Baconlindad halloumi i ugn
De funkar utmärkt som mellanmål, till köttbiten, som tv-snacks med en dipsås och perfekt nu när det är grilltider!
1 förpackning halloumi
1 föpackning bacon
peppar
ev rödlök
Gör såhär:
Skiva halloumin, skär upp den i stänger.
Linda bacon runt halloumin.
Grovdela en lök och kör med i ugnen, gott till en bit kött.
Kör i ugn 200 grader 10-15 minuter.
Omelett till frukost
Omelett är ju något som är vrålenkelt att göra. Variera hur som helst efter tycke och smak. Jag klappade ihop en omelett och slängde i en massa gott. Man tager vad man haver men här kommer ett ungefärligt recept:
Ost- & skinkomelett
4 ägg
2 dl grädde
2 dl hushållsost
skivad skinka
skivad purjolök
salt & peppar
· Vispa ihop ägg och grädde, salt och peppra.
· Skiva skinka och purjolöken.
· Slå smeten i pannan på medelhög värme.
· Lägg på ost, skinka och purjolöken över äggsmeten.
· Låt stanna till sig, vik omeletten dubbel.
Servera med tomater och en klick vitlöksdressing!
Lättbakade äppelkakan
Jag bakade en enkel äppelkaka med en slags sockerkaksbotten och massor av kanel, smarrigt värre!
Äppelkaka
Ingredienser:
100 gr smör rumstempererat
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 stort ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
3-4 äpplen
2 msk strösocker
2 msk mald kanel
Gör såhär:
- Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
- Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt, låt stå under tiden du bakar kakan.
- Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
- Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
- Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
- Häll smeten i formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.
- Tryck ner äppelbitarna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
- Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
Kakan kan bakas i engångsformar eftersom smeten är såpass fast. Enkelt om man ska baka och ta med sig hem till någon.
Strö över pärlsocker, hackade nötter eller något annat gott för en lite lyxigare kaka.
& ännu en gång - ett stort grattis till Zandra som fyller hela 24 år idag! ♥ Hipp hipp hurra!
Kryddknallen - kryddor online
Jag tänkte tipsa om en sjysst webbshop; Kryddknallen. Där hittar ni det mesta inför grillsäsongen! Marinad, glaze, amerikansk grillmix, honungsgrillkrydda och andra rena kryddor. Ja, en hel uppsjö av läckra produkter. De säljs i kryddburkar, kryddkvarnar eller påsar. De har även kravmärkta kryddor!
Och för er som tycker om att dekorera era bakverk hittar bland annat knäckkola med choklad, mintströssel, hjärtan, violströssel och bokstäver.
Klicka på bilden för att komma till webbutiken!
Nytt på bloggen - bloggsvar.
Har ni läsare några funderingar och frågor att ställa mig?
Då kan ni isåfall använda er av Bloggsvar till vänster i bloggen.
Fråga mig om vad som helst så ska jag försöka svara så gott jag kan.
Chokladmousse med syrlig hallongrädde
Mörk chokladmousse med syrlig hallongrädde ca 8-10 portioner
Chokladmousse:
3 ägg
4 msk sockerersättning
4,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad - 70% eller högre
Gör såhär:
- Vispa ägg och sockerersättning tills det är vitt och fluffigt, det kan ta ca 15-30 minuter.
- Vispa grädden tjock under tiden.
- Bryt ner chokladen i en skål och smält över ett vattenbad.
- Vänd ner den smälta chokladen i äggfluffet, vispa försiktigt.
- Vänd ner grädden i chokladblandningen och häll upp i små portionsformar.
- Låt stå kallt i minst 6 timmar före servering, denna kan göras dagen innan.
Hallongrädde:
2 dl grädde
200 g hallon
½ tsk vaniljpulver
1 msk sockerersättning
Gör såhär:
- Värm hallonen i en kastrull och mosa lätt.
- Häll hallonen i en sikt och passera.
- Häll upp grädde, passerade hallon, vaniljpulver och sockerersättning i en skål.
- Vispa grädden, inte alltför fast.
- Klicka över hallongrädden på den mörka chokladmoussen, låt stå kallt i ca 30 minuter.
