Bråttombröd!
PUBLICERAT: 2011-02-28 // 11:28:59 Baka - bröd
0 Kommentarer
Slängde ihop en sats bröddeg innan jag skulle iväg hem till Carro här om dagen. Det är ett kraftigt, tungt bröd & det blev riktigt gott, ännu godare tillsammans med kiwimarmeladen.. :)
Bråttombröd - 2 längder
Ingredienser:
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
2 krm salt
2 msk sirap
2 tsk brödkryddor
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
3 dl kruskakli
6 dl rågsikt
Gör såhär:
Bråttombröd - 2 längder
Ingredienser:
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
2 krm salt
2 msk sirap
2 tsk brödkryddor
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
3 dl kruskakli
6 dl rågsikt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält smör i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i en skål, häll över den varma mjölkblandningen och rör ihop.
- Tillsätt salt, sirap och brödkryddor, rör ihop.
- Ha i kruskakli, linfrön, solrosfrön och rågsikten och arbeta ihop degen.
- Ställ degen att jäsa under bakduk i ca 10-20 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen smidig tills den släpper bakbordet utan mjöl.
- Dela degen i två delar och knåda till två längder, lägg på smord plåt (eller i brödform) under bakduk och låt jäsa 10 minuter.
- Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, låt brödet svalna på galler med bakduk över.
Brödform i platinumsilikon från Lékué.
Marmelad i massor!
PUBLICERAT: 2011-02-26 // 14:44:57 Baka - fyllning, topping m.m.
0 Kommentarer
Igår gjorde jag två olika sorters marmelad. En grön kiwimarmelad och en gul kiwi&citronmarmelad med en vaniljstång i. Carro fyllde år igår, så jag bjöds dit på lite kaffe, med mig hade jag en burk gul kiwi&citronmarmelad och nybakat bröd! :) Marmeladen var lagom syrlig, passade perfekt med en vaniljstång i.
Grön kiwimarmelad
Ingredienser:
8 st kiwifrukter
3 dl syltsocker
Gör såhär:
Gul kiwi&citronmarmelad med äkta vanilj
Ingredienser:
6-8 st gula kiwifrukter
1 citron
1 vaniljstång
3 dl syltsocker
Gör såhär:
Grön kiwimarmelad
Ingredienser:
8 st kiwifrukter
3 dl syltsocker
Gör såhär:
- Skala kiwin och skär dem i små bitar.
- Mät upp socker och kiwi i en kastrull, mosa kiwin lätt med en gaffel.
- Koka upp och låt småputtra i ca 20 minuter.
- Skumma av marmeladen undertiden som den kokar.
- Häll upp i väl rengjorda varma burkar och sätt på locket direkt.
- Jag diskade glasburkarna & satte in de i ugnen i 200 grader i ca 5 minuter.
- Marmeladburkarna blir mer tätslutna när de är varma.
Gul kiwi&citronmarmelad med äkta vanilj
Ingredienser:
6-8 st gula kiwifrukter
1 citron
1 vaniljstång
3 dl syltsocker
Gör såhär:
- Skala kiwin och skär dem i små bitar.
- Tvätta citronen och skär ner den i små bitar.
- Mät upp socker, kiwi och citron i en kastrull, mosa lite lätt med en gaffel.
- Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och ha i stång och frön i kastrullen.
- Koka upp och låt småputtra i ca 20 minuter.
- Skumma av marmeladen undertiden som den kokar.
- Ta ur vaniljstången och häll upp marmeladen i väl rengjorda varma burkar och sätt på locket direkt.
- Jag diskade glasburkarna & satte in de i ugnen i 200 grader i ca 5 minuter.
- Marmeladburkarna blir mer tätslutna när de är varma.
Mumsiga citronmuffins
PUBLICERAT: 2011-02-23 // 13:15:00 Baka - muffins & cupcakes
3 Kommentarer
Mumsiga muffins
Ingredienser:
100 g smör
1,5 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 citron, saft & skal
Gör såhär:
Mumsiga muffins
Ingredienser:
100 g smör
1,5 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 citron, saft & skal
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör smör & socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning.
