Rabarbercobbler med kokos och kardemumma
PUBLICERAT: 2012-05-25 // 22:30:00 Baka - pajer & cheesecakes
3 Kommentarer
Vilket väder vi har haft de senaste dagarna, hörni! Strålande sol och närmare 30 grader. Härligt värre! :)
Till huvudsaken, cobbler är en skön mix av smulpaj och sockerkaka. Oftast brukar smeten bli såpass fast att man kan klicka ut den och den behåller formen. Jag testade mig fram till ett nytt recept och kunde breda på smeten över rabarbern. Cobblern får en krispig och fin yta och under skalet blir smeten som en sockerkaka, lite svampig, som en pudding ungefär. Rabarbern passar perfekt ihop med kokos och kardemumma och ska självklart serveras med en hemkokt vaniljsås! :)
Till huvudsaken, cobbler är en skön mix av smulpaj och sockerkaka. Oftast brukar smeten bli såpass fast att man kan klicka ut den och den behåller formen. Jag testade mig fram till ett nytt recept och kunde breda på smeten över rabarbern. Cobblern får en krispig och fin yta och under skalet blir smeten som en sockerkaka, lite svampig, som en pudding ungefär. Rabarbern passar perfekt ihop med kokos och kardemumma och ska självklart serveras med en hemkokt vaniljsås! :)
Rabarbercobbler med kokos och kardemumma
Ingredienser:
500 g rabarber (5-6 stjälkar)
2 msk strösocker
1 tsk kanel
1 krm nystött kardemumma
1 msk potatismjöl
125 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl havregryn
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
0,5 dl grädde
Gör så här:
Rensa rabarbern och skär i mindre bitar, blanda med strösocker, kanel och kardemumma i en skål.
Lägg rabarbern i en pajform och strö över potatismjöl.
Vispa smör och socker med elvisp (eller Kitchen Aid+flatblandare).
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner i smörsmeten.
Vispa sist ner ägg och grädde, blanda väl.
Klicka ut smeten över rabarbern, grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 25 minuter.
Servera cobblern med den hemkokta vaniljsåsen.
Ingredienser:
500 g rabarber (5-6 stjälkar)
2 msk strösocker
1 tsk kanel
1 krm nystött kardemumma
1 msk potatismjöl
125 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl havregryn
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
0,5 dl grädde
Gör så här:
Rensa rabarbern och skär i mindre bitar, blanda med strösocker, kanel och kardemumma i en skål.
Lägg rabarbern i en pajform och strö över potatismjöl.
Vispa smör och socker med elvisp (eller Kitchen Aid+flatblandare).
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner i smörsmeten.
Vispa sist ner ägg och grädde, blanda väl.
Klicka ut smeten över rabarbern, grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 25 minuter.
Servera cobblern med den hemkokta vaniljsåsen.
Hemkokt vaniljsås, 4-6 p.
6 dl mjölk
1 ägg
3 msk strösocker
2 msk smör
2 msk maizenamjöl
2 msk kallt vatten
6 tsk vaniljsocker
2 krm äkta vaniljpulver
1 dl grädde
Gör så här:
Vispa samman mjölk och ägg i en kastrull.
Tillsätt socker och smör.
Blanda maizenamjöl med vatten i ett glas, slå i det i kastrullen och koka upp.
När första bubblan syns, ta av kastrullen från värmen.
Låt svalna och tillsätt vaniljsocker, vaniljpulver och kall grädde.
Min variant av vaniljsås blev till då jag inte hade potatismjöl hemma, en enkel variant som snabbt går att koka samman och den blir snabbt en favorit, det lovar jag! Denna sås smakar mycket vanilj och gräddskvätten ger såsen det lilla extra. Ursprungsreceptet finns på potatismjölsförpackningen men jag ändrade om lite. Servera rabarbercobblern ljummen med kall vaniljsås! Mumsfilibaba! :)
Psst! Det vackra porslinet kommer från Grannfrun.se.
Håll utkik! Snart kommer det en tävling på bloggen då ni har chans att vinna just dessa fina skålar från Ib Laursen och den fina pajformen från Miljögården. Perfekt till sommarens alla pajer och saftkalas! :)
6 dl mjölk
1 ägg
3 msk strösocker
2 msk smör
2 msk maizenamjöl
2 msk kallt vatten
6 tsk vaniljsocker
2 krm äkta vaniljpulver
1 dl grädde
Gör så här:
Vispa samman mjölk och ägg i en kastrull.
Tillsätt socker och smör.
