Födelsedagstårta i vitt, rosa och lila
PUBLICERAT: 2013-08-16 // 20:16:00 Baka - fyllning, topping m.m.
3 Kommentarer
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
Passera hallonen genom en sil, försök få ut så mycket "saft" som möjligt ur hallonen. Kom ihåg att skrapa under botten på silen, där gömmer sig mycket saft. Mosa o pressa tills de bara är fröna kvar i silen.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama bort vattnet. Lägg dem i hallonen och rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite. Har man bråttom kan man ställa de i kylen ett tag, men passa så de inte stelnar
Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner hallonen i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
För ett tag sen gjorde jag en födelsedagstårta åt min väns mamma. Hon tycker om lila, hallon och Baileys. Tårtan är i grund och botten ett vaniljanslag, fylld med hallonmousse (fick tips om detta recept, från Lizette) och baileys/mjölkchokladkräm. Anslag och fyllningar blir bäst om man förbereder dagen innan tårtan ska monteras ihop, alt. att man använder sig av en tårtring, då behövs endast anslaget vara förberett.
Hallonmousse:
4 gelatinblad
225 g hallon
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde
225 g hallon
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
Passera hallonen genom en sil, försök få ut så mycket "saft" som möjligt ur hallonen. Kom ihåg att skrapa under botten på silen, där gömmer sig mycket saft. Mosa o pressa tills de bara är fröna kvar i silen.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama bort vattnet. Lägg dem i hallonen och rör om tills gelatinet löst sig.
Ställ åt sidan och låt svalna lite. Har man bråttom kan man ställa de i kylen ett tag, men passa så de inte stelnar
Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner hallonen i grädden tills allt är blandat.
Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
Så, i den här tårtan är det alltså;
Vaniljanslag, laktos- och glutenfri
Hallonmousse
Hallonsylt, ett tunnt lager
Mjölkchokladkräm (med ca ½ dl Baileys i)
Spacklad med vaniljmarängsmörkräm
Dekorerad med sockerpasta, pulverfärg och strösselkulor
Tårtbricka från Siluett
Hoppas tårtan smakade & grattis i efterskott Gunnel! :)
Potatisgratäng med morötter
PUBLICERAT: 2013-08-16 // 14:32:00 Mat - mat/recept
0 Kommentarer
Jag tänkte tipsa om en smarrig potatisgratäng! Jag älskar gratänger, det är smidigt och oftast får jag till hela måltiden i en enda gratäng. T.ex. min kasslergratäng! Servera den med lite tomat och majs..eller förresten, släng ner allt i gratängen! Men hursom, denna potatisgratäng är blandad med en hel del lök och jag skickade med ett gäng morötter också. Idag använde jag min nya Electrolux Ultramix Pro. Till den har jag visp och mixerstav, mixerstaven använder jag ganska ofta, till mina milkshakes och den lite nyttigare banan/spenatsmoothien. Tillbaka till gratängen, jag serverar den till en grillad köttbit, kyckling eller köttfärslimpa med fetaost.
Potatisgratäng med en hel del lök och ett gäng morötter, ca 8 p.
Ingredienser:
2 kg fast potatis
4 morötter
4 gula lökar
3 vitlöksklyftor
6 dl grädde, 40%
salt
peppar
smör till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form.
Skala och skiva potatis, morötter och lök.
Blanda samman grädde, pressad vitök, mycket salt och peppar i en rymlig bunke.
Lägg i skivorna och blanda väl, häll allt i den smorda formen.
Grädda i nedre delen i ugnen, dra ner temperaturen till 175 grader och grädda i ca 1 timme eller tills potatisen är mjuk.
När gratängen börjar få färg kan du lägga över lite aluminiumfolie så den inte blir bränd.
Det är också gott att toppa med riven ost, blanda i fetaost eller örtkryddor.
På bild: stavmixern Electrolux Ultramix Pro & rosa ugnsform från Gerbera.
Vinbärskaka med kokos- & mandelmassacrumble
PUBLICERAT: 2013-08-15 // 19:42:00 Baka - baka i långpanna
1 Kommentarer
Vinbärskaka med kokos- & mandelmassacrumble, 20-24 bitar
Har ni som jag en hel del bärbuskar? Jag har fryst in tidigare men sedan dess har det fått ligga kvar i frysen. Denna sommar plockade jag av lite grann för egen del men resten har vänner & familj fått plockat med sig. Vinbär fryser jag in i mindre burkar då jag ska ha till kakor och paj, det är smidigt. Vinbär är ju ganska syrliga och jag tycker de passar perfekt att baka på, det bryter av mot allt det söta. :)
Ingredienser:
50 g smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 dl vinbär
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 dl vinbär
2 dl kokos
200 g mandelmassa
Gör såhär:
· Sätt ugnen på 175 grader.
· Smöra och bröa en mindre långpanna.
· Smält smör i en väl rymlig kastrull.
· Rör i alla ingredienser i kastrullen, avsluta med ägg och vätska.
· Häll upp smeten i formen och lägg på vinbären.
· Sätt ugnen på 175 grader.
· Smöra och bröa en mindre långpanna.
· Smält smör i en väl rymlig kastrull.
· Rör i alla ingredienser i kastrullen, avsluta med ägg och vätska.
· Häll upp smeten i formen och lägg på vinbären.
· Riv mandelmassa grovt, blanda med kokos och strö över bären.
· Grädda i nedre delen i ugnen i ca 30 minuter.
· Låt kakan svalna och servera kakan som den är eller med vaniljsås.
· Låt kakan svalna och servera kakan som den är eller med vaniljsås.
Formen är ett loppisfynd, kniven har jag vunnit från CleanCut.se & det tjusiga tårtfatet kommer från FikaMera!
Pastasallad med kyckling
PUBLICERAT: 2013-08-15 // 13:30:00 Mat - mat/recept
0 Kommentarer
När det är varmt och kvavt är det gott med en kall enkel sallad! Det tycker iallafall jag. Pasta går fort att göra iordning eller så kanske man till och med har rester kvar sedan tidigare måltid? Självklart slänger man i det man själv föredrar eller har hemma. Jag gör alltid en vinägrette med persilja, parmesan och torkad vitlök. Blir dundergott till denna pastasallad! Servera salladen med ett gott bröd!
Pastasallad med kyckling, ca 6 p.
Ingredienser:
8 dl pastaskruvar
800 g kyckling i bitar (salladskyckling, finns i frysdisken)
½ gurka
½ mindre salladshuvud
12 cocktailtomater
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackning.
Skär gurka, sallad och tomat i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser.
Vinägrette:
1 dl rapsolja
2 msk fryst persilja
3 msk finsriven parmesanost
½ tsk vitlökspulver
salt
peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en flaska/shaker och skaka samman.
Smaka av med salt och peppar.
Servera direkt från flaskan eller vänd ner vinägretten i salladen.
Bjud salladen tillsammans med ett gott bröd!
Serveringsskålen är egentligen en degskål och finns i flera fina färger hosNya La Poterie (eller i deras nya butik Hemlängtan - Nya La Poterie). Dessutom kan du just nu vinna en fin degskål! HÄR kommer du till tävlingen!