- Blanda mjöl, bakpulver & vaniljsocker, rör ner det i smeten och tillsätt vätskan.
- Riv ner citronskal från en hel citron, dela den och pressa i saften, blanda väl (för extra gyllengul färg tillsätter man lite gul hushållsfärg).
- Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Låt muffinsen svalna på bakgaller.
Dessa muffins är riktigt kompakta & blir goda med en fräsch citronfyllning i. Muffinsformarna kommer från Kalasform! :)
Platinumsilikon från Lékué
PUBLICERAT: 2011-02-22 // 17:40:44 Samarbeten, produkter & gåvor.
1 Kommentarer
Har ni hört talas om Lékué någon gång? Lékué är kanske Europas främsta tillverkare av silikonprodukter för kök och hem. Deras produkter kännetecknas av hög kvalitet och innovativ design. Produkterna tillverkas utanför Barcelona i Spanien.
Produkterna jag får testa är en paté-/bakform och en sockerkaksform, de är tillverkade i 100% platinumsilikon som är enkla att använda och rengöra. Produkterna känns slitstarka och riktigt rejäla! Jag gilllar produkterna och här hemma används spateln dagligen. :)
Dekorspritsen Decopen är ett smart redskap för att dekorera bakverk och maträtter. Denna variant har fyra olika munstycken; två olika dimensioner på runt hål, en pensel och en bred sprits. Decorspritsen är tillverkad i 100% platinumsilikon. De skickade även med en sked/spatel, slickepott & en pensel i silikon.
Silikonprodukterna tål från -60C upp till +220 C, går att micra, diska i maskin och ha i ugn. Silikonet har non-stick yta och är hygieniskt.
Platina Silikon, ett material som erbjuder unika egenskaper såsom utmärkt motstånd mot extrema temperaturer, hög flexibilitet och non-stick egenskaper. Dessa egenskaper gör Platinum Silikon till ett idealiskt material för matlagning och bakning. Toppen tycker jag!
Lékuéprodukter kan ni hitta hos bl.a. Kitchen Store, Bagaren och Kocken & Maija & Emma.
Produkterna jag får testa är en paté-/bakform och en sockerkaksform, de är tillverkade i 100% platinumsilikon som är enkla att använda och rengöra. Produkterna känns slitstarka och riktigt rejäla! Jag gilllar produkterna och här hemma används spateln dagligen. :)
Dekorspritsen Decopen är ett smart redskap för att dekorera bakverk och maträtter. Denna variant har fyra olika munstycken; två olika dimensioner på runt hål, en pensel och en bred sprits. Decorspritsen är tillverkad i 100% platinumsilikon. De skickade även med en sked/spatel, slickepott & en pensel i silikon.
Silikonprodukterna tål från -60C upp till +220 C, går att micra, diska i maskin och ha i ugn. Silikonet har non-stick yta och är hygieniskt.
Platina Silikon, ett material som erbjuder unika egenskaper såsom utmärkt motstånd mot extrema temperaturer, hög flexibilitet och non-stick egenskaper. Dessa egenskaper gör Platinum Silikon till ett idealiskt material för matlagning och bakning. Toppen tycker jag!
Lékuéprodukter kan ni hitta hos bl.a. Kitchen Store, Bagaren och Kocken & Maija & Emma.
Mighty Leaf Tea
PUBLICERAT: 2011-02-22 // 12:30:01 Dryck - tips & recept
0 Kommentarer
Idag fick jag ett paket från Mighty Leaf Tea, med en hel del olika tesorter. En del till för att drickas och en del till för att ha i mat och bakverk. Spännande! Jag har aldrig tidigare haft te i mat & bakverk, så detta ska bli intressant.
Jag har hittills hunnit göra en Matcha Latte, en telatte på grönt pulvriserat te och het mjölk.
Smaken var väldigt speciell, den var ingenting för mig. Jag får experimentera vidare med lite olika smaksättningar! :)
Jag har hittills hunnit göra en Matcha Latte, en telatte på grönt pulvriserat te och het mjölk.