Blanda maizenamjöl med vatten i ett glas, slå i det i kastrullen och koka upp.
När första bubblan syns, ta av kastrullen från värmen.
Låt svalna och tillsätt vaniljsocker, vaniljpulver och kall grädde.
Min variant av vaniljsås blev till då jag inte hade potatismjöl hemma, en enkel variant som snabbt går att koka samman och den blir snabbt en favorit, det lovar jag! Denna sås smakar mycket vanilj och gräddskvätten ger såsen det lilla extra. Ursprungsreceptet finns på potatismjölsförpackningen men jag ändrade om lite. Servera rabarbercobblern ljummen med kall vaniljsås! Mumsfilibaba! :)
Psst! Det vackra porslinet kommer från Grannfrun.se.
Håll utkik! Snart kommer det en tävling på bloggen då ni har chans att vinna just dessa fina skålar från Ib Laursen och den fina pajformen från Miljögården. Perfekt till sommarens alla pajer och saftkalas! :)
Vinn doftljus från Yankee Candle!
PUBLICERAT: 2012-05-24 // 19:00:00 Mina tävlingar
28 Kommentarer
Vinst: 1 Medium Jar med doften Vanilla Lime.
Information: Len och uppfriskande doft. Den krämiga fylligheten av vanilj
med sött rörsocker passar bra ihop med limeskal som krydda.
Det ni ska göra för att ha chans att vinna ljuset från Yankee Candle är:
I samarbete med Yankee Candle kör vi nu en tävling!
Tävlingen pågår under två veckors tid, 24 maj-7 juni.
"Jag är med och tävlar om ett doftljus från Yankee Candle.
Var med och tävla hos Bakspecialisten du också!"
Tävlingen pågår under två veckors tid, 24 maj-7 juni.
"Jag är med och tävlar om ett doftljus från Yankee Candle.
Var med och tävla hos Bakspecialisten du också!"
Vinst: 1 Medium Jar med doften Vanilla Lime.
Information: Len och uppfriskande doft. Den krämiga fylligheten av vanilj
med sött rörsocker passar bra ihop med limeskal som krydda.
Det ni ska göra för att ha chans att vinna ljuset från Yankee Candle är:
- För en lott - svara på frågan: Hur lång brinntid är det på en Medium Jar/ burk i stl M? Ledtråd!
- För två lotter - länka till tävlingen från din blogg/hemsida med bilden och kursiva texten ovan.
Latmanslunch - lasagne med basilikasallad!
PUBLICERAT: 2012-05-24 // 15:44:03 Mat - mat/recept
1 Kommentarer
En riktigt varm solig dag vill man inte gärna stå inne och laga mat. Detta är vad jag åt till lunch igår och vad jag har i min matlåda idag. Jag gjorde enklast möjliga och skickade in en låda färdiglasagne i ugnen och under tiden hann jag sno ihop en basilikasallad. Snabbt, gott och enkelt. :)
Detta behövs:
färdiglagad lasagne
huvudsallad
basilika
plommontomater
röd paprika
fetaost
salt och peppar
Gör så här:
Grädda lasagnen enligt förpackning.
Skölj och skär ner sallad, tomat och paprika i mindre bitar.
Nyp av basilikabladen från stjälken, smula ner fetaosten i mindre bitar.
Blanda salladen väl och servera med den nygräddade lasagnen.
Salta och peppra efter smak.
Har ni något tips på hur man enkelt kan hotta upp sin lasagne? :)
färdiglagad lasagne
huvudsallad
basilika
plommontomater
röd paprika
fetaost
salt och peppar
Gör så här:
Grädda lasagnen enligt förpackning.
Skölj och skär ner sallad, tomat och paprika i mindre bitar.
Nyp av basilikabladen från stjälken, smula ner fetaosten i mindre bitar.
Blanda salladen väl och servera med den nygräddade lasagnen.
Salta och peppra efter smak.
Har ni något tips på hur man enkelt kan hotta upp sin lasagne? :)
Devils Food Banana Cake
PUBLICERAT: 2012-05-23 // 12:04:06 Baka - tårtor
6 Kommentarer
Devils Food Banana Cake
Ingredienser, kaka:
1 dl kakao
1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)
2,5 dl hett vatten
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
Gör så här:
Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.
Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min (24cm, 30-40 min).
Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.
Ingredienser, karamellkaffekräm:
6 äggvitor
270 g strösocker
0,5 vaniljstång, endast fröna
270 g rumsvarmt smör
5 msk karamell (jag använder mig av HaPå, DdL eller kolasås)
3 tsk nescafépulver
Gör så här:
Vispa äggvitor, socker och frön från en halv vaniljstång i en torr rymlig bunke över ett vattenbad.
