Potatis- & mandelkaka
Fläskkarré med fräsch sommarsallad och chilidressing
Syrénsaft med citron och lime
Jag har alltid trott att syrén ska smaka parfym. Eftersom doften av syrén är stark och lite parfymaktig så har jag tidigare inte vågat använda mig av det. Nu tog jag tag i saken och testade göra syrénsaft och det smakade bättre än jag trodde. Saften har lite beska och blir inte så sötsliskig. Receptidéer har jag hittat både här och där men mixade till slut ihop dessa.
Syrénsaft med citron och lime, ca 5 liter koncentrerad
ca 50-60 syrénblomsklasar
1 citron
1 lime
2,5 liter vatten
2 kg strösocker
45 g citronsyra
Gör så här:
Plocka syrénblommor, skaka lätt och skölj i iskallt vatten.
Riv citron- och limeskal och skiva citrusfrukterna.
Varva citrusskivorna med syrénblomsklasarna i ett värmetåligt och rymligt kärl (hink eller kastrull med lock).
Koka upp vatten och tillsätt socker, citrusskal och citronsyra, slå sockervattnet över syrénblommorna.
Se till att blommorna ligger under vattenytan, lägg ett fat över som hjälp på traven.
Låt syrénsaften stå svalt i ca 3 dygn, sila saften och häll upp på väl rengjorda och varma flaskor.
Späd saften efter smak, ca 1 del saft med 5 delar vatten.
Tips! Spara saften genom att frysa in den i pet-flaskor på 0,5 liter. Fyll upp till 2/3 så undviker du att flaskan fryser sönder.
Snabba sommarkakan
Enkel att sno ihop, servera den enkel som den är eller lite festligare med grädde eller glass och kolasås..
Tycker man inte om blåbär och kokos så man kan variera efter säsong och smak. Toppen! :)
50 g smör
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl kokosflingor
2 ägg
2 dl mjölk
2-3 dl blåbär
smör och kokosflingor till formen
1-2 msk florsocker till garnering
Gör så här:
· Sätt ugnen på 175 grader.
· Smöra och bröa en rund form (ca 2 L).
· Smält smör i en väl rymlig kastrull.
· Rör i alla ingredienser i kastrullen, utom bären, avsluta med ägg och mjölk.
· Häll upp smeten i formen och lägg på blåbär.
· Grädda i nedre delen i ugnen i ca 30-40 minuter.
· Låt kakan svalna, sikta på florsocker och servera!
Fat från Gerbera.
Kiviks Musteri - Årets Skörd Äppelmust
Dessa finns att köpa på Systembolaget för 33 kr/750 ml och alla tre är alkoholfria.
Läs mer om den goda äppelmusten HÄR!
Finax - färskförpackad müsli
Äter någon av er müsli? Tidigare har jag tyckt att det har varit alldeles för torrt och tråkigt för min smak. Dessa müsliförpackningar har jag fått hemskickade från Finax för att testa. Jag måste säga att alla tre är ok.
Bär och vanilj är god, likaså frukt, bär mandel och kanel men mandeln skulle ha varit i mindre bitar och inte hela. Det känns lite lustigt att äta en god müsli och helt plötsligt får man en hel mandel att sätta tänderna i. Gott men kanske något att ändra lite på..eller hacka ner i mindre bitar? Frukt och kakao har jag ännu inte testat.
Det går i perioder huruvida jag äter müsli eller inte. Just nu är det en müslitorka. Eller..torka vad det gäller matlagning över huvud taget. Jag har ingen ork för att laga mat förutom då jag är riktigt illa tvungen. När magen inte fungerar som den ska, då känner man att man äter det enkla man kommer över eller skippar det helt och hållet.
Bär och vaniljmüslin har jag en del planer för. Mer får ni nog veta framöver.
Vinnare av doftljus från Yankee Candle!
Frågan löd: Hur lång brinntid är det på en Medium Jar/ burk i stl M?
Svaret är: 65-90 timmar (beroende på var ljuset står, kall plats=längre brinntid, varm plats=kortare brinntid).
Och vinnaren av doftljuset är (med två lotter och sist in i tävlingen) Helene Wiklund!
Grattis! :) Ett mail är skickat till dig och så fort vi har din adress kommer ditt ljus på posten.
Blåbärspaj med kardemumma
Blåbärspaj, 6 p.
1 liter blåbär
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
150 g smör
1,5 dl mjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm nymalen kardemumma
en nypa salt
Gör så här:
- Lägg blåbären i en pajform (ca 20-24 cm) och strö över socker och potatismjöl.
- Nyp ihop resterande ingredienser till en smulig deg och strö över bären.
- Grädda mitt i ugnen, 175 grader i ca 20-30 minuter, tills pajen fått fin färg.
- Servera pajen ljummen med vaniljvisp eller hemgjord vaniljsås.
Psst!.. Vinnaren av doftljuset från Yankee Candle presenteras imorgon. Håll utkik! :)
Gyllene maskrosmarmelad
Receptet hittade jag här och det är himla enkelt att sno ihop.
5 dl maskrosblommor (endast de gula kronbladen)
5 dl vatten
3 dl syltsocker
1 lime
1 citron
Gör så här:
• Dra loss de gula kronbladen på maskrosen, lägg dessa i en rostfri rymlig skål.
• Skala limen och citronen med en potatisskalare, skär skalet i tunna strimlor och lägg åt sidan.
• Skär limen och citronen i skivor, lägg i skålen med maskrosblommor.
• Koka vatten och slå på maskrosblommorna och citrusen, låt stå och dra ca 30 minuter.
• Sila av och häll vätskan i en rymlig kastrull.
• Tillsätt socker och citrusskalet, låt koka upp och sjud sedan i ca 15 minuter.
• Skumma väl och häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ kallt.
• Servera maskrosmarmeladen till ett par rostade brödskivor, till ost och kex eller använd till bakning.
Manaki Gold - kallpressad ekologisk extra jungfruolja
Jag fick hem en liten provflaska av Manaki Golds härliga olivolja. Den är grönaktig till färgen och har en doft och smak av nyklippt gräs. Jättegod att ha både i och till bröd. Läs mer om Manaki Gold och deras härliga olivlundar [klicka här].
Skulle det vara så att någon i din närhet ska gifta sig så har Manaki Gold ett jättefint bröllopspaket.
Paketet innehåller en flaska kallpressad ekologisk extra jungfruolja, en flaska massageolja och en grekisk olivtvål.
[Klicka här] för att läsa mer om Manaki Golds fina bröllopspaket.
Påminnelse - vinn doftljus från Yankee Candle!
Glöm inte att tävla om ett ljus i doften Vanilla Lime från Yankee Candle.
Klicka HÄR för att komma till tävlingsinlägget.