Tårtbotten/anslag, gluten- & laktosfri!
PUBLICERAT: 2013-06-20 // 05:00:00 Baka - mjuka kakor
1 Kommentarer
Jag har hittat ett superenkelt recept på tårtbotten, den är glutenfri och laktosfri! Just detta recept tror jag står på Icas potatismjölförpackning. Bottnarna blir höga, porösa och alldeles perfekta, kan smaksättas och färgas. Perfekt att frysa in en hel botten och ta fram och skära upp vid behov. Men, för bästa botten så baka den tidigt så den får vila minst 6 timmar eller över natten, då smular den mycket mindre när du skär upp den och du undviker att den 'korvar' sig. Ett annat alternativ är att du fryser in anslaget, det är sen väldigt smidigt att dela den. Anslaget delar du sedan i 3 eller 4 tunna delar.
Tårtbotten/anslag, 24 cm i 3 eller 4 delar
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
(2 tsk äkta vaniljsocker och 2 krm vaniljpulver/-arom)
smör och potatismjöl till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en form med löstagbar kant, pudra över potatismjöl och fördela med ett jämt och tunnt lager.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst.
- Blanda potatismjöl, bakpulver och ev smaksättning och sikta ner det i äggsmeten.
- Blanda väl och häll smeten i formen.
- Grädda botten i nedre delen i ugn i ca 35 minuter (kan lätt brännas vid, lägg ev. på aluminiumfolie när botten fått färg).
- Låt svalna något innan du tar ur den ur formen.
- Vänd den upp och ner för att få en rakare finare kant på tårtan, alt. vänd topplagret uppochner när du delat och ska montera ihop tårtan.
- Låt botten vila minst 6 timmar eller gärna över natten innan den delas upp, den smular mindre då.
- Nu är det dags att fylla och montera ihop en tårta! Lycka till!
Marängsmörkräm (smbc)
PUBLICERAT: 2013-06-19 // 21:30:00 Baka - fyllning, topping m.m.
0 Kommentarer
Jag har hittat ett toppenrecept på marängsmörkräm (swiss meringue buttercream/smbc)! Den blir vit, mjuk, riktigt smidig och den smakar framförallt gott! Jag har minskat ner på citronen, jag tar ca 1 tsk koncentrat istället för en halv citron! Den blir väldigt syrlig annars och får en konstig bismak, men testa er fram, alla är vi olika. Jag har även lagt till lite vaniljpulver/arom Denna sats räcker till topping åt 12 stycken cupcakes eller att "crumbcoata" och spackla en tårta på 24 cm och går att färga och smaksätta med ev essense. Smörkrämen går att frysa in, tina sedan långsamt i kyl, därefter i rumstemperatur i ca 1 timme innan den ska användas. Receptet har jag hittat HÄR men jag har sett att det cirkulerar lite här och där..
Marängsmörkräm
2 äggvitor
1, 3/4 dl socker
1 tsk citronkoncentrat (saft från ½ citron)
200 g smör
3 tsk vaniljsocker
1, 3/4 dl socker
1 tsk citronkoncentrat (saft från ½ citron)
200 g smör
3 tsk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljarom)
2 dl florsocker
2 dl florsocker
Gör så här:
- Ta ut smöret i rumstemperatur (detta gör att det blir mjukt och följsamt när du sedan skall vispa det).
- Häll upp varmt vatten till cirka hälften eller 3/4 i en kastrull och sätt på spisen på medelhög-hög värme.
- Blanda äggvitorna, sockret och saften från citronen i en rostfri skål och vispa kraftigt över vattenbad.
- Marängen ska tjockna och bli hård - så hård att skålen ska kunna hållas upp och ner utan att marängen rör sig ur fläcken! (Detta moment brukar ta cirka 5-6 minuter). Om man har en hushållstermometer ska temperaturen i marängen nå cirka 65 grader.
- När detta moment är klart, ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa under hög hastighet tills marängen har kallnat. (Detta moment kan ta uppemot 8-10 minuter, så kör gärna i en hushållsassistent om du har en).
- Tillsät lite smör åt gången, då och då.
- När marängsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker. Vill du att marängsmörkrämen ska smaka sötare, tillsätt mer florsocker.
- Vill du smaksätta och färga din smörkräm så gör du det nu, det sista du gör.
Favorit i repris - syrénsaft med citron och lime
PUBLICERAT: 2013-06-14 // 10:00:00 Dryck - tips & recept
1 Kommentarer
Förra året vid den här tiden blommade syrénen hemma. I år kändes den väldigt tidig och hemma hos oss har några buskar/träd redan blommat över. Har ni tur kan ni hitta några blommande syréner och då vill jag passa på att tipsa om denna syrénsaft som förvånande nog är riktigt god. :)
HÄR hittar ni receptet!