Meningen med att vispa över ett vattenbad är att sockret ska smälta, man får en fin slät smet.
Vispa tills sockret smält och därefter tar du av skålen från värmen och fortsätter vispa, ca 10 minuter, tills det svalnat lite.
Jag använder en köksassistent så jag fortsätter vispa smeten i den.
Efter 10 minuter, tillsätt mjukt rumstempererat smör lite i taget och vispa samman till en klumpfri smet.
Tillsätt karamell/kolasåsen och vispa på hög hastighet i några minuter, tills smeten blir fast och fin i konsistensen.
Tillsätt kaffepulver, blanda väl och smaka av.
Ställ krämen i kylskåp i ca 20 minuter, den blir enklare att hantera då.
Fyllning och garnering:
bananlikör (Bols använde jag)
kakao, ca 5 msk
Bygg ihop tårtan så här:
När kakan svalnat, dela den i tre eller fyra likadana delar.
Börja med första lagret, pensla på rikligt med bananlikör och bred på ett lager karamellkaffekräm.
Gör likadant med alla lager och avsluta med ett rejält lager karamellkaffekräm som du sedan klär in hela tårtan med.
Spritsa sedan små toppar på kakan, utifrån och in mot mitten i cirklar, pudra över lite kakao och servera!
Happy Baking! :)
Denna kaka har jag gjort med bottnar bestående av Devils Food Cake, receptet på bottnarna hittade jag hos Lisa/Sockerrus. I och på kakan är det en karamellkaffekräm (Caramel Swiss Meringue Buttercream) och det receptet hittade jag hos Manuela/P4B. Och som rubriken säger så bör den ju också smaka lite banan? Bottnarna är penslade med en bananlikör. :) Jag gillar kombinationen banan och choklad, har nog alltid gjort det.
Tårtan är inte så sötsliskig som det kanske verkar? Chokladkakan i sig är väldigt chokladig men inte så söt. Perfekt att ha ihop med annat som lätt kan bli sötsliskigt, som en bananlikör exempelvis. :P Kakan blir väldigt hög och fin och jämn i gräddningen. Lagom kompakt och inte för luftig. Denna kommer jag använda mig av fler gånger. Både kakan och krämen kan man förbereda i god tid, perfekt!
Någon mer än jag som använt sig av denna chokladkaka?
Tårtan är inte så sötsliskig som det kanske verkar? Chokladkakan i sig är väldigt chokladig men inte så söt. Perfekt att ha ihop med annat som lätt kan bli sötsliskigt, som en bananlikör exempelvis. :P Kakan blir väldigt hög och fin och jämn i gräddningen. Lagom kompakt och inte för luftig. Denna kommer jag använda mig av fler gånger. Både kakan och krämen kan man förbereda i god tid, perfekt!
Någon mer än jag som använt sig av denna chokladkaka?
Devils Food Banana Cake
Ingredienser, kaka:
1 dl kakao
1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)
2,5 dl hett vatten
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
Gör så här:
Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.
Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min (24cm, 30-40 min).
Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.
Ingredienser, karamellkaffekräm:
6 äggvitor
270 g strösocker
0,5 vaniljstång, endast fröna
270 g rumsvarmt smör
5 msk karamell (jag använder mig av HaPå, DdL eller kolasås)
3 tsk nescafépulver
Gör så här:
Vispa äggvitor, socker och frön från en halv vaniljstång i en torr rymlig bunke över ett vattenbad.
Meningen med att vispa över ett vattenbad är att sockret ska smälta, man får en fin slät smet.
Vispa tills sockret smält och därefter tar du av skålen från värmen och fortsätter vispa, ca 10 minuter, tills det svalnat lite.
Jag använder en köksassistent så jag fortsätter vispa smeten i den.
Efter 10 minuter, tillsätt mjukt rumstempererat smör lite i taget och vispa samman till en klumpfri smet.
Tillsätt karamell/kolasåsen och vispa på hög hastighet i några minuter, tills smeten blir fast och fin i konsistensen.
Tillsätt kaffepulver, blanda väl och smaka av.
Ställ krämen i kylskåp i ca 20 minuter, den blir enklare att hantera då.
Fyllning och garnering:
bananlikör (Bols använde jag)
kakao, ca 5 msk
Bygg ihop tårtan så här:
När kakan svalnat, dela den i tre eller fyra likadana delar.
