Blueberrypie To Go!
Att göra en smulpaj är bland de enklaste bakverken, tycker jag. Nyp ihop en deg och strö över bären, enklare än så är det inte.
Idag bjuder jag på en klassisk blåbärspaj i en 'To Go!'-form. Gott & enkelt!
Blueberrypie To Go! 2 formar (i mitt fall 2 aluminiumformar, ca 15x20cm)
Ingredienser:
6 dl blåbär
6 msk potatismjöl
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela upp blåbären i två formar, 3 dl vardera.
- Pudra 3 msk potatismjöl/form över blåbären.
- Nyp ihop/kör resterande ingredienser i köksassistent till en smulig deg.
- Fördela smuldegen över blåbären.
- Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
Några flaskor körsbärssaft
Fy sjutton, vad gott det är med körsbärssaft hörni!
Denna kokning kryddade jag på med lite ljus rom, riktigt smarrigt!
Körsbärssaft med rom
Ingredienser:
4 liter körsbär
12 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft
1-2 dl rom
Atamon - enligt förpackning
Gör såhär:
♥ Koka upp bär + vatten under lock i rymlig kastrull, låt koka 20 minuter.
♥ Häll bärmassan i silduk och låt självrinna i minst 30 minuter.
♥ Mät upp saft, socker och romen, låt koka 5 minuter.
♥ Skumma saften väl och tillsätt Atamon enligt förpackning.
♥ Häll upp saften på väl varma och rengjorda flaskor.
♥ Förvara svalt och mörkt.
Tjusiga flaskor från NiMas och några är loppisfynd.
Syrlig ananaspaj
Den är lätt att variera; byt ut ananasen mot konserverade mandarinklyftor, hallon eller blåbär.
Syrlig ananaspaj
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
250 g kesella naturell
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
400 g grovhackad/krossad ananas
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en pajform (ca 24 cm), ställ kallt.
- Fyllningen; rör ihop kesella, socker och vaniljsocker.
- Vispa ner äggen, ett i taget.
- Tillsätt ananasen, häll fyllningen i pajformen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.
- Låt pajen svalna så fyllningen 'stannar', annars är det stor risk att pajen smakar lite omelett.
Servera ananaspajen med en klick vaniljgrädde eller vaniljglass.
Ha en mysig lördag! ♥
Death by Chocolate Cheesecake
Cheesecaken är ruskigt god med skivad banan och grädde eller hallon för den delen.
Blåbär och grädde fick duga just idag. ;)
Ingredienser:
Botten:
15 st digestivekex
75 g smör
0,5 dl kakao
Fyllning:
200 g mörk choklad
2 dl Arla chokladgrädde
3 ägg
300 g färskost
3 dl florsocker
2 msk äkta vaniljsocker
0,5 dl Nutella
Sätt ugnen på 150 grader.
Mixa kexen med smör och kakao.
Klicka ut kexsmeten i en form (24cm) med löstagbar kant och ställ den kallt.
Smält chokladen försiktigt, värm grädden och slå över chokladen, rör ihop till en len kräm, låt svalna.
Vispa ägg riktigt fluffigt.
Vispa i färskost, florsocker, vaniljsocker och Nutella.
Rör ner chokladkrämen i äggsmeten och häll i formen.
Grädda kakan i mitten i ugnen i ca 1 timme.
Låt kakan svalna och ställ den i kyl en stund innan servering.
Death by Chocolate Cheesecake räcker till många då den är så mäktig,
så passa på att fira in helgen och bjud dina vänner på en riktigt god chokladkaka! ♥
Jag har varit på loppis!
Kvällens käk - fläskfile i kantarellsås
Ganska mycket gula kantareller har jag fått med mig hem men nu har även trattkantarellerna visat sig,
förvällda och infrysta har jag lite till hösten och vinterns grytor.
För inte så länge sen fick jag lagom mycket svamp som ikväll fick sällskapa med lite fläskfilé,
för att förstärka kantarellsmaken fick även osten hänga på.
Slutpladdrat, detta slängde jag ihop till kvällens middag;
Fläskfilé i kantarellsås
ca 600 g fläskfilé
ca 300 g förvällda kantareller
200 g Creme Bonjour Kantarell
5 dl grädde
salt & peppar
Gör såhär:
- Skär fläskfilén i 1,5 cm tjocka skivor.
