Rågsiktskaka
Det här brödet är så himla enkelt att svänga ihop och det är riktigt gott!
Receptet hittar man på Kungsörnens Rågsiktsförpackning.
Rågsiktskaka(-or) - 4 st kakor eller ett långpannebröd
Ingredienser:
- 5 dl mjölk
- 50 g smör, rumsvarmt
- 50 g jäst (1 paket)
- 0,5 dl sirap
- 1,5 tsk salt
- 3 tsk brödkryddor
- 14 dl rågsikt
• Värm mjölken till 37 grader.
• Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter (jag kör i min Assistent från Ankarsrum) och tillsätt mjölken.
• Klicka i smöret, ha i sirap, salt och kryddor.
• Mät upp rågsikten och rör ner i degspadet, spara ca 1 dl mjöl till utbakningen.
• Arbeta degen ordentligt - ca 3 minuter med maskin, tills den känns smidig.
• Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
• Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den smidig.
• Om du gör brödet i långpanna, gör såhär:
Kavla ut till en rektangel och lägg på plåt med bakplåtspapper, skåra upp brödet så du lätt kan bryta isär det och nagga det med en gaffel.
• Om du gör fyra stycken kakor, gör såhär:
Dela degen i fyra delar, forma till runda bullar. Kavla eller platta ut med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Ta ev. ut hål i mitten, skåra kakan på fyra och nagga med gaffel.
• Låt brödet jäsa under bakduk ca 30 minuter.
• Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10 minuter i 225 grader.
• Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Vad tycker ni är gott på bröd?
Jordgubb- och rabarbersaft
Hur gött är det inte med hemkokt saft, hörni? Supergott & superenkelt, ett måste dessa varma sommardagar!
Hemkokt jordgubb- och rabarbersaft - 1 liter
Ingredienser:
- 8 dl jordgubbar, rensade och halverade
- 5 dl rabarber, skalade och skurna i bitar
- 5 dl vatten
- 6 dl strösocker
- 1 lime - finrivet skal och saft
- 1 vaniljstång
Gör såhär:
- Koka upp vatten i en rymlig kastrull, tillsätt jordgubbar och rabarber.
- Lägg i vaniljstången, limeskal och saft, låt koka ca 10 minuter.
- Mosa bären mot kastrullkanten och låt koka 2 minuter till.
- Häll upp massan i en silduk och låt rinna av.
- Koka upp saften på nytt och tillsätt sockret, rör ordentligt så det löser upp sig.
- Skumma av saften väl och häll upp på väl rengjorda varma flaskor.
Saftflaskan kommer från Ikea, glasen är från Lagerhaus.
Nässelbröd
De är nämnligen riktiga mineralbomber och innehåller en hel del C-vitamin. Nässlorna är bl.a. vår mineralrikaste grönsak. Jag plockade med mig ett gäng nässlor från mamma och bakade ett saftigt nässelbröd, riktigt gott blev det!
Nässelbröd - 2 limpor
Ingredienser:
50 g jäst (eller en påse torrjäst)
6 dl vatten
3 msk brödsirap
0,5 dl olja
2 tsk salt
100-200 g nässlor, förvällda och hackade
5 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
flingsalt
Gör såhär:
• Förväll nässlorna: koka upp 6 dl vatten, tillsätt nässlor, låt småkoka 3 minuter. Sila av vattnet men spara det till brödet och låt svalna av lite. Finhacka nässlorna och ställ åt sidan.
• Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av nässelvattnet och rör tills jästen lösts upp.
• Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna och nästan allt mjöl, spara lite till utbaket.
• Arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
• Sätt ugnen på 200 grader.
• Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut den till två limpor.
• Lägg på plåt med bakplåtspapper, snedskåra brödet och låt jäsa i ca 30 minuter.
• Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt
• Grädda brödet i nedre delen i ugnen i ca 40 minuter, låt svalna på galler.
En slät kopp kaffe..
Hur dricker ni erat kaffe? Jag har på sista tiden lärt mig att dricka kaffe svart och rätt starkt. Jag började med mjölk och lite socker, övergick sen till endast mjölk och därefter med lite grädde. Godast är nog en liten skvätt grädde eller svart.