Servera med kaffe och njuuut! :)
Vinnare!
Ni var 20 stycken som var med och tävlade.
19 av er länkade till tävlingen via er blogg.
1 av er länkade hit via sin facebooksida.
Jag använde mig av en slumptalsgenerator denna gång!
Vinnaren är... Lindaloppan! Grattis till presentkortet! :)
Maila mig din adress - [email protected].
I samarbete med LyxigaPlåtburkar.se
Syltgrottor
Syltgrottor 25-30 stycken
Ingredienser:
200 gr smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl sylt
Gör såhär:
- Rör rumstempererat smör med socker, vaniljsocker och bakpulver smidigt med elvisp.
- Tillsätt vetemjöl och arbeta till smidig deg, låt stå kallt ca 30 min.
- Ställ ut småbrödsformar på en plåt.
- Gör sen små bollar (ca 1 msk deg/boll) och tryck till en grop med knogen/fingret i mitten på bollen.
- Fyll groparna med sylten och grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
- Förvara tätslutande i burk med lock eller påse, kakorna går bra att frysa!
Påskhelg och allt som hör till!
Jag har haft fullt upp med jobb, påskmiddagar & en hel del släkt & vänner.
Vi tjuvstartade påsken redan förra helgen med sambons syster, hennes döttrar+sambo och min svärfar+hans far. Vi grillade, städade gården och sen hade vi sådan tur att påskharen hittade dit, han hade nämnligen gömt påskäggen i buskarna.. :)
Här om kvällen bjöd vi hem sambons släkt på lite käk. Vi bjöd inte på det vanliga påskbordet, vi serverade kallskuret med rättikagratäng, massa såser & dressingar istället. Till efterrätt hade jag gjort en fluffig chokladmousse med syrlig hallongrädde på. Den var riktigt smarrig ska ni veta! :)
Min släkt samlades hemma hos mamma. Hon bjöd på tacos och efterrätten; en godistårta till kidsen, hallon och vispad grädde till oss vuxna. :)
Morbror Jacob med fru och kids hälsade på över dagen, riktigt roligt att träffa dom. Jacob och Anna har varit med om en riktig make-over, de har nämligen gått ner kring 30-50 kilo tillsammans. Riktigt bra jobbat! Kika in på Jacobs blogg för att följa hans viktresa.
Moster med barn + Elvis, den blonda varianten (golden retrivern) var också upp och hälsade på. :)
Nu ska jag äntligen unna mig lite sol på balkongen, passa på när jag har lite ledigt!
(Foton är på ingång!)
Vinn läckra plåtburkar från LyxigaPlåtburkar.se! AVSLUTAD!
Tävla hos Bakspecialisten!
Var med och tävla hos Bakspecialisten om ett presentkort hos LyxigaPlåtburkar.se!
Presentkortet är värt 300 kronor, plåtburkarna är av märket Derrière la porte/Dixie och Cabanaz.
För att vara med och tävla behöver du göra följande 2 saker:
1. Kopiera bilden och texten ovan, skriv ett inlägg om tävlingen på din blogg eller dela detta inlägg på Facebook och tipsa om tävlingen. I inlägget måste följande 4 ord finnas med: Derrière la porte, Dixie, Cabanaz samt plåtburkar. Se till att både länken till det här inlägget och till www.LyxigaPlatburkar.se fungerar i ditt inlägg.
Exempel på text:
OBS: Kopiera inte den kursiva texten rakt av utan du måste använda en egen formulering. Kanske något i stil med: "Jag tävlar hos Bakspecialisten om ett presentkort värde 300 kronor från Lyxiga Plåtburkar.se de har bland annat glada plåtburkar från Derrière la porte / Dixie samt retro prylar från Cabanaz . Var med och tävla du med!”
Var kreativ!
2. När detta är gjort skriver du en kommentar till detta inlägg och skickar med din länk.
Lycka till!
Grillpremiär!
På eftermiddagen slog vi igång grillen. Det serverades fläskkarré, potatisgratäng, baconlindad halloumiost, sallad, marinerade champinjoner, lökar och sparris, massa goda såser och lite småplock. & rödvin till maten.