- Salta och peppra köttet och bryn i smör.
- Grovhacka kantarellerna och fräs ur lite vätska i en ganska varm stekpanna.
- Tillsätt Creme Bonjour och grädde i de frästa kantarellerna, lägg därefter i filén.
- Låt koka samman i 15 minuter.
Serveras med ris, kokt potatis eller en sallad a´la LCHF.
Någon mer än jag som älskar att plocka svamp? :)
Lättbakad bärkaka på endast 5 ingredienser!
Fem ingredienser som man oftast har hemma i fem enkla steg. Lätt som en plätt! :)
Lättbakad bärkaka
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
75 g smör - smält
1-2 dl bär
Gör såhär:
Rör ihop ägg och socker.
Blanda ner mjöl.
Tillsätt det smälta smöret.
Lägg på de bär du tycker om.
Grädda kakan i 160 grader i nedre delen i ugnen i ca 20 minuter.
Körsbärsgrottor
I dessa kakor har jag använt min hemkokta körsbärssylt, riktigt gött! :)
Körsbärsgrottor 25-30 stycken
Ingredienser:
200 gr smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl hemkokt körsbärssylt
Gör såhär:
- Rör rumstempererat smör med socker, vaniljsocker och bakpulver smidigt med elvisp.
- Tillsätt vetemjöl och arbeta till smidig deg, låt stå kallt ca 30 min.
- Ställ ut småbrödsformar på en plåt.
- Gör sen små bollar (ca 1 msk deg/boll) och tryck till en grop med knogen/fingret i mitten på bollen.
- Fyll groparna med sylten och grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
- Förvara tätslutande i burk med lock eller påse, kakorna går bra att frysa!
Vaniljiga blåbärsmuffins
Jädrans vad goda de blev, saftiga men med en crunchy topp. Testa hörni!
Vaniljiga blåbärsmuffins
Ingredienser:
100 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 dl vaniljvisp
ca 2 dl blåbär
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör smör och socker smidigt.
- Tillsätt ägg, ett i taget.
- Tillsätt alla torra ingredienser varvat med vaniljvisp.
- Klä en muffinsplåt med formar.
- Klicka i lite smet i botten, lägg i blåbär och täck med smet.
- Grädda muffinsen i nedre delen i ugnen i ca 15 minuter.
- Låt muffinsen svalna innan du pudrar med florsocker.
- Servera muffinsen med lite ovispad vaniljvisp som muffinsen får dra åt sig lite av.
Ölprovning på Oppigårds Bryggeri
Det är riktigt roligt att det är ett lokalt bryggeri, alldeles 'runt hörnet' och att Oppigårds Bryggeri har blivit så pass stora att de kvalat in bland ordinarie sortimentet på Systembolaget.
Kvällen bjuder nog på en hel del roligheter,rundturer, god mat och framför allt öl i mängder(?)!
Rominlagda körsbär med vaniljstång
Rominlagda körsbär med vaniljstång
Ingredienser:
500 g körsbär
3 dl strösocker
2 dl vatten
1 vaniljstång
2 dl mörk rom
Gör såhär:
- Skär vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull tillsammans med socker och vatten.
- Koka upp under omrörning till sockret löser sig, häll i körsbär och sjud försiktigt under lock i 25 minuter.
- Låt romen koka med de sista minuterna. Häll därefter alltsammans på väl rengjorda och varma burkar och förslut genast.
- Se till att körsbären täcks ordentligt av lagen. Förvara svalt och mörkt!
Jääädrar vad gott det är! :)
Inlagda päron kryddade med stjärnanis, kanel & vanilj
Frukt, vatten, socker och en del av vardera, (1+1+1) sen slänger man i de kryddor man själv tycker om.
Inlagda päron
Ingredienser:
7 fasta päron
7 dl strösocker
7 dl vatten
stjärnanis
kanelstänger
vaniljpulver
Atamon, ca 0,5-1 tsk.
Gör såhär:
Koka upp vatten och socker i en rymlig kastrull tills sockret lösts upp.
Tillsätt kryddorna, ge det ett uppkok.
Skala päronen och lägg ner i kastrullen, sjud ca 15 minuter på låg värme tills päronen blivit lite mjukare.
Koka eller hetta upp en rymlig glasburk (som alla päronen får plats i, alt. flera mindre burkar).
