tillsätt pepparkakskryddorna, låt svalna lite.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Tillsätt smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar.
- Blanda ihop mjöl och bakpulver, rör ihop med äggsmeten till en smidig deg.
- Dela degen i tre och rulla till längder på en klädd plåt.
- Platta till längderna lite och grädda i 20 minuter i nedre delen i ugnen.
- Skär längderna i smala sneda bitar, lägg bitarna på klädd plåt med snittytan upp.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda skorporna i 5 minuter, vänd på bitarna och grädda andra sidan i 5 minuter.
- Stäng av ugnsvärmen och låt skorporna gå på eftervärmen med ugnsluckan lite öppen (så fukten tar sig ut).
- När ugnen är helt sval/kall igen så lägg skorporna i förslutningsbar burk.
Rom&russinkulor
Rom&russinkulor
Ingredienser:
200 g mandelmassa
2 dl russin
0,5 dl rom
0,5 dl mandelmjöl/riven mandel (kan uteslutas)
100 g mörk choklad
0,5 dl kokosflingor till garnering
Gör så här:
Mjuk apelsinpepparkaka
Denna kaka är riktigt julig.. och ljuvlig! Sådär lagom smarrig men med lite extra allt! Kakan är porös, kryddig med smak av apelsin och en liten ton av pepparkaka och med kanelwhiskyglasyren blir den riktigt god! Självklart behöver ni inte knata till affären och köpa på er en flaska Fireball (kanelwhiskylikör) utan byt ut likören mot lite mald kanel och tillsätt lite vatten tills du är nöjd med konsistensen. Däremot kan jag tipsa er om att likören är väldigt god, allra helst nu i juletider då den smakar kanel med inslag av ingefära och apelsin!
Mjuk apelsinpepparkaka med Fireballglasyr
Ingredienser - kaka:
50 g smör
1 dl mjölk
½ apelsin, finrivet skal och saft
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor
3 dl vetemjöl
smör och ströbröd till formen
Ingredienser - Fireballglasyr:
4-5 dl florsocker
25 g smör, smält
0,5 dl Fireball Cinnamon Whisky (nr 332)
0,5 tsk äkta vanlijpulver
ev 2-4 tsk vatten (beroende på kionsistens)
kokosflingor till garnering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en sockerkaksform.
- Smält smör och tillsätt mjölk, finrivet skal och saft från ½ apelsin, låt stå.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och pepparkakskryddorna i en skål.
- Rör ner mjölblandningen och smörblandningen varvat i äggsmeten.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter. Håll koll så inte kakan bränns vid, känn med sticka om den är klar - är stickan torr så är kakan klar.
- Låt kakan svalna i formen och stjälp sen upp kakan på ett fat.
- Smält smör till glasyren.
- Blanda florsocker och äkta vaniljpulver, tillsätt likör och smält smör ( ev lite vatten för lösare konsistens).
- Häll glasyren över kakan och strö på lite kokosflingor.
Saffransbullar med mandelmassa och russin
Dessa saffransbullar bakade jag på en vanlig vetedegsbas och slängde i lite saffran, alltså ingen kesella. Enkelt, snabbt och gott! :)
Saffransbullar med mandelmassa och russin
Ingredienser - bulldeg:
150 g smör, smält
5 dl mjölk
1 g saffran (2 paket)
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
14 dl vetemjöl ca (spara lite till utbaket)
Ingredienser - fyllning:
200 g mandelmassa, grovt riven
100 g mjukt smör
1-2 dl russin
1 ägg till pensling
pärlsocker och mandelspån till garnering
Gör såhär:
- Smält smör, tillsätt mjölk och saffran, värm till 37 grader (fingervarmt).
- Smula jästen i en rymlig bunke (jag använde min Assistent med rymlig degbunke) och slå över lite av degvätskan. Rör tills jästen lösts upp, tillsätt resten av degvätskan, socker och salt.
- Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg (degen är färdigarbetad när den släpper från bunkens kanter). Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 40 minuter.
- Gör fyllningen under tiden: vispa ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp, till en jämn smet.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela degen i två. Kavla ut till en rektangel och bred på hälften av fyllningen, strö över russin och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm bitar och lägg på klädd plåt med snittytan uppåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och mandelsån.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter (beroende på ugn, ha lite koll så du inte bränner bullarna). låt svalna, gärna på galler.
Den gråa formen/fatet är av märket Gerbera.
Nygårda Julmust - Vintage Oak 2011
Har ni inte smakat på denna smarriga juledryck så gör det nu! Den har den klassiska julmustsmaken men är, om möjligt, fylligare än vanligt. Man känner en svag ton av bourbonfat av ek men inte mer än så. Den ger ingen skrikig woweffekt men den är god, riktigt god. Den känns lite extra lyxig då den är tappad på glasflaska med kork och ger en champagneknall när man öppnar den.
Det är exklusivt för Systembolaget som Spendrups Bryggeri lanserar en alkoholfri julmust som under sex månader har lagrats på bourbonfat av ek. Nygårda Julmust Vintage Oak , i 75 cl glasflaska, finns att köpa på Systembolaget fr.o.m 1 november och går loss på 24:90 kr.
Nygårda Julmust finns även som traditionell julmust och som ekfatslagrad. Båda sorterna säljs i dagligvaruhandeln fr.o.m 31 oktober.
Är det någon av er som smakat Nygårdas Vintage Oak-must?
Vad tyckte/-r ni om musten?
Vinnare av valfri presentbok från Glimra Förlag!
Jag använder mig oftast av True Random Number Generator (random.org) när jag drar vinnare,
känns enklast och mest rättvist vissa gånger.
Vinnaren av en fin presentbok är nummer 21 - Maria Bredin!
Din fina bok landar snart hemma hos dig!
Grattis!
Jag önskar er alla en mysig andra advent!
Vinn rött bakpaket från FikaMera!
Hittills har jag hunnit sno ihop tryffel och lite annat smått och gott med hjälp av mina nya röda köksprylar.
Detta är rejäla produkter i melamin. Formarna är kraftiga och stadiga.
Bakpaketet innehåller:
1 st röd skål på 2 liter av märket Rosti Mepal
1 st bakslev av märket Rosti Mepal
1 förpackning muffinsformar av märket Kalasform
Reglerna är enkla! Gör så här:
- Gilla FikaMera på facebook!
- Gilla Bakspecialisten på facebook!
- Svara på frågan: vad kostar ordinarie frakt om man beställer varor från FikaMera.se?
Påminnelse - vinn fin presentbok från Glimra Förlag!
Du själv har chansen att vinna en valfri bok och samtidigt gör vi en god gärning, lyckas vi få ihop 1000 personer som gillat Glimra Förlag på facebook innan julafton så skänker dom 10.000 kr till Friends. Vilken julklapp det vore va? Så sätt igång, tipsa alla ni känner, dela och sprid tävlingen på facebook & tipsa på era bloggar.