Smaken var väldigt speciell, den var ingenting för mig. Jag får experimentera vidare med lite olika smaksättningar! :)
Kvällens käk - kyckling!
PUBLICERAT: 2011-02-21 // 22:28:20 Mat - mat/recept
0 Kommentarer
Kvällens middagsval föll på kyckling. :)
Kyckling i ugn med ris & apelsinsås
Ingredienser - ugnskyckling:
1 hel kyckling, tinad
50 g smör - rumstempererat
0,5-1 citron
3 msk persilja
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
salt & peppar
Apelsinsås:
2 apelsiner
3 dl grädde
2 dl matlagningsvin/rött vin
köttbuljong eller mörk oxbuljong
vitlökspulver
salt & peppar
(lagrad ljus öl)
Gör såhär:
Kyckling i ugn med ris & apelsinsås
Ingredienser - ugnskyckling:
1 hel kyckling, tinad
50 g smör - rumstempererat
0,5-1 citron
3 msk persilja
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
salt & peppar
Apelsinsås:
2 apelsiner
3 dl grädde
2 dl matlagningsvin/rött vin
köttbuljong eller mörk oxbuljong
vitlökspulver
salt & peppar
(lagrad ljus öl)
Gör såhär:
- Rör ihop smör med persilja, en pressad vitlöksklyfta, riv i lite citronskal, salta & peppra efter smak.
- Lossa filéskinnet på kycklingen och klappa in smöret under skinnet.
- Ta en rymlig ugnsform och smöra botten, lägg i kycklingen.
- Skiva citron och klyfta gul lök och lägg kring och i kycklingen, 'grädda' mitt i ugn i 175 grader i ca 1-2 timmar (beroende på storlek). Ös kycklingen i sitt spad några gånger under tiden.
- Kycklingen är färdig när köttsaften är klar, se efter med sticka.
- Apelsinsås; börja med att riva skal från två apelsiner, pressa därefter ur saften och koka upp i kastrull.
- Tillsätt grädde, matlagningsvin & buljong. Krydda med vitlökspulver, tillsätt salt & peppar. (Jag smaksatte med lite lagrad ljus öl för lite mer mustig sälta)
Servera kycklingen med jasmineris & den varma apelsinsåsen.
Den beiga rejäla ugnsformen kommer från Gustavsbergs Porslinsfabrik!
Den beiga rejäla ugnsformen kommer från Gustavsbergs Porslinsfabrik!
Klassiska bullar med två sorters fyllningar
PUBLICERAT: 2011-02-21 // 20:23:00 Baka - vetedeg
5 Kommentarer
Ingredienser - bulldeg:
100 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
2 krm salt
10-12 dl vetemjöl
Kanelfyllning:
50 g smör
3 msk mald kanel
3 msk strösocker
Rosa vaniljfyllning:
50 g smör
3 msk vaniljsocker
3 msk rosenvatten
några droppar röd hushållsfärg
Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Gör såhär:
Klassiska snurrbullar - ca 40 st, receptet går att halvera
Ingredienser - bulldeg:
100 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
2 krm salt
10-12 dl vetemjöl
Kanelfyllning:
50 g smör
3 msk mald kanel
3 msk strösocker
Rosa vaniljfyllning:
50 g smör
3 msk vaniljsocker
3 msk rosenvatten
några droppar röd hushållsfärg
Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 250-275 grader.
- Smält smör i kastrull & tillsätt mjölk, värm den till ca 37 grader (fingervarmt).
- Smula jäst i en rejäl skål (bör rymma ca 5 liter), häll degspadet över och rör till jästen lösts upp.
- Tillsätt socker, salt och ca 7-8 dl vetemjöl.
- Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen tills den släpper skålen.
- Ställ degen att jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter under bakduk.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen tills den är smidig och släpper bordet utan mjöl.
- Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, bred ut fyllningen & vik ihop degen.