Koka burken övertäckt med vatten eller ställ den i ugnen i ca 200 grader i 5 minuter.
Lägg ner päronen varvat med kryddorna försiktigt i burken.
Tillsätt Atamon i lagen, rör om tills det lösts upp och häll lagen i burken så den täcker päronen.
Ta det försiktigt, det är hett och kan skvätta!
Sylt, saft och inläggningar i staplar!
Ha en mysig måndag hörni! :)
Hallonwienerbröd
Åh, dessa är riktigt smarriga kan jag tala om! En klick fast hallonsylt eller lättsockrade mosade hallon matchar perfekt med vaniljkrämen.
Hallonwienerbröd 4 st
Ingredienser:
4 st smördegsplattor
50 g riven mandelmassa
1 dl fast hallonsylt eller mosade hallon, lättsockrade
1 dl Ekströms kokbara marsánkräm
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader (eller enligt smördegsförpackningen).
- Tina de frysta plattorna enligt förpackning.
- Riv mandelmassa och lägg i mitten på plattan.
- Klicka ut lite sylt och vik ihop smördegen.
- Vik hörnen utifrån och in mot mitten och tryck till så de inte lossnar.
- Koka marsánkrämen enligt förpackningen, klicka ut lite kräm i den lilla skål som bildas.
- Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills det fått färg.
- Dofta florsocker över brödet, smält choklad eller florsockerglasyr och ringla över strax före servering!
Äppelmuffins med pärlsocker
Jag hittade ett smarrigt recept på äppelmuffins. Originalreceptet hittar man i Ann-Kristin Hallgren's bok "Äppelkakor",
jag gjorde några små ändringar och så här blev det.
Äppelmuffins 24 st
Ingredienser:
1,5 dl mjölk1 ägg
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
125 g smör, smält och avsvalnat
3 dl skalade äpplen i tärningar
3 msk strösocker
3 msk mald kanel
1 dl pärlsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200-225 grader.
- Vispa ihop mjölk och ägg.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten varvat med smöret.
- Blanda socker och kanel, rör ihop med äppelbitarna. Vänd ner äppelbitarna i smeten.
- Fyll muffinsformarna till 2/3, strö över pärlsocker.
- Grädda muffinsen i nedre delen i ugnen i ca 15 minuter.
Dessa muffins är faktiskt ganska goda med en kula vaniljglass eller lite vaniljsås till, de är lite pajaktiga till konsistens och smak
(om man inte 'glömmer' de i ugnen så man får de lite torrare).
Någon som bakat eller smakat dessa godingar? :)
Bananbröd/kaka
Bananbröd/kaka
Ingredienser:
100 g smör
2,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
0,5 tsk salt
4 bananer
2 ägg
1 dl grädde
50 g rostad flagad mandel
50 g chokladknappar
Gör såhär:
1. Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en avlång 1,5-litersform.
2. Blanda socker och smör i en skål. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och rör ner det i smörblandningen. Tillsätt mosad banan, ägg, mandel och choklad.
3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, känn med sticka så den inte är kladdig (täck över formen med aluminiumfolie om den får för mycket färg). Ta ut formen och lossa brödet från kanterna med en kniv medan det fortfarande är varmt. Låt svalna i formen med en handduk över.
Påminnelse - utlottning!
Körsbärssylt med vanilj & ljus rom
Körsbärssylt med vanilj & ljus rom
Ingredienser:
1 kg körsbär
1 paket syltsocker
1 tsk äkta vaniljpulver
0,5 dl ljus rom (eller Bacardi's vita rom, Torched Cherry för lite extra körsbärssmak)
ca 0,5 tsk Atamon
Gör såhär:
- Skölj och kärna ur körsbären.
- Mixa eller hacka bären.
- Blanda bärmassan, vaniljen och syltsockret i en gryta och koka i 5 minuter.
- Ta av grytan från plattan och skumma väl.
- Blanda i romen och därefter Atamon.
- Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
- Förslut och förvara mörkt och svalt.
Passa på att plocka in frukt och bär innan de är dåliga och säsongen är slut!
Koka saft och sylt, använd till paj eller i en god saftig kaka, ex en snabbakad sommarkaka?
Köp på er några syltburkar eller tjusiga saftflaskor, sylta och safta för glatta livet så har ni till höst och vinter.
Det finns riktigt fina produkter hos NiMas till kampanjpris just nu!
