Torkade trattkantareller
Då det varit ganska mycket svamp i skogarna i höst så har jag fått med mig en hel del hem,
tyvärr hinns det inte tas reda på som jag skulle vilja.
Jag har mestadels använt mig av färsk svamp men torkade även lite grann.
Två plåtar med svamp har stått på tork här hemma och krympte ihop såpass att de ryms i en 1-litersburk.
Passa på att torka svampen så har du till vinterns alla smaskigheter.
Smula i lite svamp för en extra mustig sås eller gryta.
Detta behövs:
Valfri mängd svamp (tänk på att du ska ha plats för svampen så den hinner torka)
Ugnsplåtar eller brickor
Tidningspapper
Gör såhär:
- Veckla ut en tidning och dela mängden blad på två och lägg över ugnsplåtar.
- Fördela svampen jämnt över plåten och tidningen.
- Låt stå i rumstemperatur (gärna på ett varmt ställe).
- Byt tidningspapper efter ett dygn och upprepa detta tills svampen är helt genomtorr.
- Svampen ska vara krispig, om den känns mjuk och svampig - byt tidningspapper ännu en gång.
- Förvara smapne i tätslutande burk.
på så vis slipper du tänka på att byta tidningspapper.
Matbloggspriset 2011!
Fram till den 6/11 klockan 00.00 så kan man rösta fram sin favoritblogg - för mer information, KLICKA HÄR!
För att rösta:
Klicka på bilden och fyll i fälten till höger, i kategorin Dessert och bak (eftersom bloggen är mest bakverksinriktad).
Tack på förhand!
Nyhet från Fazer - Dumle Gingerbread!
Jag har inte riktigt velat tjuvstarta julen ännu men idag kunde jag inte hålla mig! Jag fick hem Fazers senaste påhitt - Dumle Gingerbread.
Jag och min kära vän Malin smaskade i oss några kolor och ja, det gick ner någon för mycket.. ;)
Dessa smakar mer pepparkaksdeg än gräddad pepparkaka faktiskt men trots det kan man inte låta bli att ta en till.
Tycker man om pepparkaksdeg så gillar man garanterat dessa.
Det kan nog bli riktigt gott att baka på dessa, tror ni inte?
Jag har några idéer ligger på lut..så håll utkik, det kommer nog några smaskiga julrecept inom kort!
Någon som hunnit smaka på Dumle Gingerbread?
Vad pysslar mina kära läsare med ikväll?
Själv sneglar jag lite på både min Dumlepåse och Idol, och nej, jag är ingen Idolnörd men jag tycker dock att eleverna är fantastiskt duktiga.
Vi hade ju våran egna lilla stjärna, Frida Josefsson, med i programmet ett tag. Har man väl börjat kolla så kan man inte riktigt sluta..
Önskar er alla en mysig fredagkväll! ♥
Kungsörnens Chocolate Dream Cupcakes
Var förpackning innehåller bakmix, tio stycken muffinsformar, frosting och topping.
Med några få ingredienser och en enkel beskrivning svänger du lätt ihop dessa cupcakes!
Idag bakade jag Chocolate Dream Cupcakes!
Mina förväntningar inför cupcakestillverkningen med Kungsörnens bakmix var att det såklart skulle vara enkelt att baka, att det skulle gå hyfsat fort och vara minimalt med extraingredienser (endast smör och vatten).
Smak och utseende då? Smaken på muffinsen var god, chokladig som utlovat men frostingen däremot, där får de minus i kanten. Den smakade mest socker så jag tillsatte 2-3 msk kakao.
Konsistensen då? Innan jag mixtrade om så var frostingen fast och kändes torr. Jag tillsatte då 2-3 msk kakao och 0,5 dl vatten, utöver det i receptet, sen var jag nöjd! Frostingen blev mycket bättre att hantera och mer följsam. Riktigt goda blev de och jag skulle med nöje servera dessa på ett barnkalas till exempel.
Cupcakesen görs i fyra enkla steg:
- Sätt ugnen på 175 grader. Töm mjölblandningen (påse 1) i en skål, tillsätt 1 dl vatten, blanda väl.
- Fördela smeten i muffinsformarna, fyll 2/3 av formen, ställ på plåt (alt. muffinsplåt).
- Grädda i mitten a ugnen i ca 15-20 minuter. Låt muffinsen svalna helt.
-
Töm frostingpåsen (påse 2) i en skål, tillsätt 50 g rumstempererat smör och 2 tsk vatten och vispa med elvisp till en jämn smet. Spritsa ut frostingen på muffinsen och strö över toppingen!
En skål (ev. två st), en ballongvisp, en muffinsplåt, en matsked, måttsats, elvisp,
en sprits eller slickepot att bred på frostingen med.