- Skär ca 2-3 cm breda remsor & dela dem nästan hela vägen upp, tvinna remsan, snurra ihop och vik in den ena änden under bullen. Ställ på klädd plåt, låt jäsa under bakduk ca 30-40 minuter.
- Vispa upp ett ägg, pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler eller i ventilerad korg, gärna med bakduk över.
- Förvara bullarna i påse, går att frysa.
De färgglada bullformarna kommer från Kalasform! :)
Oreo Cake Balls
PUBLICERAT: 2011-02-20 // 00:10:33 Baka - mjuka kakor
6 Kommentarer
Ingredienser:
1 pkt Oreo-kakor (alt. Ballerinakladdkaka Vanilj)
75-100 g Philadelphiaost
Ca 100 g valfri choklad
strössel
Oreo Cake Balls ca 15 st.
Ingredienser:
1 pkt Oreo-kakor (alt. Ballerinakladdkaka Vanilj)
75-100 g Philadelphiaost
Ca 100 g valfri choklad
strössel
Gör såhär:
Krossa kakorna, i mixer, matberedare eller med platt visp i Kitchen Aiden.
Kör i maskin i ca 5 minuter så de krossas rejält.
Tillsätt philadelphiaosten klickvis och fortsätt rör.
Låt smeten vila i kyl i minst 30 minuter så den blir rullbar.
Rulla små bollar av smeten (alt. frys in bollarna en liten stund).
Smält choklad över ett vattenbad och doppa bollarna i choklad, garnera genast med strössel då det fäster i chokladen.
Kexchoklad Blåbär
PUBLICERAT: 2011-02-18 // 17:22:00 Samarbeten, produkter & gåvor.
0 Kommentarer
Någon som testa dessa? :)
Jag hittade påsar med små singelpackade chokladbitar som jag köpte här om dagen.
Jag hittade påsar med små singelpackade chokladbitar som jag köpte här om dagen.
Smakade lite för mycket fejk-blåbär, tycker jag, men när sötsuget sätter in så går de ner. ;) Vad tycker ni?
Påminnelse: glöm inte att tävla!
Magisso's magiska tårtspade!
PUBLICERAT: 2011-02-16 // 11:06:35 Samarbeten, produkter & gåvor.
0 Kommentarer
En väldigt smart tårtspade, tycker jag. Maria Kivijärvi är designern bakom Magissos Cake Server & Magisso är ett finländskt produktionsföretag som opererar inom designbranschen. Titta in på Magissos hemsida och läs om den smarta tårtspaden! Den har vunnit det internationella designpriset Red Dot Award 2010.
Tårtspaden finns i rostfritt & i fyra läckra färger; vit, svart, lila & grön. Här har ni en instruktionsvideo på hur den fungerar. Man skär och lyfter med sig tårtbiten på en och samma gång & visst blir det lagoma tjusiga små tårtbitar? :)
Har ni sett eller hört talas om denna produkt? :)
En väldigt smart tårtspade, tycker jag. Maria Kivijärvi är designern bakom Magissos Cake Server & Magisso är ett finländskt produktionsföretag som opererar inom designbranschen. Titta in på Magissos hemsida och läs om den smarta tårtspaden! Den har vunnit det internationella designpriset Red Dot Award 2010.
Tårtspaden finns i rostfritt & i fyra läckra färger; vit, svart, lila & grön. Här har ni en instruktionsvideo på hur den fungerar. Man skär och lyfter med sig tårtbiten på en och samma gång & visst blir det lagoma tjusiga små tårtbitar? :)
Nu fattas det endast en tårta så jag prova min nya tårtspade!
Alla ♥ Dag-paj!
PUBLICERAT: 2011-02-14 // 19:41:48 Baka - pajer & cheesecakes
0 Kommentarer
Idag hann jag med att smula ihop en blåbär-&hallonsmulpaj strax innan sambon kom hem! :) Hans favorit dessutom, om jag inte minns helt fel?