Vi grillade för andra gången igår hos min mamma, även då fläskkarré med alla tillbehör. Grillat kan man nog aldrig tröttna på, eller vad säger ni? :)
Vinnare!
Sammanlagt var ni hela 40 stycken som var med och tävlade och de tre som vinner varsin Decomax är...
Therese - Thumman, Tussen & Tassen
Helena - (& Harry)
Grattis till er, tjejer!
Maila mig ([email protected]) er adress så kommer snart en varsin Decomax på posten! :)
I samarbete med:
Påminnelse: AVSLUTAD!
Delifresh Low Carb-mål hos Max
De gånger vi ätit utemat så har vi köpt hem sallad med extra ost eller en rejäl köttbit med extra bearnaisesås.
Idag var jag och lillebror i Borlänge så vi passade på att luncha på Max och jag åt en riktigt god burgare vilket jag saknat. :)
Såklart med lite tillbehör då man antingen kan välja riktiga kolhydratbomber eller
en god sallad med vinägrette (fettfri tråkigt nog!) men det är ju alltid något..
Jag är med och tävlar..
Jag är med och tävlar om ett BodyShop-kit i doften Wild Cherry hos Sofija!
Lucky Number 13!
Jag var med i Sockertussens tävling där man hade chansen att vinna en fin lila kakaoburk från Dixie.
& jag vann, med lottonumret 13!
Snart får denna lil(l)a sötsaken flytta in hos mig!
Peanutbutter Cookies
Ca 30 st - går att dubbla!
Ingredienser:
250 g jordnötssmör crunchy (Green Choice)
100 g smör
1 dl kokos
0,5 tsk bikarbonat
1 dl strösocker
1,5 dl muscovadosocker
4,5 dl havregryn
2 små ägg
1-2 dl jordnötter
0,5 dl mörk sirap
1 msk vaniljsocker med äkta vanilj (Törsleff's)
Gör såhär:
· Sätt ugnen på 175 grader.
· Rör smör & jordnötssmör mjukt, tillsätt kokos & havregryn.
· Tillsätt resterande ingredienser och avsluta med ägg & jordnötter.
· Låt vila 30 minuter i kyl.
· Forma till bollar o platta ut på plåtar med bakplåtspapper.
· Sätt in i mitten av ugnen i ca 10 min.
Färgglada muffins!
Ceriserosa och turkosblå fick de bli och jag skickade med hela gänget till sambons jobb! :)
100 g smör
3/4 dl mjölk
1½ dl rörsocker eller strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1½ msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj (Törsleff's)
2½ dl vetemjöl
valfri hushållsfärg
♥ Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt, men koka inte.
♥ Vispa upp ägg och socker lätt.
♥ Blanda alla torra ingredienser och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
♥ Dela upp smeten i tre mindre skålar, färgsätt i olika kulörer.
♥ Klicka ut smeten i olika lager i pappersformar i muffinsplåt.
♥ Grädda muffinsen mitt i ugnen i 225° i ca 12 minuter.
Kommer från Lagerhaus & visst är de fina?
Ljuvlig citronsockerkaka
En ring citronkaka (ca 12 bitar, bakad i hålform)
Ingredienser:
2 stora ägg
2 dl socker
50 gram smör eller margarin
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
rivet skal av ½ citron
3 msk citronsaft
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd.
- Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt.
- Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i äggblandningen.
- Smält smöret och rör ner den i smeten tillsammans med mjölken.
- Rör tills smeten blir jämn och häll sedan upp smeten i sockerkaksformen.
- Grädda i ca 30-45 minuter beroende på ugn.
- Ta ut kakan, låt svalna lite innan den stjälps upp.
- Bita upp kakan och servera.
♥ Servera kakan med en klick turkisk yoghurt smaksatt med vaniljsocker och lite rivet citronskal+saft.
♥ Pudra kakan med florsocker eller gör en smarrig glasyr på florsocker+citronsaft+vaniljsocker och häll över kakan så den får rinningar.