Grädda raringarna sen är det dags att vispa ihop frostingen och spritsa på muffinsen, toppa sen har du dem klara!
Från början till slut tar arbetet cirka en timme, om man räknar med att muffinsen ska svalna lite innan de ska dekoreras.
Vad tycker ni? Kan ni tänka er att köpa Kungsörnens cupcakemix?
...eller servera dessa små raringar på ett kalas?
Dessa små cupcakes är dessutom i Kungsörnens Cupcaketävling.
Vill du tävla med dina cupcakes? Läs mer om tävlingen på Kungsörnens Facebooksida!
Rosenkaka med glasyr
Med lite glasyr och kokos på blir den riktigt god, så god att man tar en bit till..och en till..
Rosenkaka, ca 12 bitar
Ingredienser:
2 stora ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
50 gram smör eller margarin
1 dl mjölk
0,5 dl rosenvatten
Glasyr/topping:
2 dl florsocker
1-2 msk rosenvatten
1 krm röd hushållsfärg
kokosflingor
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en sockerkaksform och bröa med kokosflingor.
- Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt.
- Smält smöret och tillsätt mjölken och rosenvattnet.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör ner i äggblandningen varvat med det smälta smöret.
- Rör tills smeten blir jämn och häll i sockerkaksformen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter, känn med sticka så inte kakan blir för torr.
- Ta ut kakan, låt svalna lite innan den stjälps upp.
- Rör ihop ingredienserna till glasyren, ringla över kakan och strö över kokosflingor.
- Bita upp kakan och servera.
Smarrig smörgåstårta
Ja hörni, vad säger man? Då jag fyllde år så slog jag ihop två smörgåstårtor, den ena med bl.a.
gustafskorv och ostrullar på och den andra med räkor och ägg.
Smörgåstårtorna gick snabbt åt, så den ena hann jag inte fota och den andra hann jag få en ganska
halvtaskig bild på men ni kan ju på ett ungefär se hur den är garnerad..
Denna smörgåstårta är skitgod verkligen! Ännu godare dag två och tre..om det finns något över vill säga.
Värmlandsbondens tårta: 12-15 port.
Vitt bröd ( ca 2 förp. formfranska)
Filblandning till fyllning & garnering:
3 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
5 dl filmjölk
1 dl majonnäs
Fyllning 1 (blanda väl):
2 dl filblandning
2 hårdkokta ägg (tärnade)
1 dl kaviar
Fyllning 2 (blanda väl):
2 dl filblandning
2 rårivna äpplen
(100-200g hackad köttprodukt; kassler, rökt skinka, för att få det matigare)
Fyllning 3 (blanda väl):
1 dl filblandning
150 g bredbar leverpastej
100 g finhackad bostongurka
Exempel på garnering:
strimlad sallad
tomater
gurka
paprika
oliver
vindruvor
räkor
hårdkokt ägg
dill
citronmajonnäs
röd eller svart kaviar
rökt lax
rökt skinka
Gustafskorv
ostrullar
apelsinskivor
persilja
Bygg ihop tårtan såhär:
- Klä en ungsplåt med folie eller ta en stor bricka.
- Skär bort kanter på brödet och placera ut ett lager bröd så det täcker brickan.
- Bred på fyllning 1.
- Lägg på ett till lager bröd och bred på fyllning 2.
- På med ett till lager bröd och bred på fyllning 3.
- Täck med sista lagret med bröd (det bör alltså vara fyra våningar med bröd).
- Bred på lite filblandning både ovanpå och på sidorna och låt stå någon timme (gärna stramt inplastat).
- Om tårtan ska serveras dagen efter, klä in den i plastfolie och låt stå kallt.
- Bred på lite filblandning till innan den ska garneras, så garneringen fäster.
- Klä tårtan med garnering som passar din smak.
En ganska tjusig födelsedagstårta!
Eller hur? Jag fyllde 25 år i onsdags och ville bjuda mina kära på något smarrigt.
En somrig gräddtårta känns inte så passande just nu så jag gjorde den lite mer personlig.
En shabbychic-inspirerad tårta med smaker av hallon, citron och täckt med en len vaniljfrosting!
Jag tycker den ser ganske stilren ut, lite shabbychic och elegant och inte för plottrig.
Vad tycker ni? :)
Ingredienser
Anslag/bottnar:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
1 tsk äkta vaniljpulver
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Rör väl och häll smeten i formen, grädda i nedre delen i ugn i ca 30 minuter.
Låt kallna, skär anslaget i 3 delar.
Jag fyllde tårtan med:
Fyllning 1:
100 g färskost
3 dl florsocker
1 citron, finrivet skal och saft
gul hushållsfärg
Fyllning 2:
250 g hallon, mosade
2 msk strösocker
Frosting:
100 g färskost
4 dl florsocker
2-4 msk Likör 43
1 tsk äkta vaniljpulver
Jag använde Likör 43 till att fukta mina tårtbottnar med, det gick åt ca 0,5 dl till hela tårtan.