Blåbär-&hallonsmulpaj
Ingredienser:
150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 dl havregryn
500 g bär
0,5 dl strösocker
Gör såhär:
Blåbär-&hallonsmulpaj
Ingredienser:
150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 dl havregryn
500 g bär
0,5 dl strösocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ihop smör, vetemjöl, socker och havregryn till en smuldeg.
- Häll bären i en form, ca 20-30 cm i diameter (eller några småformar), strö över 0,5 dl strösocker.
- Häll på smuldegen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Servera pajen med en kula vaniljglass eller lite grädde!
Krabbelurer (sockerkaksplättar/pösplättar)
PUBLICERAT: 2011-02-13 // 18:21:27 Baka - efterrätter & annat gott
2 Kommentarer
ca 10st - receptet går att dubbla
Ingredienser:
0,75dl strösocker
1 ägg
1,25 dl mjölk
2,25 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
smör att steka i
(strösocker att vända krabbelurerna i)
Jag hade i 0,5 dl kokosflingor i hälften av smeten - mums!
Gör såhär:
Krabbelurer
(sockerkaksplättar eller pösplättar - kärt bakverk har många namn!)
(sockerkaksplättar eller pösplättar - kärt bakverk har många namn!)
ca 10st - receptet går att dubbla
Ingredienser:
0,75dl strösocker
1 ägg
1,25 dl mjölk
2,25 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
smör att steka i
(strösocker att vända krabbelurerna i)
Jag hade i 0,5 dl kokosflingor i hälften av smeten - mums!
Gör såhär:
- Vispa ihop ägg och strösocker.
- Blanda i resterande ingredienser och rör till en jämn smet.
- Klicka ut smeten i stekpanna i plättstorlek (eller i ett plättjärn) och stek i smör på svag värme.
- Servera krabbelurerna med vispad grädde, glass, frukt, sylt eller chokladsås!
Det tjusiga ljusgula porslinet kommer från Gustavsbergs Porslinsfabrik.
Brakfrukost x 2!
PUBLICERAT: 2011-02-13 // 12:05:43 Allmänt
0 Kommentarer
Äntligen är det helg! Jag och sambon tog oss lite välbehövd sovmorgon. :) Idag stod fiske på schemat men det är inget höjdarväder och dessutom är vägen oplogad, så tråkigt nog får vi skippa det idag. Istället gick jag upp kl 09.00 för att iordningställa en rejäl frukost. Jag tycker om att bulla upp och duka fram rejält, det har väl alla i min omgivning lagt märke till? :) Imorse fick min älskling stekt bacon och äggröra och jag åt lite av gårdagens rester - krabbelurer (sockerkaksplättar).
Porslinet kommer från Gustavsbergs Porslinsfabrik!
Mazetti Ögonkakaoplåtburk
PUBLICERAT: 2011-02-09 // 17:18:00 Köksprylar
1 Kommentarer
Har ni sett sån tjusig kakaoburk jag fyndade på loppis häromdagen! En gammal Mazetti Ögonkakaoplåtburk för ynka 15 kronor. :) Jag är nöjd!
Saftig banankaka
PUBLICERAT: 2011-02-07 // 15:01:00 Baka - mjuka kakor
2 Kommentarer
Ingredienser:
3 ägg
4,5 dl strösocker
225 g smör
6 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2,25 dl mjölk/grädde
2 st bananer
100 g choklad
kokosflingor eller ströbröd till formen
Gör såhär:
Sätt på ugnen, 190 grader.
Smält smör.
Hacka choklad, den ska i sist i smeten.
Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, häll ner det i äggsmeten.
Tillsätt mjölk & smält smör, rör om.
Ha i de mosade bananerna och den hackade chokladen.
Häll smeten i en form, ca 30x40 cm eller i 2 brödformar (eller som jag - blanda olika formar).
Grädda i ugn i mitten i ca 20-30 minuter.
Det charmiga ljusgula fatet är från Gustavsbergs Porslinsfabrik! :)
Saftig banankaka med chokladbitar
Ingredienser:
3 ägg
4,5 dl strösocker
225 g smör
6 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2,25 dl mjölk/grädde
2 st bananer
100 g choklad
kokosflingor eller ströbröd till formen
Gör såhär:
Sätt på ugnen, 190 grader.