Börja med första lagret, pensla på rikligt med bananlikör och bred på ett lager karamellkaffekräm.
Gör likadant med alla lager och avsluta med ett rejält lager karamellkaffekräm som du sedan klär in hela tårtan med.
Spritsa sedan små toppar på kakan, utifrån och in mot mitten i cirklar, pudra över lite kakao och servera!
Happy Baking! :)
Kanelgröt med äppelmos
PUBLICERAT: 2012-05-19 // 08:20:00 Mat - mat/recept
4 Kommentarer
Aah, havregrynsgröt är så himla gott! Kanelgröt med äppelmos är riktigt gott. Äppelmoset får gärna vara hemkokt, jag fick nöja mig med köpt mos.. Bilderna ser inte alltför aptitliga ut men pjuh så gött det är.
Kanelgröt med äppelmos
Ingredienser:
Havregryn
Vatten
Salt
Kanel
Äppelmos
Fetmjölk
Gör så här:
Koka havregrynsgröten enligt förpackning.
Tillsätt 1 tsk kanel och blanda väl.
Servera kanelgröten med äppelmos och en skvätt fetmjölk.
Koka en kopp kaffe och gärna ett ägg, sätt dig i solen och njut!
Ingredienser:
Havregryn
Vatten
Salt
Kanel
Äppelmos
Fetmjölk
Gör så här:
Koka havregrynsgröten enligt förpackning.
Tillsätt 1 tsk kanel och blanda väl.
Servera kanelgröten med äppelmos och en skvätt fetmjölk.
Koka en kopp kaffe och gärna ett ägg, sätt dig i solen och njut!
Vad äter ni gärna till frukost?
Vinnare av Tala Kitchenwaremåttbägare från Ditt Skafferi!
PUBLICERAT: 2012-05-18 // 10:00:00 Mina tävlingar
3 Kommentarer
Ett gäng på 24 glada tävlanden är med i dragningen av måttbägaren, kul! :)
De flesta deltog med två lotter då man båda ska svara rätt på frågan och gilla Bakspecialisten och Ditt Skafferi på facebook.
Och vinnaren är...
Camilla Sandmark som deltog med två lotter!
Grattis till den retrosnygga måttbägaren! :)
Camilla Sandmark som deltog med två lotter!
Grattis till den retrosnygga måttbägaren! :)
Oreo Mud Cake DeLuxe - White Orange Edition
PUBLICERAT: 2012-05-17 // 06:30:00 Baka - mjuka kakor
4 Kommentarer
Vilket lååångt och knepigt namn va? Helst skulle man vilja kalla den kladdkaka med nå gojs på (gärna med norrländsk dialekt), kort och gott. Och gott var det men mäktigt, en liten bit av tårtan så är man nöjd ett tag sen. Jag har ju tidigare gjort en Oreo Mud Cake och flera kladdkakor med olika topping och fyllningar, jag älskar att man kan variera en kaka på så många vis. Men iallafall, åter till kakan, det är en apelsinkladdkaka till botten, en fyllning på krossade digestivekex, en vit chokladfugde ovanpå och därefter har jag gottat i oreo- och digestivekex! Piece of cake! Kakan räcker till många, många, många..och går att variera i smak på minst hundra olika sätt.
Oreo Mud Cake DeLuxe - White Orange Edition, ~15-20 p.
Kladdkakebotten:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal från ½ apelsin
(jag hade även i 0,5 dl Cointreau för lite beska, men kan uteslutas)
Spröd fyllning:
6-8 digestivekex
Vitchokladfudge & topping:
400 g vit choklad
100 g rumsvarmt smör
1-2 dl grädde
½ förpackning Oreokakor Mini
5 digestivekex
Gör så här:
Gör först kladdkakebotten.
Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite.
Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
Häll smeten i en rund smörad och bröad springform.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite.
Gör sedan vitchokladfudgen.
Finhacka chokladen till fyllningen, värm 1 dl grädde i en kastrull och rör ner chokladen.
Klicka i smör och rör till en jämn smet och tillsätt ev mer grädde till önskad konsistens, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)
Krossa digestivekex och fördela över den gräddade och avsvalnade kaka.
Häll fudgesmeten över de krossade kexen, dela digestivekex i mindre delar och tryck ner kexen och minioreokakor och lite varstans.
Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, den blir ännu bättre med tiden.
Min lille kusin Hedvig var och fikade hos oss tillsammans med sin familj. Hon fick en liten bit av kakan men hon gillade inte 'smöret' ovanpå, min kusin Hugo (Hedvigs storebror) åt däremot upp 'smöret' men han tyckte inte om det, utan åt upp det för att vara artig. :) Så, jag kan tycka att denna kaka är lite mer åt en vuxenkaka.