Montering:
Rör ihop fyllningarna och frostingen i varsin skål.
Fukta bottnarna med lite likör (kan uteslutas).
Bred på citronfyllningen och lägg på en botten till.
Fukta även den med lite likör och bred på hallonfyllningen.
Lägg på locket och spackla/täck tårtan med vaniljfrostingen.
Dekorera tårtan med skimmrande gräddvita sockerpärlor.
Tårtan är inte så söt som man kan tro, den syrliga citron- och hallonfyllningen väger ganska jämt mot den lena vaniljsmaken.
Söndagslunch!
Med hemkokt lingonsylt med rivna morötter i blir det extra lyxigt.
Vad äter ni till lunch idag? :)
Oreo Mud Cake DeLuxe
Verkligen så god att man gapar efter mer samtidigt som man försöker möla in så mycket kaka i munnen
så det inte ryms och dum nog att försöka tala samtidigt.
Det ni, det är inte många kakor som är SÅ goda.
Fyllningen är en slags tryffelfudgekletsmet som är olagligt god!
Oreo Mud Cake DeLuxe
Botten:
150 g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning Oreokakor
Fyllning och topping:
300 g vit choklad
100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
1-2 dl grädde
1 förpackning Oreokakor Mini
1 påse Marshmallows Mini
1 dl O´hoy chokladsås
Gör såhär:
- Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite.
- Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
- Grovdela Oreokakorna och blanda med i smeten.
- Häll smeten i en rund smörad och bröad springform.
- Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite.
- Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.
- Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)
- Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping.
- Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.
- Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, den blir ännu bättre med tiden.
to-die-for-god och kan serveras när som helst, var som helst och till vem som helst!
Någon som bakat eller lagat något gott under helgen?
Idag är det Fetaostens Dag och det ska firas med en middag ute.. ;)
Ha en fortsatt trevlig helg!
Uppdatering/inkomna frågor;
- Går den att frysa? Javisst, men jag rekomenderar att göra fyllning och topping några timmar innan den ska serveras, för säkerhets skull. Alt. frysa in hela kakan och endast ringla på chokladsåsen före servering men tänk då på att man ska nog inte köra kakan i micro då fudgen smälter och marshmallows är känsliga för värme och sväller extremt mycket!
- Är den enkel att baka för någon som inte är van? Ofcourse my horse! Den är himla enkel att baka och du gör den i två steg. Släng ihop kladdkakebotten först, kyl ner och gör sen fyllning och topping, låt stelna i kyl.
Vinnare av boken 'Från äppelljus till appletinis'!
Hela 19 stycken slängde in en liten kommentar till utlottningen.
Jag måste säga att ni har fantastiskt många bra tips!
Många av er bakar gärna på äpplena och några gör mos.
Jag fick förslag på äppelmjöl till macarons och några har äpplen till dekoration.
Även om jag vill skänka en bok var till er alla så har jag bara två böcker att lotta ut.
De två utvalda är: Jenny R & Amanda.
Grattis!
Nominera Bakspecialisten!
Nu är det dags att nominera Sveriges favoritbloggar inom kategorin mat&bak!
Tycker ni att Bakspecialisten ska nomineras?
Klicka er till Matbloggspriset 2011 och fyll i några få uppgifter, nominera kan man göra fram till 15/10 sen är det dags för röstning.
Alla nominerade matbloggar publiceras på Matbloggsprisets hemsida efter den 15/10 och sen är det dags att börja rösta, gott folk!
Röstningen pågår mellan 15/10-4/11.
Klicka på bilden eller HÄR!
Tack på förhand!
Äpplets dag!
Klicka på bilden för att komma till utlottningen!
Lite smaskigheter som jag har gjort på äpplen är bl.a:
- Äppelmos med vanilj
- Min variant av apfelstrudel/äppelflarn
- Äppelmuffins med pärlsocker
- Lingon & äppelkaka
Firar ni äpplets dag och i såfall hur?
Smarriga citronrutor med färskostglasyr
Dessa citronrutor gräddar man i en mindre långpanna men funkar säkert finfint att göra i en springform men öka på gräddningstiden något. Jag hade ett gäng citroner hemma som var tvungna att få bakas på. Jag har ingen koll på var jag fått receptet ifrån, någon som känner igen det?
Smarriga citronrutor med färskostglasyr
100 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3/4 dl mjölk
1 citron (saft & finrivet skal)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Färskostglasyr
150 g Philadelphiaost
50 g smör
4 dl florsocker
1 citron, rivet skal och saft
kokosflingor att strö över
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Rör ner mjölk, citronsaft och skal.
Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten.
Rör ner det smälta smöret.