Smält smör.
Hacka choklad, den ska i sist i smeten.
Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, häll ner det i äggsmeten.
Tillsätt mjölk & smält smör, rör om.
Ha i de mosade bananerna och den hackade chokladen.
Häll smeten i en form, ca 30x40 cm eller i 2 brödformar (eller som jag - blanda olika formar).
Grädda i ugn i mitten i ca 20-30 minuter.
Det charmiga ljusgula fatet är från Gustavsbergs Porslinsfabrik! :)
Smarties Mini
PUBLICERAT: 2011-02-06 // 19:32:00 Tips & tricks
1 Kommentarer
Dessa Smarties Mini hittade jag på Lidl. Jag har letat som en galning efter dessa, det ska vara äkta Smarties eller Non-Stop i miniatyrformat, men inte hittat de förrän nu. :)
De är ju så fina att ha på tårtan, till att dekorera bakverk med, i kakor eller kladdkakor!
Lördagsfrukost med Zandra & nybakade scones.
PUBLICERAT: 2011-02-05 // 11:05:00 Baka - bröd
0 Kommentarer
Ingredienser:
3 dl mjölk
100 g smör
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Gör såhär:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär det rumstempererade smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg.
Rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors & nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.
Servera nygräddade och varma!
Lättbakade scones 4 pers. - går att halvera!
Ingredienser:
3 dl mjölk
100 g smör
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Gör såhär:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär det rumstempererade smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg.
Rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors & nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.
Servera nygräddade och varma!
Gräsänklingsmiddag = thaikäk!
PUBLICERAT: 2011-02-04 // 19:32:00 Allmänt
0 Kommentarer
Då sambon är bortrest så passar jag på att äta thaimat eftersom han inte är något större fan av det!
Jag köpte kycklingfilégryta med gul currypasta, kokosmjölk, cashewnötter, lök, paprika, grönsaker & ris. & ett stort vinglas med coca-cola, fredagen till ära! :) Smaskens!
Medelhavspaj & jordnötskladdkaka
PUBLICERAT: 2011-02-04 // 09:35:00 Baka - pajer & cheesecakes
1 Kommentarer
I fredags hade vi avslutningsmiddag på jobbet. Då personalgruppen splittras och det är sista gången vi ses så ordnade vi en middag & jag stod för matäta. Det fick bli en typ av medelhavspaj (kycklingpaj med lite oliver, fetaost osv.), blandsallad & vitlöksdressing med sting. Till efterrätt serverades det jordnötskladdkaka - en riktig chansning med tanke på allergier! Men eftersom de flesta av oss i gruppen påminner om avfallskvarnar så var det ett problem mindre. :) Nåväl - ni vill väl ha recepten förstår jag? :)
Medelhavspaj med kyckling, fetaost & oliver
Ingredienser/pajskal:
200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
125 g smör - rumstempererat
2 msk vatten
1 tsk vitlökspulver
Gör såhär:
Blanda mjöl, vitlökspulver och smör och rör sist i vatten.
Knåda ihop till en fast deg.
Platta ut degen i en pajform - förgrädda ej!
Ingredienser/fyllning:
3 kycklingfiléer
3 ägg
2,5 dl mjölk
100-200 g fetaost
1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 dl oliver
1 tsk rosmarin
salt & peppar
Gör såhär:
Sätt på ugnen; 180 grader.
Vispa upp ägg & mjölk i en rymlig bunke.
Tärna fetaosten, strimla löken, dela oliver, pressa vitlöken & rör ner det i äggstanningen.
Krydda äggstanningen med rosmarin, salt och peppar.
Tärna kycklingen och stek i smör och krydda med salt & peppar.
Blanda ihop kycklingen med stanningen och slå över allt i pajskalet.
Grädda i nedre delen i ugnen i ca 40-45 minuter.