Oreo Mud Cake DeLuxe - White Orange Edition, ~15-20 p.
Kladdkakebotten:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal från ½ apelsin
(jag hade även i 0,5 dl Cointreau för lite beska, men kan uteslutas)
Spröd fyllning:
6-8 digestivekex
Vitchokladfudge & topping:
400 g vit choklad
100 g rumsvarmt smör
1-2 dl grädde
½ förpackning Oreokakor Mini
5 digestivekex
Gör så här:
Gör först kladdkakebotten.
Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite.
Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
Häll smeten i en rund smörad och bröad springform.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite.
Gör sedan vitchokladfudgen.
Finhacka chokladen till fyllningen, värm 1 dl grädde i en kastrull och rör ner chokladen.
Klicka i smör och rör till en jämn smet och tillsätt ev mer grädde till önskad konsistens, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)
Krossa digestivekex och fördela över den gräddade och avsvalnade kaka.
Häll fudgesmeten över de krossade kexen, dela digestivekex i mindre delar och tryck ner kexen och minioreokakor och lite varstans.
Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, den blir ännu bättre med tiden.
Min lille kusin Hedvig var och fikade hos oss tillsammans med sin familj. Hon fick en liten bit av kakan men hon gillade inte 'smöret' ovanpå, min kusin Hugo (Hedvigs storebror) åt däremot upp 'smöret' men han tyckte inte om det, utan åt upp det för att vara artig. :) Så, jag kan tycka att denna kaka är lite mer åt en vuxenkaka.
Ambrosiakaka
PUBLICERAT: 2012-05-16 // 13:58:00 Baka - mjuka kakor
1 Kommentarer
En klassisk ambrosiakaka. Jag hade i finrivet skal från en hel apelsin och saft från en halv apelsin i kakan.
Ambrosiakaka, ca 10-12 bitar
Kaka:
150 g smör
3 st ägg
2.5 dl strösocker
0.5 tsk bakpulver
2.5 dl vetemjöl
Glasyr:
3 dl florsocker
2-3 msk vatten eller apelsinjuice
100 g syltade apelsinskal
Gör kakan:
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp.
Vispa ner bakpulver och vetemjöl.
Rör ner det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord bröad rund form (ca 24 cm) och grädda ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen.
Stjälp upp kakan, lägg formen över kakan och låt kallna.
Gör glasyren:
Blanda florsocker med vätskan.
Bred ovanpå kakan.
Strö över syltade apelsinskal och ställ svalt.
Servera när glasyren stelnat.
150 g smör
3 st ägg
2.5 dl strösocker
0.5 tsk bakpulver
2.5 dl vetemjöl
Glasyr:
3 dl florsocker
2-3 msk vatten eller apelsinjuice
100 g syltade apelsinskal
Gör kakan:
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp.
Vispa ner bakpulver och vetemjöl.
Rör ner det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord bröad rund form (ca 24 cm) och grädda ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen.
Stjälp upp kakan, lägg formen över kakan och låt kallna.
Gör glasyren:
Blanda florsocker med vätskan.
Bred ovanpå kakan.
Strö över syltade apelsinskal och ställ svalt.
Servera när glasyren stelnat.
Påminnelse - vinn Tala-måttbägare från Ditt Skafferi!
PUBLICERAT: 2012-05-16 // 07:30:00 Mina tävlingar
2 Kommentarer
Sista chansen nu! Ni som inte tävlat har tid på er hela dagen, fram till midnatt kan alla vara med.
Imorgon dras en vinnare med hjälp av en True Random Number Generator.
Ni missar väl inte tävlingen som pågår på bloggen just nu? Klicka HÄR för att komma till tävlingsinlägget!
Imorgon dras en vinnare med hjälp av en True Random Number Generator.
Ni missar väl inte tävlingen som pågår på bloggen just nu? Klicka HÄR för att komma till tävlingsinlägget!
Att vara eller inte vara..
PUBLICERAT: 2012-05-15 // 18:17:42 Allmänt
0 Kommentarer
..med på tv? För en tid sen fick jag, som några andra bloggare en förfrågan om att vara med i Sveriges Största Baktävling (Hela Sverige Bakar har jag blivit uppdaterad om att programmet ska heta).
