Klassiska scones
PUBLICERAT: 2011-01-30 // 11:17:00 Baka - bröd
1 Kommentarer
Härliga söndag & bästa Isan var förbi på lite frukost. Sambon och jag dukade upp med massa gottesaker. Det var kokt ägg, fil, yoghurt, korv, skinka, olika sorters ostar..ja, nästan som på hotell & jag hann baka lite scones också! :) Vi var så ivriga att få sätta igång så några tjusiga foton kan jag inte bjuda er på, hann med att fota på lite restscones iallafall!
Klassiska scones (4 pers, går att halvera)
Ingredienser:
3 dl mjölk
100 g smör
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Gör såhär:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär det rumstempererade smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors & nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.
Servera nygräddade och varma!
Klassiska scones (4 pers, går att halvera)
Ingredienser:
3 dl mjölk
100 g smör
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Gör såhär:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär det rumstempererade smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors & nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.
Servera nygräddade och varma!
Matbloggar.com
Maffiga chokladmuffins med banan & choklad
PUBLICERAT: 2011-01-28 // 12:15:00 Baka - muffins & cupcakes
2 Kommentarer
Dessa söta små formar (chokladformar dock) hittade jag på Dollarstore! Fyndat 150 st för 10kr.
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl mjöl
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g smör
80 g choklad (jag tog Peru 70%)
1 banan
Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Smält smöret, låt svalna och ha i smeten.
Tillsätt grovhackad choklad och den mosade bananen i smeten.
Skeda upp i formar (gärna i muffinsteflonformar för att få de stadiga).
Grädda i 200°C ca 15 min.
Låt svalna innan du glaserar dina muffins.
Frosting: (jag 'rensade' skåpen och slängde i lite nougat, Nutella & choklad)
5 dl florsocker
50 g smör
2 dl Nutella
100 g nougat
50 g choklad
3 msk kakao
3 msk hett kaffe
Gör såhär:
Vispa ihop rumstempererat smör, kakao & florsocker.
Smält nougat & choklad i ett vattenbad, låt svalna.
Tillsätt Nutella & den smälta nougatblandningen i smörblandningen.
Ha sist i det heta kaffet, då får du en glansig och fin yta när du 'klär' dina muffins.
Dekorera med kokosflingor, strössel eller pudra på lite florsocker! :)
Kakfatet fick jag av min kompis Liza! Visst är det gulligt? Riktigt ljuslila & matchar de söta formarna från Kalasform! Det syns inte så bra på fotona men det är Snorkfröken på de rosa & Lilla My på de lila, ur serien Mumin. De flerfärgade minicupcakesformarna kommer också från Kalasform, tror att dessa är från Sommar-serien. :)
Maffiga chokladmuffins med banan & choklad
Dessa söta små formar (chokladformar dock) hittade jag på Dollarstore! Fyndat 150 st för 10kr.
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl mjöl
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g smör
80 g choklad (jag tog Peru 70%)
1 banan
Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Smält smöret, låt svalna och ha i smeten.
Tillsätt grovhackad choklad och den mosade bananen i smeten.
Skeda upp i formar (gärna i muffinsteflonformar för att få de stadiga).
Grädda i 200°C ca 15 min.
Låt svalna innan du glaserar dina muffins.
Frosting: (jag 'rensade' skåpen och slängde i lite nougat, Nutella & choklad)
5 dl florsocker
50 g smör
2 dl Nutella
100 g nougat
50 g choklad
3 msk kakao
3 msk hett kaffe
Gör såhär:
Vispa ihop rumstempererat smör, kakao & florsocker.
Smält nougat & choklad i ett vattenbad, låt svalna.
Tillsätt Nutella & den smälta nougatblandningen i smörblandningen.
Ha sist i det heta kaffet, då får du en glansig och fin yta när du 'klär' dina muffins.
Dekorera med kokosflingor, strössel eller pudra på lite florsocker! :)
Kakfatet fick jag av min kompis Liza! Visst är det gulligt? Riktigt ljuslila & matchar de söta formarna från Kalasform! Det syns inte så bra på fotona men det är Snorkfröken på de rosa & Lilla My på de lila, ur serien Mumin. De flerfärgade minicupcakesformarna kommer också från Kalasform, tror att dessa är från Sommar-serien. :)
Ljuvliga pastellmaränger
PUBLICERAT: 2011-01-27 // 17:31:00 Baka - småkakor
2 Kommentarer
Sega pastelliga maränger
Ingredienser:
7 äggvitor
5 dl strösocker
3-5 droppar hushållsfärg
Gör såhär:
Vispa äggvitorna vitt och fluffigt och vispa under tiden i 2 dl strösocker.
När marängen är riktigt stabbig är den färdig, du ska kunna hålla bunken över huvudet utan att marängen glider ur. :)
Vänd ner resten av strösockret och tillsätt hushållsfärgen.
Klicka ut på plåt med bakpapper och grädda i nedre delen i ugnen i 150 grader (beroende på ugn) i ca 60 minuter (känn med sticka så den inte är alltför kladdig i mitten - låt den gå lite till isåfall).
Det blir några plåtar med maränger, så dela upp smeten i flera skålar och färga smeten i olika fina färger.
Ingredienser:
7 äggvitor
5 dl strösocker
3-5 droppar hushållsfärg
Gör såhär:
Vispa äggvitorna vitt och fluffigt och vispa under tiden i 2 dl strösocker.
När marängen är riktigt stabbig är den färdig, du ska kunna hålla bunken över huvudet utan att marängen glider ur. :)
Vänd ner resten av strösockret och tillsätt hushållsfärgen.