Häll smeten i en smörad och bröad mindre långpanna.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Vispa ihop glasyren med elvisp och bred den över den kalla kakan.
Strö över kokosflingor och servera.
Tips!
Jag tänkte slänga in ett litet tips såhär på fredagseftermiddagen! :)
Jag är medlem i Campadre, det är en online private-shoppingclub. Läs mer om Campadre HÄR!
Du blir medlem genom att fylla i din e-mailadress och välja ett lösenord.
Att registrera sig som medlem kostar ingenting och medför inga krav på köp.
Du kan enkelt och snabbt avsluta ditt medlemskap om du vill det.
Jag såg idag att de har finfina produkter från Lékué, till mycket rabatterat pris!
Passa på att fynda till dig själv eller kanske en julklapp till några nära & kära?
Jag själv har en del produkter från Lékué.
Bl.a. en slickepot, en rejäl sockerkaksform och en liten Decopen bor hos mig.
Klicka HÄR för att bli medlem!
Jordnötsrutor / "Snickerskaka"
Jordnötsrutor
350 g jordnötssmör med krisp
2 dl sirap
1 dl strösocker
8 dl cornflakes/majsflingor
200 g choklad
Gör såhär:
- Klä en liten plåt med bakplåtspapper (ju större form, desto tunnare rutor!).
- Värm (koka ej!) jordnötssmör, sirap och socker i en rymlig kastrull, det ska bli lösare i konsistensen och väl blandat.
- Blanda ner cornflakes och bred ut smeten i formen, ställ kallt 1 timme.
- Smält chokladen försiktigt och bred ut den på kakan, ställ kallt ytterligare 1 timme.
- Skär rutor i passande storlek (är dom små får man ta två!) och njut!
eller blanda med en näve nötter i smeten. Mums!
Vinn boken 'Från äppelljus till appletinis' från Kiviks Musteri!
Boken innehåller lite fakta om äppelsorter, det finns tjusiga inredningstips med äpplen, recept på drycker gjorda på äpplen, pajer, kakor, grytor - ja, massa gott innehållandes just äpplen!
Du får gärna slänga med ett litet tips på vad just du skulle göra av ett lass färgglada äpplen.
En äppelkrans till dörren? Mos, dryck, paj, you name it! Inte ett måste men det skulle vara roligt att få veta vad ni tycker och tänker.
Utlottningen avslutas nästa onsdag, 12 oktober (om en vecka!).
Kanelbullar i mindre långpanna & kanelsnurror
Kanelbullar
Ingredienser
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
4 tsk stött/krossad kardemumma
50 g jäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker/rörsocker
2 msk mald kanel
ägg till pensling
pärlsocker till garnering
Gör såhär:
Värm mjölk och kardemumma till 37 grader, klicka i smöret och smält samman.
Smula jästen i en degbunke, häll över degvätskan (mjölkblandningen), rör till jästen löses upp.
Tillsätt socker och salt.
Tillsätt mjölet, spara 1-2 dl till utbaket.
Låt degen arbetas ca 5 min i maskin/10 min för hand, degen är klar när den släpper från kanterna.
Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter, till dubbel storlek.
Gör under tiden fyllningen.
Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut till en rektangel.
Bred på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta.
Skiva rullen, ca 2 cm/skiva, lägg i klädd långpanna.
Låt bullarna jäsa under bakduk i 40-60 minuter, till dubbel storlek.
Vispa upp ett ägg, pensla bullarna, strö över pärlsocker.
Grädda bullplåten i mitten i ugnen i ca 15 minuter.
När jag värmer mjölken brukar kardemumman få följa med från start, kardemumman ger ifrån sig mer smak då.
Är det någon mer än jag som satt i sig några bullar idag?
Det är ju trots allt kanelbullens dag så då får man 'unna' sig någon extra! ;)
Äppelmos med äkta vanilj
Äppelmos med äkta vanilj
Ingredienser:
1 kg äpplen
2 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
Atamon, enligt förpackning
Gör såhär:
- Skala, kärna ur och bita äpplena. Lägg dom i en kastrull med vatten.
- Låt äpplena sjuda i ca 20-30 minuter.
- Tillsätt socker och rör tills det smält.
- Ta bort kastrullen från värmen, smaka av med äkta vaniljpulver. Om du vill ha slät mos så mixar du nu äppelmoset med mixerstav. Annars går det bra att köra moset genom en grovmaskig sil eller bara stampa det i kastrullen.
- Tillsätt Atamon enligt förpackningen och häll upp moset i varma rena burkar.
- Förvara äppelmoset mörkt och svalt, det går även bra att frysa.
Tjusiga glasburkar och flaskor till saft, sylt och marmelad finns hos NiMas.se!
Detta får även bli mitt bidrag till Månadens Sötsak, som denna månad har tema 'ge bort'!