Programmet kommer sändas på Tv4s systerkanal Sjuan till hösten, då inspelningarna pågår under sommaren. När jag först fick förfrågan blev jag lite paff och fundersam.. och när jag fick tänka efter tyckte jag att det verkade som en rolig idé, varför inte? Vid närmare eftertanke lät jag det negativa gå före, bo på hotell, ansöka om ledighet alt. semester och framförallt pressen av att veta att det är en hel drös som sitter och tittar på detta spektakel.
Hm.., de jag har berättat detta för har tyckt att jag är dum om jag inte tackar ja till platsen i programmet och nu när jag var in och kikade på programidén så var 'sista ansökningsdatum' den 30 april. Fööööör sent. Samtidigt känns det skönt, jag har alldeles för mycket att tänka på i dagsläget. Men jag själv kommer nog kika på programmet till hösten.
Programmet kommer sändas på Tv4s systerkanal Sjuan till hösten, då inspelningarna pågår under sommaren. När jag först fick förfrågan blev jag lite paff och fundersam.. och när jag fick tänka efter tyckte jag att det verkade som en rolig idé, varför inte? Vid närmare eftertanke lät jag det negativa gå före, bo på hotell, ansöka om ledighet alt. semester och framförallt pressen av att veta att det är en hel drös som sitter och tittar på detta spektakel.
Hm.., de jag har berättat detta för har tyckt att jag är dum om jag inte tackar ja till platsen i programmet och nu när jag var in och kikade på programidén så var 'sista ansökningsdatum' den 30 april. Fööööör sent. Samtidigt känns det skönt, jag har alldeles för mycket att tänka på i dagsläget. Men jag själv kommer nog kika på programmet till hösten.
God Morgon Bifido mild orange
PUBLICERAT: 2012-05-15 // 13:40:11 Tips & tricks
0 Kommentarer
Jag har hittat en ny vardagspolare. Denna apelsinjuice är mild och god.
Jag brukar inte gilla apelsinjuice eftersom de oftast är starka i smaken.
Denna rackare är mild med lite fruktkött, ganska lik egenpressad juice.
Testa vetja, ni kanske får en ny favoritjuice! :)
Jag har hittat en ny vardagspolare. Denna apelsinjuice är mild och god.
Jag brukar inte gilla apelsinjuice eftersom de oftast är starka i smaken.
Denna rackare är mild med lite fruktkött, ganska lik egenpressad juice.
Testa vetja, ni kanske får en ny favoritjuice! :)
Tiramisutårta
PUBLICERAT: 2012-05-14 // 13:30:00 Baka - tårtor
2 Kommentarer
Jag äälskar tiramisu! Någon mer än jag som gör det? :) Eftersom jag skulle göra tiramisu till ett större sällskap så valde jag att göra en tårta, lite smidigare att göra ett enkelt anslag än att palta med enstaka kex som ska doppas i kaffe osv.. Fusktiramisutårta kanske jag ska kalla den? :)
Den mesta inspiration hittade jag hos Linda, som är en fabulös tårtmakerska.
Den mesta inspiration hittade jag hos Linda, som är en fabulös tårtmakerska.
Tiramisutårta, ca 15 p.
Anslag:
1. Börja med anslaget:
Sätt ugnen på 175 grader.
Anslag:
4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk äkta vaniljsocker
Gör så här:
1 msk äkta vaniljsocker
Kaffesirap:
2 dl starkt kaffe
0,5 dl kahlua
1 dl socker
Mascarponekräm:
1 burk mascarponeost (250 g)
2 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
200 g savoardikex (1 pkt)
kakaokross eller riven choklad
2 dl starkt kaffe
0,5 dl kahlua
1 dl socker
Mascarponekräm:
1 burk mascarponeost (250 g)
2 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
200 g savoardikex (1 pkt)
kakaokross eller riven choklad
Gör så här:
1. Börja med anslaget:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, vänd försiktigt ned detta i äggsmeten.
Vispa till en jämn smet, häll över smeten i formen och grädda i nedre delen i ugnen i ca 40 min.
Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden, den kan då sjunka ihop.
Låt anslaget svalna och dela den sen i fyra delar.
2. Koka sedan kaffesirap:
Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso.
Häll i en kastrull tillsammans med 0,5 dl kahlua och 1 dl socker.
Låt det koka upp tills allt socker har smält. Låt svalna.
3. Vispa ihop mascarponekrämen:
Vispa ihop äggulor och 1 dl socker i en rostfri rymlig skål över vattenbad, vattnet ska sjuda.
Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna.
Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
Vispa under tiden upp äggvitorna i en ren skål till ett hårt skum. Vispa även grädden i en annan skål.
Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret.
Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.
4. Bygg sedan ihop tårtan så här:
Använd ett rymligt fat att servera tårtan på.
Ta lite kaffesirap och använd som klister för att fästa den första tårtbotten på fatet så den sitter på plats.
Droppa sedan på kaffesirap jämnt över hela tårtbotten och bred på ett lager mascarponekräm.
Upprepa detta med alla tårtbottnar och avsluta med ett rejält lager mascarponekräm som du sedan klär in hela tårtan med.
Klä sedan tårtan med savoardikexen, knyt ett fint band runt tårtan och garnera med kakaokross.
Ställ kallt i minst 4 timmar.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, vänd försiktigt ned detta i äggsmeten.
Vispa till en jämn smet, häll över smeten i formen och grädda i nedre delen i ugnen i ca 40 min.
Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden, den kan då sjunka ihop.
Låt anslaget svalna och dela den sen i fyra delar.
2. Koka sedan kaffesirap:
Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso.
Häll i en kastrull tillsammans med 0,5 dl kahlua och 1 dl socker.
Låt det koka upp tills allt socker har smält. Låt svalna.
3. Vispa ihop mascarponekrämen:
Vispa ihop äggulor och 1 dl socker i en rostfri rymlig skål över vattenbad, vattnet ska sjuda.
Rör hela tiden i blandningen tills den börjar tjockna.
Var försiktig bara så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
Vispa under tiden upp äggvitorna i en ren skål till ett hårt skum. Vispa även grädden i en annan skål.
Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret.
Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.
4. Bygg sedan ihop tårtan så här:
Använd ett rymligt fat att servera tårtan på.
Ta lite kaffesirap och använd som klister för att fästa den första tårtbotten på fatet så den sitter på plats.
Droppa sedan på kaffesirap jämnt över hela tårtbotten och bred på ett lager mascarponekräm.
Upprepa detta med alla tårtbottnar och avsluta med ett rejält lager mascarponekräm som du sedan klär in hela tårtan med.
Klä sedan tårtan med savoardikexen, knyt ett fint band runt tårtan och garnera med kakaokross.
Ställ kallt i minst 4 timmar.
Vinn Tala Kitchenware-måttbägare från Ditt Skafferi!
PUBLICERAT: 2012-05-09 // 20:00:00 Mina tävlingar
26 Kommentarer
I samarbete med Ditt Skafferi så kör vi en liten tävling. Det du kan vinna är en halvlitersmåttbägare från Tala Kitchenware.
Användbar på flera sätt och vis, min har hittills fått agera måttbägare, redskapskrus och just nu står den och ser snygg ut på kökshyllan!
Måttbägare kan man aldrig ha för många av! Nu har ni chansen att vinna ett halvlitersmått från Tala Kitchenware.
I samarbete med Ditt Skafferi så kör vi en liten tävling. Det du kan vinna är en halvlitersmåttbägare från Tala Kitchenware.
Användbar på flera sätt och vis, min har hittills fått agera måttbägare, redskapskrus och just nu står den och ser snygg ut på kökshyllan!
För att vara med och tävla, gör så här:
Kom ihåg!
Lämna ditt namn och e-postadress i en kommentar, bifoga svar på frågan och ditt fullständiga facebooknamn.
- För en lott - svara på frågan: var ligger markbutiken Ditt Skafferi? Här har du en ledtråd!
- För två lotter - gilla Bakspecialisten & Ditt Skafferi på facebook
Kom ihåg!
Lämna ditt namn och e-postadress i en kommentar, bifoga svar på frågan och ditt fullständiga facebooknamn.
I samarbete med:
Tävlingen pågår under en veckas tid, alltså mellan 9 maj-16 maj!
Kvällens käk - kasslersås
PUBLICERAT: 2012-05-09 // 18:35:00 Mat - mat/recept
2 Kommentarer
Ja, nu verkar det ju som om jag ska hällai mig kasslersås, men så är inte fallet. Såsen bör ju serveras med något till, annars vore det ju lite tokigt.. Har ni märkt att kassler är något av min favorit? Mycket smak och smidigt att tillaga, tycker jag. Detta blir ungefär ganska exakt som en pastasås, kanske aningen tjockare, så självklart kan man äta kasslersåsen med pasta..eller ris (eller broccoli/blomkål/sallad för lchfare). :)
Kasslersås, 6-8 p.