♥ Tillsätt lite gul hushållsfärg i glasyren och strössla över färgglatt strössel för en extra tjusig citronkaka! :)
Sol ute, sol inne..
..sol i hjärta, sol i sinnet! Idag skiner solen och man blir bra mycket piggare och gladare dessa dagar! Eller hur? Såhär ser iallafall min frukost ut idag! Finn Crisp med smör, ost och lite makrill på, mumma! :) En kopp kaffe med grädde & en kopp med Chocolate Mint Tryffle Tea från Mighty Leaf, gött värre! :) De läckra tekopparna är ur serien Halv Åtta och kommer från Vardagsbruk!
Vaniljmuffins med nutellafyllning
Ingredienser:
100 g smör
3/4 dl mjölk
1½ dl rörsocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1½ msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
2½ dl vetemjöl
nutellakräm till fyllning (ca 100 g)
Gör såhär:
• Smält smöret och tillsätt mjölken.
• Låt mjölkblandningen bli ljummen.
• Vispa upp ägg och socker lite fluffigt.
• Blanda de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
• Häll upp smet till 1/3 i pappersformarna och klicka i en tesked nutella, täck med smet upp till 2/3.
• Grädda muffinsen i muffinsplåt mitt i ugnen i 225° i ca 12 minuter.
Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra toppiga fina muffins.
Smaksätt muffinsen med din favoritsmak! Kaneldoppade äppelbitar, kakao, chokladknappar, saffran, bär, romrussin, pepparkakskryddor, nötter eller någon smarrig likör?
Den turkosa duken finns hos Franzéns, blommiga kökshandduken är från Green Gate!
Baconlindade hästbiffar med gräddsås!
Baconlindade hästbiffar med fetaost och lök ca 6-8 biffar
Ingredienser:
500 g hästfärs (vilken färs som helst går bra!)
1 förpackning fetaost
1 stor gul lök
1 ägg
1 msk fiber husk
1 paket bacon
salt och peppar
tandpetare
Gräddsås:
8 dl grädde
1 msk brynt lökfond
1 tsk soja
salt och peppar
Gör såhär:
- Finhacka lök, smula fetaosten och blanda allt med färsen.
- Vispa ihop ägget och fiberhusken, tillsätt det i smeten, krydda och smaka av.
- Forma smeten till biffar, linda dessa med bacon, fäst med tandpetare.
- Stek biffarna på medelvärme till önskad stekyta, låt stå på eftervärme.
- Koka ihop grädde, brynt lökfond, soja, salt och peppar, låt småkoka 5 minuter.
- Slå såsen över biffarna och låt stå och småsjuda ett tag.
Kesokaka med varma hallon och lättvispad grädde
Jag har hunnit slänga ihop en smarrig kesokaka idag, även kallad ostkaka. Denna fick åka med hem till mamma då vi var dit tidigare och fikade! :) Jag äter gärna min kaka kall med varma hallon och lite lättvispad grädde.
Kesokaka med hackad mandel ca 10 portioner
Ingredienser:
500 g keso
4-5 ägg (jag använde XL-ägg)
3 dl grädde
1 dl hackad mandel
2 tsk mandelarom
1 bittermandel - hackad
3 tsk agavesirap
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka mandeln.
- Vispa ihop ägg, grädde och agavesirapen.
- Tillsätt keso, den hackade mandeln och aromen.
- Grädda i nedre delen i ugnen i ca 20-30 minuter tills kakan stannat.
- Servera kakan med vispad grädde, hallon (eller hallonsylt) och en rykande het kopp kaffe!
Kökshandduken är från Green Gate och den läckra pajformen är från Vardagsbruk och finns hos bl.a. designonline.se!
Äntligen fredag! ♥
Men först ska jag iväg och handla, därefter sätter vi tänderna i kvällens käk och sen får jag hugga in på godsakerna!
Det blir säkert en rulle till kvällen också..
Vad hittar ni på i helgen? :)
Chokladbollar, lchf-aktiga med mycket choklad.