En av favoritkopparna är denna vita (egentligen en tekopp) rätt stora koppen från Vardagsbruk! Härlig att hålla i och väldigt läcker design, örat är lagom stort och den håller faktiskt värmen rätt länge.
Gustav som formgivit den läckra serien skickade mig ett gäng med pajformar, tekoppar, kaffekoppar, en tekanna, espressokoppar och djupa skålar. Mer om det ska ni få se framöver!
Klassisk midsommartårta / gräddtårta med jordgubbar
Här kommer den klassiska gräddtårtan med massor av jordgubbar, ett måste till midsommar & hittills har jag hunnit göra hela tre stycken. Självklart med hembakad anslag/tårtbotten med smak av vanilj! Mums!
Gräddtårta med ett berg av jordgubbar 10-15 bitar
Ingredienser anslag/vaniljtårtbotten:
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
- 1 frp vaniljsirap/arom
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst.
- Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
- Rör väl och blanda sist i vaniljsirap.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen i ugn i ca 30 minuter.
- Låt anslaget svalna och kallna, skär tårtbottnen i 3 delar.
Fyll tårtan med valfri fyllning, detta hade jag:
Fyllning 1:
1 banan - mosad
50 g riven nougat
Fyllning 2:
2 dl hallon
4 msk hallonsylt
2 msk rosenvatten
Garnering:
5 dl grädde - vispad
5 dl finskurna jordgubbar
Tips! Om du ska servera tårtan ganska omgående så kan du spraya fruktspad, sockerdricka, någon god likör eller vaniljvisp (ovispad) och fukta bottnarna med för att undvika en torr tårta. Annars låter du tårtan stå ett dygn och dra åt sig av fyllningen. Testa byt ut rosenvattnet mot ex. hallonlikör.
Butterkaka
Kanelbutterkaka - 2 st
Ingredienser:
150 g smält smör
5 dl mjölk
1 paket jäst - torr eller färsk
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
3 tsk kardemumma - krossad
14 dl vetemjöl ca - spara 1 dl till utbaket
100 g smör+3 msk Kryddknallens kanel till fyllning
1 ägg till pensling
pärlsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bakbunke och häll över mjölkblandningen.
- Rör tills jästen lösts upp, tillsätt socker och salt och blanda väl.
- Krossa kardemumma och blanda väl.
- Tillsätt mjöl, en dl i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut till en rektangel.
- Rör ihop och bred ut fyllningen, rulla ihop på längden och skiva upp i 5 cm tjocka skivor, lägg i smörad springform.
- Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i nedre delen i ugn i ca 30 minuter (beroende på ugn - håll koll!).
- Låt svalna och servera nygräddad med ett glas kall mjölk!
Fyllda citronmuffins med saltlakrits
Gillar ni citron och lakrits är detta något för er! :) Muffinsen blev riktigt goda både med och utan lakritsflakesen.
Fyllda citronmuffins med saltlakrits ca 15 st
100 g smör
3/4 dl mjölk
1½ dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1½ msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
2½ dl vetemjöl
ev finrivet citronskal från en citron
hemgjord lemon curd till fyllning (ca 1-2 dl)
supersalta lakritsflakes från Kryddknallen
Gör såhär:
• Smält smöret och tillsätt mjölken.
• Låt mjölkblandningen bli ljummen.
• Vispa upp ägg och socker vitt och fluffigt.
• Blanda de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
• Häll upp smet till 1/3 i pappersformarna och klicka i en tesked lemoncurd, strö på flakes och täck med smet upp till 2/3.
• Grädda muffinsen i muffinsplåt mitt i ugnen i 225° i ca 12 minuter.
Lättbakade mandelmassakakor
Lättbakade mandelmassakakor ca 10-20 st
Ingredienser:
♥ 2 ägg
♥ 500 g mandelmassa
♥ 200 g mörk choklad
♥ 100 g hasselnötter
• Sätt ugnen på 190 grader.
• Vispa upp äggen lätt.
• Grovriv mandelmassan, grovhacka choklad och nötter, häll ner allt i äggen.
• Blanda väl, forma små bollar platta till lite lätt.