Jordnötskladdkaka
Ingredienser:
150g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl jordnötter
Gör såhär:
Medelhavspaj med kyckling, fetaost & oliver
Ingredienser/pajskal:
200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
125 g smör - rumstempererat
2 msk vatten
1 tsk vitlökspulver
Gör såhär:
Blanda mjöl, vitlökspulver och smör och rör sist i vatten.
Knåda ihop till en fast deg.
Platta ut degen i en pajform - förgrädda ej!
Ingredienser/fyllning:
3 kycklingfiléer
3 ägg
2,5 dl mjölk
100-200 g fetaost
1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 dl oliver
1 tsk rosmarin
salt & peppar
Gör såhär:
Sätt på ugnen; 180 grader.
Vispa upp ägg & mjölk i en rymlig bunke.
Tärna fetaosten, strimla löken, dela oliver, pressa vitlöken & rör ner det i äggstanningen.
Krydda äggstanningen med rosmarin, salt och peppar.
Tärna kycklingen och stek i smör och krydda med salt & peppar.
Blanda ihop kycklingen med stanningen och slå över allt i pajskalet.
Grädda i nedre delen i ugnen i ca 40-45 minuter.
Serveras med din favoritsallad och en kall vitlöksdressing. Mums!
Jordnötskladdkaka
Ingredienser:
150g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl jordnötter
Gör såhär:
- Smält smör och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjöl.
- Blanda i nötter (om man nu tål dessa).
- Häll smeten i en rund smörad och ev bröad springform (jag hade kokosflingor).
- Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
- Kladdkakan brukar jag servera med vaniljvisp, vaniljglass eller grädde (kan dock bli mastigt).
- Skala och skär banan i skivor, passar bra till om man har nötter i kakan.
- Låt kakan svalna lite, alt. ställ kakan kallt i 1 timme, ta fram den 15 min innan servering så är den fin och fast vid servering men väldigt god att njuta ljummen!
Färdig att serveras!
Chokladwhoopies, whoop whoop!
PUBLICERAT: 2011-02-03 // 17:11:00 Baka - mjuka kakor
1 Kommentarer
Jag tänkte att jag skulle röra ihop en whoppiesmet. Sagt och gjort, dock blev resultatet inte riktigt som jag ville. :)
Chokladwhoopies
Ingredienser:
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ dl kakao
½ dl mjölk
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt ägget.
Rör ihop mjöl, bakpulver, salt och kakao och sen ner i smeten, tillsätt sedan mjölken.
Fyll en sprits med en rund tyll och spritsa eller klicka ut pluttar stora som 5kronor med jämna mellanrum på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 10 minuter och låt dom sen svalna medan du gör fyllningen.
Fyllning: (Jag tog lite av vad som fanns hemma; nutella, choklad m.m. men här är det 'egentliga' receptet & det blir en typ av ganaché)
200 g mörk choklad
1 dl grädde
50 g smör
1½ tsk valfri essens - kan uteslutas
Gör såhär:
Smält chokladen i ett vattenbad tillsammans med grädde, smör och essens.
Låt chokladen svalna och stela något innan du brer på det på kakorna.
Dekorera med smält choklad i en liten sprits.
Chokladwhoopies
Ingredienser:
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ dl kakao
½ dl mjölk
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt ägget.
Rör ihop mjöl, bakpulver, salt och kakao och sen ner i smeten, tillsätt sedan mjölken.
Fyll en sprits med en rund tyll och spritsa eller klicka ut pluttar stora som 5kronor med jämna mellanrum på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 10 minuter och låt dom sen svalna medan du gör fyllningen.
Fyllning: (Jag tog lite av vad som fanns hemma; nutella, choklad m.m. men här är det 'egentliga' receptet & det blir en typ av ganaché)
200 g mörk choklad
1 dl grädde
50 g smör
1½ tsk valfri essens - kan uteslutas
Gör såhär:
Smält chokladen i ett vattenbad tillsammans med grädde, smör och essens.
Låt chokladen svalna och stela något innan du brer på det på kakorna.
Dekorera med smält choklad i en liten sprits.