Ingredienser:
150 g rumstempererat smör
1 dl kakao
1 dl mixade solrosfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl kokosflingor
0,5 dl Fibrex finmixat
0,5 dl sockerersättning
0,5 tsk vaniljpulver
3 msk starkt kaffe
100 g mörk choklad 70%
kokos till garnering
Gör såhär:
- Rör ihop smör och alla torra ingredienser.
- Smält chokladen, låt svalna.
- Tillsätt kaffet och den smälta chokladen i smörblandningen.
- Ställ smeten kallt 1 timme, den blir lättare att hantera.
- Gör små bollar och rulla i kokosflingor. Ställ kallt.
- Servera chokladbollarna till en stooor kopp kaffe!
Jordnötskakor - Martha Stewarts
Ingredienser - kaksmet:
4,8 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 tsk vaniljsocker (Törsleff's)
170 g rumstempererat smör
2 dl jordnötssmör (Green Choice)
1,25 dl strösocker
1,25 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
Den eventuella fyllningen:
85 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 dl jordnötssmör (Green Choice)
3 msk vispgrädde
Gör såhär:
- Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en skål.
- Blanda rumstempererat smör, jordnötssmör, strösocker och ljust muscovadosocker i en matberedare. Rör tills smeten blir ljus och luftig, ca 5 min.
- Tillsätt ägget och kör en stund till.
- Tillsätt mjölblandningen och rör ihop till en deg. Ställ svalt i minst en timme eller över natten.
- Gör två rullar av degen, slå in i plastfolie och kyl rullarna i en timme till för att dom ska bli lättare att skära.
- Gör i ordning fyllningen genom att blanda alla ingredienser och vispa ihop dom till en lufig, slät kräm.
- Skär degrullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Har man möjlighet kan man kyla kakorna ännu en gång på plåten för att få dom hålla formen ännu bättre.
- Grädda kakorna i ugnen på 165 grader i ca 15 min eller tills kanterna börjar bli lite bruna.
- Låt svalna på galler och bred sedan på fyllningen.
Dessa kakor lär ju kunna bli riktigt smarriga med hasselnötsmassa eller något snarlikt istället för jordnötssmör i smeten? Eller lena vaniljkakor med en syrlig citronfyllning eller chokladkakor med moccafyllning.. Jag får fortsätta experimentera! :)
Kvällens käk - kallskuret, broccolimos & buffelostsallad!
Broccolimos med parmesan - 4 p.
800 fryst broccoli
2 dl parmesanost eller annan vällagrad ost
1 dl grädde
100 g smör
salt & peppar
♦ Koka broccolin enligt förpackningen, häll av vattnet.
♦ Tillsätt grädde och smör.
♦ Mosa broccolin med potatisstöt eller en mixerstav.
♦ Rör i parmesanosten och krydda!
Till det en buffelostsallad och en vitlöksdressing!
Nu ska jag iväg på lunch med Zandra, kika lite i butikerna på stan och sen ska jag hem och sparka igång ugnen..
Till kvällen blir det myspys med mina nya tidningar och kanske något smaskigt? :)
Snikpiiik!
Jag kan 'avslöja' att det blir nog riktigt gott! ;)
Mer info kommer då dessa är helt färdiga! Spännande va?
Ha en toppenkväll!
Jag är med och tävlar..
Helstekt fläskfilé i ugn
Min kära sambo gjorde i ordning kvällens käk (här om kvällen). Jag hade köpt på mig rejält med fläskfilé, han marinerade köttet, brynte på det i stekpannan en sväng och tjopp in i ugnen.
Dagen efter var det riktigt gott, smakrikt och saftigt! Detta serverades med kokt blomkål, nyskuren sallad och en typ av creme fraichebaserad rhode islanddressing. Riktigt gott! :)
Vinn en Decomax dekorsprits i 100% platinumsilikon!
Nu har ni chansen att vinna en Decomax dekorsprits av märket Lékué från Creative Design.
Jag lottar ut hela 3 stycken Decomax dekorspritsar, värde ca 300 :-/st!
För att vara med och tävla bör ni göra detta:
1. Klicka dig in till Creative Designs hemsida och kika efter någon eller några saker du tycker verkar vara en smart uppfinning! Kommentera i detta inlägg.