• Grädda i nedre delen i ugn i ca 10-12 minuter (beroende på ugn - håll koll!).
• Låt svalna på galler.
Tips! Om du får mandelmassa över så går det finfint att riva den och frysa in eller baka smaskiga bullar med mandelmassafyllning! Eller riv med den i smeten och öka på med ett ägg och tillsätt lite Smarties, vit choklad, nötter eller torkad frukt som utfyllnad? Smält choklad och doppa underdelen på kakorna för lite extra lyxig chokladkänsla! :)
Naturen har mycket att erbjuda!
Hur många är det som använder sig av naturens tillgångar mer än att plocka på sig lite blåbär, svamp och lite hallon? Någon som bakat bröd på nässlor, gjort älggrässaft eller syrensocker?
Jag slirade in på bloggen pickipicki och hamnade snart därefter hos Skogsskafferiet.
Nu i efterhand tycker jag att det känns surt att jag inte hann plocka på mig ett gäng syrener (som nu har hunnit blomma över) eller raggat rätt på ett gäng nässlor och svängt ihop ett läckert nässelbröd.
Men för er som är intresserade, kika in på Skogsskafferiet.se (klicka på bilden) och se efter om ni kanske har något ätbart i trädgården. :)
Grov filmjölkslimpa
Grov filmjölkslimpa
Ingredienser:
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
3 dl kruskakli
2 dl russin
2 dl grovhackade hasselnötter
2 dl grovhackade valnötter
1 dl linfrö - krossade
1 dl linfrö
3 tsk brödkrydda
1,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ihop fil och sirap.
- Grovhacka nötterna.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ihop allt.
- Häll upp i avlång brödform, grädda på nedersta falsen i ca 45-50 minuter.
- Låt brödet svalna, skiva upp och servera.
Hemgjord Lemon Curd
Hemkokt lemon curd, 2-4 dl
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
2 citroner
75 g smör
Gör såhär:
♥ Vispa ihop ägg och socker i en kastrull.
♥ Pressa citronen och häll ner i äggsmeten.
♥ Sjud upp krämen och rör hela tiden, det får inte koka.
♥ När krämen tjocknat, ta av och klicka i smör och rör väl.
♥ Låt krämen svalna ordentligt och häll upp i väl rengjord burk.
♥ Lemon curden står sig en vecka i kyl och går utmärkt att frysa!
Sommarens godaste?
Vad säger ni om dessa? Någon som testat Kexchoklad Minirutor med hallonsmak eller Polly Summer Berries? Ser gudomligt goda ut men risken är att man inte kan sluta, man tar en till och en till och en till.. Kexchoklad Hallon var suverän, enligt mig. Tror sambon håller med också. :)
Någon som smakat? :)
Bullar med mandelmassa
Bullar med mandelmassa - ca 40 st
Ingredienser:
150 g smält smör
5 dl mjölk
1 paket jäst - torr eller färsk
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
3 tsk kardemumma - krossad
14 dl vetemjöl - spara 1 dl till utbaket
1 ägg till pensling
pärlsocker och hackade nötter till garnering
Mandelmassefyllning:
60 g mandelmassa
60 g smör
ev hushållsfärg
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bakbunke och häll över mjölkblandningen.
- Rör tills jästen lösts upp, tillsätt socker och salt och blanda väl.
- Krossa kardemumma och blanda väl.
- Tillsätt mjöl, en dl i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut till en rektangel.
- Bred ut fyllningen, rulla ihop på längden och skiva upp i 2 cm tjocka skivor, lägg i bullformar.
- Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över garneringen.
- Grädda i nedre delen i ugn i ca 7 minuter (beroende på ugn - håll koll!).
- Låt svalna på galler och servera nygräddade med ett glas kall mjölk!
Fika på balkongen!
Vilken värme vi fått va? Helt otroligt, riktig utlandsvärme! Häromdagen köpte jag hem ett gäng smaskiga jordgubbar, varsin GB Sandwich, små kex med nya smaken soliga smultron och bjöd polarn på balkongfika! Mycket uppskattat! :)
Har ni någon favoritglass? :)
Tips!