Banancupcakes med vit chokladfrosting
Jag använde mig av torkad banan i skivor att garnera med, färsk skivad banan blir snabbt brun såvida du inte ska servera dessa omgående.
Banancupcakes med vit chokladfrosting, ca 15 st
Muffins:
100 g smör
1,5 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl filmjölk
2 mogna bananer
Gör så här:
- Vispa smör och socker poröst.
- Tillsätt äggen, ett i taget, vispa ordentligt mellan äggen.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör ner mjölblandningen i smeten.
- Mosa bananerna och rör ner i smeten tillsammans med filen och blanda väl.
- Klicka ut smeten i muffinsformar, fyll upp formarna till 2/3 (använd gärna en muffinsplåt som stöd).
- Grädda muffinsen mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.
- Låt muffinsen svalna på galler.
Frosting:
100 g vit choklad
150 g rumsvarmt smör
200 g färskost
5-6 dl florsocker
Gör så här:
- Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad, låt sedan svalna något.
- Vispa smöret så det blir riktigt vitt och poröst.
- Tillsätt chokladen och blanda ordentligt.
- Blanda i färskosten och vispa samman.
- I med florsocker och vispa frostingen till en riktigt fluffig och slät konsistens.
- Bred eller spritsa frostingen på muffinsen och garnera med en skiva torkad banan.
Amerikanska choklad- & nötkakor
Jag hade lite nötter och choklad som jag ville bli av med och kakor är tacksamt att ha några av i frysen till oväntat besök. Allra helst nu när vi flyttat till större och nära och kära vill spana in gården, första veckorna var det en hel del besök och man varken hinner eller vill ställa sig och baka om det kommer gäster. :) Är man allergisk mot hasselnötter så tar man bort de eller byter ut mot något annat smaskigt.
Kakorna hade varit både finare och godare om man hunnit doppa de i lite smält choklad! ;) Eller vad tror ni?
Amerikanska choklad- & nötkakor, ca 35-40 st
Ingredienser:
250 g smör
2,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljsocker
3 dl mörka chokladknappar (Odense)
2 dl hasselnötskärnor
Gör så här:
- Grovhacka nötterna.
- Vispa ihop smör och socker poröst.
- Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål, blanda ner det i smörsmeten.
- Ha i nötter och choklad, knåda ihop till en smidig deg.
- Låt degen vila i bunken täckt med plastfolie i kylen i ca 15 minuter.
- Dela degen i tre, rulla till längder och skär i skivor, ca 1 cm tjocka.
- Lägg på klädd plåt och grädda i 175 grader i 20 minuter, tills kakorna fått fin färg.
Våffeldagen 2012
Om det inte gått er obemärkt förbi så är det ju faktiskt våffeldagen idag. Jag har varken gräddat eller ätit en endaste våffla. :/
Visserligen var det inte alltför längesen jag gräddade ett gäng våfflor på jobbet. Till våfflorna hade vi vispad grädde och några olika syltsorter.
Om ni har planer på att grädda lite våfflor till kvällen så kan jag tipsa er om att vafflor.se har en hel del smarriga recept.
Färska bär och tunnskivad banan är ruskigt gott det med, serveras gärna med lite ringlad chokladsås på toppen. ;)
Hur gör ni våfflor och vad äter ni helst till? :)
Ankarsrum Assistent Original - min rosa räddaren i nöden!
Denna rosa läckerbit står hemma på bänken i vårat vita lantkök. Den är perfekt vid bull- och brödbak!
Jag tycker väldigt mycket om att baka bröd men det tråkigaste jag vet är att det ska knådas och man blir kletig, trött i händer och axlar.
Jag har Lena (som jobbar för Ankarsrum Assistent) att tacka som gav mig en rosa Assistent Original + en de flesta tillbehören,
det underlättar en hel del när man ska bråka med stora degar bland annat. :)
Är det någon av er läsare som använder en assistent?
Fröpuckar.. eller fågelmat.
Jag använde mig av ister men osaltat margarin funkar det med sen slänger man i lite smått och gott. :)
Detta behövs:
500 g ister
3 dl havregryn
2 dl linfrön (jag krossade hälften)
2 dl grovhackade blandnötter
en muffinsplåt
snöre
Gör så här:
Förbered formen med snöre.
Klipp 20 cmlängder, gör en ögla i ena änden och en enkel knut i den andra (så puckarna har något att fästa lite bättre i).
Lägg snörlängderna med knuten i formen så du enkelt kan hälla över blandningen.
Snöret stelnar sedan fast i puckarna och blir lättare att hänga upp då öglan redan är gjord.
Smält ister försiktigt, låt svalna lite.
Grovhacka nötter och blanda med gryn och frön.
Blanda ner gryn-, frö- och nötblandningen i det smälta istret.
Häll försiktigt blandningen i muffinsplåtens fördjupningar/formar över knuten.
Låt stelna, gärna över natten i frys så blir det enklare att få puckarna ur formen.
Häng upp fröpuckarna i favoritträdet.
Idag kom det en liten dos med snökristaller som ligger kvar på marken, det blir liiite lite ljusare ute då. :)
Häagen-Dazsglass..i stora lass!
Är ni som jag, ett riktigt glassgalning? Jag kan sukta efter glass om det så är 30 minusgrader ute, fryser eller är så himla mätt så man kreverar. Jag skyller på att jag är kvinna..pff. ;) Men, det är riktigt gott med en kula iskall glas efter en låång middag.
Jag är egentligen inte så kräsen men jag väljer Häagen-Dazs eller Ben & Jerrys framför vilken annan glass som helst! Jag har tidigare valt bort glass med frukt och bär i men sen jag testade Häagen-Dazs Strawberry Cheesecake så är jag fast! Den är hur god som helst och eftersom jag tidigare fastnat för B&J's glass med kakdeg i, så blev även denna en ny favorit!
Belgisk choklad, den är riktigt chokladig. Chokladglass med chokladspån i. Yummie!
Baileys, det säger väl allt? :) Denna är krämig och mjuk i konsistensen. Smarrig värre!
Har ni någon favoritglass? :)
Toscakaka
En klassisk toscakaka, hur gott är inte det? Jag gillar mandel så jag har lite extra flagad mandel i glasyren.
Gör en dubbel sats och baka den i långpanna, skär i rutor och servera ljum med vaniljgräddglass.
Ingredienser, botten:
2 st ägg
2 dl socker
50 g smör
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
Ingredienser, glasyr:
50 g smör
0,75 dl strösocker
75 g flagad mandel/mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm i diameter).
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, tillsätt det smälta smöret försiktigt.
Blanda vetemjölet med bakpulvret och rör ner. Häll i grädden och rör till en smidig smet.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 25-30 minuter.
Gör glasyren under tiden: Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Smält på svag värme någon minut så att allt blandar sig.
Bred glasyren över kakan efter att den gräddats. Grädda kakan ytterligare cirka 20 minuter tills den har fått fin färg.
Kladdkaka Black & White
Till efterrätt hade jag gjort en kladdkaka med vita och mörka chokladknappar i, vispad grädde till. Yummie!
Kladdkaka Black & White, 10-12 p.
Ingredienser:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl vita chokladknappar
1 dl mörka chokladknappar
- Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite.
- Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
- Blanda med chokladknapparna i smeten.
- Häll smeten i en rund smörad och bröad springform.
- Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Låt kakan svalna och servera den med vispad grädde (& kanske vit chokladsås och mörka chokladknappar? ;P)
Rosa kökshandduk från NyttaDesign, turkost krackelerat fat/assiett Chic Antique från Magasin Krantz.