Mina fina saftflaskor och söta syltburkar kommer därifrån, ni kommer få se mer av dom framöver.
RörihopBrownies med banan
RörihopBrownies
Ingredienser:
- 200 g smör
- 200 g choklad - gärna mörk choklad, annars tillsätt 4 msk kakao!
- 4 dl strösocker
- 2 tsk äkta vaniljsocker
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- 3 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 övermogen banan - kan uteslutas!
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smöra och bröa en form, 30x20 cm.
- Smält smör i en rymlig kastrull.
- Finhacka chokladen och smält samman med smöret.
- Tillsätt socker, vaniljsocker och pulver.
- Rör ner äggen, ett åt gången!
- Rör sist ner mjöl.
- Häll ner smeten i formen (& dela ner bananen) och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.
Klassisk svartvinsbärssaft
Klassisk svartvinsbärssaft ca 1 liter
Ingredienser:
2 liter svarta vinbär
6 dl vatten
6 dl strösocker per liter avrunnen saft
Atamon - konserveringsmedel
Gör såhär:
1. Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg i bären (jag kör i blad och alltihop, det ska ju ändå silas) och koka ca 10 min.
2. Häll massan i en silställning och låt den självrinna, minst 30 min men gärna längre.
3. Mät upp saft och socker, koka upp saften och rör ner sockret.
4. Tillsätt Atamon.
5. Dra kastrullen åt sidan och skumma av.
6. Fyll saften på rena varma flaskor, fyll ända upp - det sjunker ihop lite när det svalnar.
De snygga flaskorna kommer från NiMas och en flaska rymmer 50 cl. Glas från Ikea & saftkannan är ett loppisfynd.
Bagels
Bagels ca 15-20 st
Ingredienser:
50 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk olja
1 msk flytande honung
2 ägg
10 dl vetemjöl
2 liter vatten
2 msk salt
uppvispat ägg
vallmofrön
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Rör ut jästen i vattnet och blanda i salt, olja, honung och ägg.
- Rör i vetemjöl tills degen är smidig, men inte för torr.
- Spara lite mjöl för utbakning.
- Jäs under duk i 30 minuter och baka sedan ut till cirka 15-20 rullade längder.
- Knyt ihop dem till små ringar.
- Koka upp saltvattnet och lägg i några ringar i taget.
- Låt dem koka någon minut tills de svällt och blivit släta, låt dem rinna av och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med ägg och garnera med vallmofrön.
- Grädda i nedre delen i ugnen i ca 15 minuter.
Arlas kladdkaka med daim
Kladdkaka med daim 8-10 bitar
Ingredienser:
100 g Arla® svenskt smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim
2 ½ dl Arla Köket® smaksatt grädde choklad
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret.
- Vispa ägg och socker.
- Tillsätt smöret.
- Blanda i mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker.
- Hacka daimen och blanda ner den.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
- Låt svalna.
- Sikta ev kakao över den färdiga kakan.
- Vispa grädden och servera till kakan.
Kladdkakan reste sig och såg väldigt hög och fin ut men när man skar upp en bit så var det som ett skal, detta kan bero på att jag kanske vispade ägg och socker lite för länge? Gör om, gör rätt!
Förutom det krispiga skalet (som egentligen inte gjorde något) på kakan så blev den dundergod! Jag gillade chokladgrädden till men kan lätt bli kaka på kaka, så den klassiska vispade grädden får fortsätta sällskapa mina kladdkakor framöver.
Dock kan man ha Arlas smaksatta grädde till mycket annat gott! Kika in Arlas receptbank, där hittar ni recept där ni använder den smaksatta grädden.
Hemkokt körsbärssaft med smak av kanel
Hemkokt körsbärssaft
Ingredienser:
2 liter körsbär
6 dl vatten
1 liter socker
4 kanelstänger
Atamon (konserveringsmedel)
Gör såhär:
• Koka bären med vatten under lock i ca 15 minuter tillsammans med kanelstängerna.
• Plocka ur stängerna och häll massan i en silduk och låt saften självrinna.
• Häll saften och sockret i kastrull och låt koka i ett par minuter, tills sockret lösts upp.
• Skumma av noga och tillsätt Atamon, enligt förpackning.
• Häll upp på väl rengjorda varma flaskor och förvara svalt.
Vad tycker ni om körsbärssaft? :)