Kladdpepparkaka
PUBLICERAT: 2019-12-05 // 21:01:00 Mat - mat/recept
0 Kommentarer
Jag hade inte hittat något bra recept på kladdpepparkaka så jag försökte mig på det häromdagen.
Oftast blir det en kladdkaka med kakao & pepparkakskryddor i men jag ville mer åt en kladdig mjuk pepparkaka & det har ni här!
Den är riktigt god och smakar nog än bättre dagen efter när smakerna satt sig ordentligt.
Kladdpepparkaka, ca 10-12 bitar
Ingredienser;
150 g smält smör
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2-3 tsk pepparkakskrydda
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
smör & ströbröd till formen
Gör såhär;
Sätt ugnen på ca 175 grader.
Smält smör i en rymlig kastrull & låt svalna lite, den rör du ihop hela smeten i så ingen annan skål behövs.
Blanda i resterande ingredienser, ta ett ägg i taget, avsluta med mjöl.
Häll smeten i en springform, ca 24-30 cm. Den på bilden är gjord med en lite större springform.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-30 minuter, känn med sticka så den är kladdig i kakans mitt.
Ta ut kakan & låt svalna.
Dekorera kladdkakan med pepparkakor eller florsocker & njut!
Tips! Servera kladdkakan men en smaksatt grädde, till exempel apelsin, glögg, eller lingongrädde.
Vill du att kakan ska gå att skära så ställ den kallt ca 2 timmar innan servering, den är fortfarande väldigt mjuk & kladdig.
Blåbärskaka med kokos & kardemumma
PUBLICERAT: 2019-12-02 // 19:28:00 Baka - mjuka kakor
0 Kommentarer
Blåbärskaka med kokos & kardemumma, ca 10-12 p.
Ingredienser;
50 g smör
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Blåbärskaka med kokos & kardemumma 💙 Den här kakan har jag gjort i många varianter & den blir lyckad varje gång! Superenkel att slänga ihop & det bästa - minimalt med disk eftersom du gör allt i en enda kastrull. 👌🏼😀 Sånt gillar vi, eller hur? 🥳
Blåbärskaka med kokos & kardemumma, ca 10-12 p.
Ingredienser;
50 g smör
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
kardemumma - 1 tsk malen eller 1-2 krm kärnor att mortla
3 dl kokosflingor
2 ägg
2 dl mjölk
2-3 dl blåbär
smör och kokosflingor till formen
1-2 msk florsocker till garnering
Gör så här:
· Sätt ugnen på 175 grader.
· Smöra och bröa en rund form (ca 2 L).
· Smält smör i en väl rymlig kastrull.
· Rör i alla ingredienser i kastrullen, utom bären, avsluta med ägg och mjölk.
· Häll upp smeten i formen och lägg på blåbär.
· Grädda i nedre delen i ugnen i ca 30-40 minuter.
· Låt kakan svalna, sikta på florsocker och servera!
3 dl kokosflingor
2 ägg
2 dl mjölk
2-3 dl blåbär
smör och kokosflingor till formen
1-2 msk florsocker till garnering
Gör så här:
· Sätt ugnen på 175 grader.
· Smöra och bröa en rund form (ca 2 L).
· Smält smör i en väl rymlig kastrull.
· Rör i alla ingredienser i kastrullen, utom bären, avsluta med ägg och mjölk.
· Häll upp smeten i formen och lägg på blåbär.
· Grädda i nedre delen i ugnen i ca 30-40 minuter.
· Låt kakan svalna, sikta på florsocker och servera!
Saffransambrosia
PUBLICERAT: 2019-12-01 // 15:05:00 Baka - baka i långpanna
0 Kommentarer
Gör kakan så här:
Glasyr:
Blanda florsocker med vätskan.
Bred ovanpå kakan.
Strö över syltade apelsinskal och ställ svalt.
Skär i bitar och servera när glasyren stelnat.
Denna smarriga saffransambrosia bakade jag till första advent. Tidigare har jag gjort den i en rund form men tycker jag får ut fler bitar i en mindre långpanna. Bitarna blir lagom stora, eller små..och är dom små får man ta två! 😀
Saffransambrosia, ca 12-24 bitar
Kaka:
150 g smör
3 st ägg
2.5 dl strösocker
0.5 tsk bakpulver
3 st ägg
2.5 dl strösocker
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2.5 dl vetemjöl
2.5 dl vetemjöl
0,5 g saffran (1 kuvert)
bakplåstpapper och/eller smör och ströbröd till formen
Gör kakan så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret, låt svalna lite och tillsätt sedan saffran.
Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp.
Vispa ner bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl.
Rör ner det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord bröad mindre långpanna (ca 20x30 cm).
Smält smöret, låt svalna lite och tillsätt sedan saffran.
Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp.
Vispa ner bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl.
Rör ner det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord bröad mindre långpanna (ca 20x30 cm).
Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.
Låt kakan kallna.
Glasyr:
3 dl florsocker
2-3 msk vatten eller apelsinjuice
100 g syltade apelsinskal
Gör glasyren så här:
2-3 msk vatten eller apelsinjuice
100 g syltade apelsinskal
Gör glasyren så här:
Blanda florsocker med vätskan.
Bred ovanpå kakan.
Strö över syltade apelsinskal och ställ svalt.
Skär i bitar och servera när glasyren stelnat.