2. För dig som har blogg: skriv ett inlägg på din blogg och berätta om tävlingen. Länka till mig (du kan använda dig av loggan och den kursiva texten nedan) och Creative Designs hemsida på din blogg och skriv en kommentar hos mig så jag ser att du tävlar. Glöm inte namn och mailadress och se till så dina länkar fungerar som dom ska!
3. Har du ingen blogg? Då kan du istället gilla mig via Bloglovin' (klicka på Bloglovin'knappen till vänster i menyn!) samt motivera i det här inlägget om varför just du ska vinna dekorspritsen Decomax! Lämna alltså en motivering ihop med punkt 1. Glöm ej mailadress!
Som jag skrivit i tidigare inlägg så är Lékués produkter tillverkade i 100% platinum silikon som tål hög värme, frystempratur, mikro och diskmaskin!
Decomax levereras med sex olika munstycken, tre släta, runda och tre stjärn munstycken i olika storlekar.
Använd din Decomax till att dekorera bakverk, maträtter eller att ringla dressing över salladen. Spritsa grädde, cupcakefrosting, spritsa ut kaksmet eller garnera tårtor och tallrikar med den. Smält choklad direkt i Decomaxen, spritsa ut mönster på bakplåtspapper och ha till dekoration, spara sedan överbliven choklad i kylen! Enkelt och smart!
Decomaxen rymmer ca 350 ml och mäter 15,5 cm i diameter och 7 cm på höjden.
Finns i de läckra färgerna limegrön, brun och ceriserosa.
Det bästa av allt, man behöver inte oroa sig över att spritsen spricker när man spritsar! Den har nämnligen en rejäl låsanordning, både till tyllarna och till locket. Vilket kladdkalas det blev för mig när min sprits sprack, med min nya Decomax är det inte mycket kladd! Hur skönt som helst. :)
I samarbete med:
Tävlingen pågår alltså under två veckors tid, 4-18/4.
Lycka till! ♥
Mammas goda grötbullar på mitt vis!
Mammas grötbullar, 20-40 st/beroende på storlek
Ingredienser:
4 dl havregryn
6 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
10 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka havregryn, vatten och salt till en gröt (om du inte har grötrester).
- Ta av från plattan, tillsätt smör och låt smälta.
- Häll över gröten i assistenten.
- Sjud upp mjölken i kastrullen, tillsätt sirap och jäst, häll över i assistenten.
- Kör på låg hastighet och tillsätt mjöl, lite i taget.
- Öka på hastigheten och jobba ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa under duk i 15 minuter.
- Rulla degen till bollar i storlek av en knytnäve, lägg på klädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Pensla bullarna med lite vatten.
- Grädda i nedre delen i ugnen i ca 15-20 minuter tills de blir gyllene.
Tips! Pensla bullarna med ägg och strö på havregryn, frön, vallmofrön eller något annat gott, så får du extra fina grötbullar!
Härlig morotskaka på LCHF-vis
Saftig morotskaka
Ingredienser:
75 g smör
1 tsk vaniljpulver
3 ägg
0,5 dl sockerersättning
1 krm salt
3 dl mandelmjöl
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 dl turkisk yoghurt
1 dl kokosflingor
2 morötter
Glasyr:
200g philadelphiaost
50g smör - rumstempererat
2 msk sockerersättning
0,5 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk rivet citronskal
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra en springform och bröa med lite mandelmjöl eller kokosflingor.
- Smält smöret, tillsätt vaniljpulver och ställ åt sidan.
- Vispa ägg, sockerersättning och salt vitt och luftigt.
- Blanda mald mandel, kanel, bakpulver och fiberhusk i en bunke, blanda ner det i äggsmeten.
- Tillsätt turkisk yoghurt, kokosflingor och rivna morötter.
- Häll smeten i formen och bred ut ordentligt.
- Grädda kakan i mitten i ugnen i ca 30 minuter och gör glasyren under tiden kakan gräddas.
- Blanda alla ingredienser till glasyren, smaka av och låt den gärna stå i kyl så den blir lite fastare.
- Låt kakan svalna, bred på glasyren, garnera med kokosflingor eller lite riven morot.