Receptet hittade jag hos Bagerskan, bilderna är mina egna!
Vinn muffinsformar & vaniljsocker!
PUBLICERAT: 2011-02-02 // 10:59:53 Mina tävlingar
25 Kommentarer
I samarbete med Cottage & Roses har jag nu en tävling där jag lottar ut vinsten genom att använda en slumptalsgenerator via random.org! På så vis har alla lika stor vinstchans.
Jag lottar ut en förpackning med vaniljsocker med äkta bourbonvanilj & 48 stycken runda muffinsformar (av märket Mother Bear) från Cottage & Roses!
För att kunna vinna ska du:
1. Klicka dig in till Cottage & Roses och kika efter någon eller några saker du skulle kunna tänka dig att köpa i butiken. För att komma till butiken kan du klicka på namnet ovan.
2. För dig som har blogg: skriv ett inlägg på din blogg och berätta om tävlingen. Länka till mig (du kan använda dig av loggan nedan - printscreena då den är högerklicksskyddad) och Cottage & Roses på din blogg och skriv en kommentar hos mig så jag ser att du tävlar. Glöm inte namn och mailadress!
3. Har du ingen blogg? Då kan du istället lämna kommentar hos mig (nedan hittar du bland annat ett kommentarsfält, klicka dig dit) med dina favoriter du kan tänkas köpa. Glöm inte namn och mailadress så jag kan kontakta vinnaren!
I samarbete med Cottage & Roses har jag nu en tävling där jag lottar ut vinsten genom att använda en slumptalsgenerator via random.org! På så vis har alla lika stor vinstchans.
Jag lottar ut en förpackning med vaniljsocker med äkta bourbonvanilj & 48 stycken runda muffinsformar (av märket Mother Bear) från Cottage & Roses!
För att kunna vinna ska du:
1. Klicka dig in till Cottage & Roses och kika efter någon eller några saker du skulle kunna tänka dig att köpa i butiken. För att komma till butiken kan du klicka på namnet ovan.
2. För dig som har blogg: skriv ett inlägg på din blogg och berätta om tävlingen. Länka till mig (du kan använda dig av loggan nedan - printscreena då den är högerklicksskyddad) och Cottage & Roses på din blogg och skriv en kommentar hos mig så jag ser att du tävlar. Glöm inte namn och mailadress!
3. Har du ingen blogg? Då kan du istället lämna kommentar hos mig (nedan hittar du bland annat ett kommentarsfält, klicka dig dit) med dina favoriter du kan tänkas köpa. Glöm inte namn och mailadress så jag kan kontakta vinnaren!
OBS!! Tävlingen är avslutad!
Tävlingen avslutas 1 mars & vinnaren kontaktas via mail.
Tipsa gärna dina vänner om tävlingen!
Lycka till!
Lycka till!
Tips på en rejäl sprits efterlyses, tack!
PUBLICERAT: 2011-02-01 // 08:25:21 Tips & tricks
5 Kommentarer
Här om dagen då jag skulle till att spritsa på Nutellafrostingen på mina små cupcakes, så sprack min spritspåse! Kladdigt värre! Eftersom det var av en lite billigare typ (med plastkoppling som glappade och på tok för små tyllar) så förstod jag att detta någon gång skulle hända.. Som ni ser så hann jag med att göra några småttingar och resten fick jag smeta på med slickepott. Det går det också men det är lite roligt med variation.
Så mina vänner, nu är jag ute efter en ny sprits! Kommentera & tipsa på!
Här om dagen då jag skulle till att spritsa på Nutellafrostingen på mina små cupcakes, så sprack min spritspåse! Kladdigt värre! Eftersom det var av en lite billigare typ (med plastkoppling som glappade och på tok för små tyllar) så förstod jag att detta någon gång skulle hända.. Som ni ser så hann jag med att göra några småttingar och resten fick jag smeta på med slickepott. Det går det också men det är lite roligt med variation.
Så mina vänner, nu är jag ute efter en ny sprits! Kommentera & tipsa på!