Ingredienser:
ca 800 g kassler
2 gula lökar
200 g färskost naturell
2 dl creme fraiche
5 dl grädde
3 dl fetmjölk
0,5 tsk vitlökspulver
salt
peppar
smör, till stekning
Gör så här:
· Skiva kasslern och skär ner den i mindre bitar.
· Samma sak gäller med löken, skala och skär ner i mindre bitar.
· Fräs på lök och kassler i lite smör i en rymlig stekpanna.
· Slå på grädde och hälften av mjölken, ha i färskost och creme fraiche, låt smälta samman.
· Späd på med mer mjölk om såsen skulle bli för tjock (ju längre den får stå och puttra desto tjockare blir den).
· Krydda med vitlökspulver och smaka sedan av med salt och peppar.
Ingredienser:
ca 800 g kassler
2 gula lökar
200 g färskost naturell
2 dl creme fraiche
5 dl grädde
3 dl fetmjölk
0,5 tsk vitlökspulver
salt
peppar
smör, till stekning
Gör så här:
· Skiva kasslern och skär ner den i mindre bitar.
· Samma sak gäller med löken, skala och skär ner i mindre bitar.
· Fräs på lök och kassler i lite smör i en rymlig stekpanna.
· Slå på grädde och hälften av mjölken, ha i färskost och creme fraiche, låt smälta samman.
· Späd på med mer mjölk om såsen skulle bli för tjock (ju längre den får stå och puttra desto tjockare blir den).
· Krydda med vitlökspulver och smaka sedan av med salt och peppar.
Servera kasslersåsen med, i mitt fall, ris!
Mandarin & ananaspaj
PUBLICERAT: 2012-05-04 // 09:35:30 Baka - pajer & cheesecakes
3 Kommentarer
Hujedamig! De senaste två veckorna har magsjukan och dunderförkylningen from hell hälsat på. Då står man inte gärna i köket..eller, man gör ingenting för den delen. Dubbelsidig magsjuka är inte att leka med och när man är så förkyld att man måste anstränga sig för att andas..ja, då får man inte mycket gjort. Som om inte det vore nog så har vi ju pollenallergi också. :) Nog om tråkiga saker. Jag vill bjussa på en finfin paj!
För många år sedan så var jag och en kompis på ett litet charmigt fik. Där fanns det pajer från golv till tak, däribland en mandarinpaj. Jag letade efter ett snarlikt recept och hittade ett recept på en ananaspaj men man byter ut mandarinerna i receptet så är den exakt som pajen jag fikade på. Jag hade färsk ananas hemma och en burk konserverade mandarinklyftor, så jag körde all in och gjorde en paj på två smaskiga frukter. Hottade även upp pajdegen med lite digestivekex och lite kokos.
För många år sedan så var jag och en kompis på ett litet charmigt fik. Där fanns det pajer från golv till tak, däribland en mandarinpaj. Jag letade efter ett snarlikt recept och hittade ett recept på en ananaspaj men man byter ut mandarinerna i receptet så är den exakt som pajen jag fikade på. Jag hade färsk ananas hemma och en burk konserverade mandarinklyftor, så jag körde all in och gjorde en paj på två smaskiga frukter. Hottade även upp pajdegen med lite digestivekex och lite kokos.
Mandarin & ananaspaj, 10-12 bitar ca.
Pajdeg:
1 dl kokosflingor
10 st digestivekex
2 dl vetemjöl
150 g smör
1 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
Gör så här:
Pajfyllning:
250 g kesella (1 burk)
1 dl creme fraiche, 34%
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 burk konserverade mandarinklyftor
1 burk konserverad ananas i bitar (ca 400g / alt. färsk ananas)
Gör så här:
Pajdeg:
1 dl kokosflingor
10 st digestivekex
2 dl vetemjöl
150 g smör
1 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
Gör så här:
- Mixa kokos och kexen till småsmulor.
- Blanda ihop småsmulorna med resterande ingredienser.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter, ställ i kyl.
Pajfyllning:
250 g kesella (1 burk)
1 dl creme fraiche, 34%
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 burk konserverade mandarinklyftor
1 burk konserverad ananas i bitar (ca 400g / alt. färsk ananas)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa ihop kesella, creme fraiche, strösocker och vaniljsocker.
- Tillsätt äggen, ett ägg i taget.
- Sila bort lagen från de konserverade frukterna, lägg fruktbitarna i pajskalet och slå över kesellablandningen.
- Grädda kakan i nedre delen i ugnen i ca 45-60 minuter, låt sedan pajen svalna så den sätter sig och inte smakar omelett.
- Servera pajen ljummen med vaniljgrädde eller vaniljgräddglass.