Klicka ut på plåt med bakpapper och grädda i nedre delen i ugnen i 150 grader (beroende på ugn) i ca 60 minuter (känn med sticka så den inte är alltför kladdig i mitten - låt den gå lite till isåfall).
Det blir några plåtar med maränger, så dela upp smeten i flera skålar och färga smeten i olika fina färger.
Hon gör det igen..
PUBLICERAT: 2011-01-26 // 21:35:52 Köksprylar
1 Kommentarer
Leila bakar! Nu tänkte jag mysa ner mig i soffan med något smaskigt och sedan vila ögonen på Leila och hennes mysiga kök! Håller ni inte med? :) Ikväll står Key Lime Pie, Bounty Cupcakes & Banana Cream Pie på menyn.
Efterlysning! Jag undrar var man kan hitta Leilas bok - A Piece Of Cake med tillhörande plåtburk? Jag hittade den på Åhléns men fick då beslutsångest, nu är den istället slutsåld! Någon som vet?
Efterlysning! Jag undrar var man kan hitta Leilas bok - A Piece Of Cake med tillhörande plåtburk? Jag hittade den på Åhléns men fick då beslutsångest, nu är den istället slutsåld! Någon som vet?
Kladdkaka med dragerade kaffebönor
PUBLICERAT: 2011-01-26 // 09:32:36 Baka - mjuka kakor
2 Kommentarer
Igår bakade jag ihop en kladdkaka, en ny variant!
Kladdkaka med dragerade kaffebönor och mörk choklad med mjuk karamel och krispig mandel
Ingredienser:
150 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g kaffebönor i ljus choklad
100 g Lindt Caramel Intense
Gör såhär:
Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mlöjet.
Hacka den mörka chokladen och blanda i den och kaffebönorna i smeten.
Häll smeten i en rund smörad och ev bröad springform.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt kakan svalna & jag brukar ställa den kallt i 1-2 timmar före servering då den blir lättare att skära upp.
Servera kakan som den är eller med en klick vispad grädde! :)
Kladdkaka med dragerade kaffebönor och mörk choklad med mjuk karamel och krispig mandel
Ingredienser:
150 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g kaffebönor i ljus choklad
100 g Lindt Caramel Intense
Gör såhär:
Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mlöjet.
Hacka den mörka chokladen och blanda i den och kaffebönorna i smeten.
Häll smeten i en rund smörad och ev bröad springform.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt kakan svalna & jag brukar ställa den kallt i 1-2 timmar före servering då den blir lättare att skära upp.
Servera kakan som den är eller med en klick vispad grädde! :)
Matbloggar.net
PUBLICERAT: 2011-01-26 // 06:50:51 Tips & tricks
0 Kommentarer
Har du också en matblogg? Registrera dig på Matbloggar.net! :)
Malmö Chokladfabrik - Sveriges enda producent av choklad från kakaobönor!
PUBLICERAT: 2011-01-24 // 13:36:49 Samarbeten, produkter & gåvor.
1 Kommentarer
Det stämmer! Malmö Chokolad & Konfektfabriks Aktiebolag startades 1888 av Emil Mazetti-Nissen som kom från Köpenhamn. Alltså har det funnits med i 123 år i år.
De tillverkar choklad hela vägen från kakaobönor. Det är de ensamma om i Sverige och nästan helt ensamma om i Skandinavien.
Malmö Chokladfabrik har ett brett sortiment av praliner, chokladkakor, tryfflar, presentaskar & nötter doppade i choklad. De erbjuder chokladprovningar, har ett kafé beläget i deras butik i Malmö & det finns ett museum.
Jag fick chansen att prova deras egna chokladkakor 1888 och lite nötter & frukt doppade i choklad sedan rullade i kakao & kanel.
Här om dagen när jag gjorde chokladmousse, så hade jag deras egna choklad 1888 Peru 85 % (högsta kakaohalten i 1888-serien). Moussen blev på tok för god!
Klicka er in till Malmö Chokladfabriks egna choklad - 1888 och läs om de olika chokladkakorna där! I deras egentillverkade choklad använder de endast kakaobönor & rörsocker. Vissa av recepten är originalrecept från 1910 från den gamla Mazetti-fabriken.
Under fliken recept finner ni som sagt, recept på lite olika smaskiga nyttigheter och tips och råd på hur man använder riktig choklad i matlagning och bakning.
De tillverkar choklad hela vägen från kakaobönor. Det är de ensamma om i Sverige och nästan helt ensamma om i Skandinavien.
Malmö Chokladfabrik har ett brett sortiment av praliner, chokladkakor, tryfflar, presentaskar & nötter doppade i choklad. De erbjuder chokladprovningar, har ett kafé beläget i deras butik i Malmö & det finns ett museum.
Jag fick chansen att prova deras egna chokladkakor 1888 och lite nötter & frukt doppade i choklad sedan rullade i kakao & kanel.
Här om dagen när jag gjorde chokladmousse, så hade jag deras egna choklad 1888 Peru 85 % (högsta kakaohalten i 1888-serien). Moussen blev på tok för god!
Klicka er in till Malmö Chokladfabriks egna choklad - 1888 och läs om de olika chokladkakorna där! I deras egentillverkade choklad använder de endast kakaobönor & rörsocker. Vissa av recepten är originalrecept från 1910 från den gamla Mazetti-fabriken.
Under fliken recept finner ni som sagt, recept på lite olika smaskiga nyttigheter och tips och råd på hur man använder riktig choklad i matlagning och bakning.
Följ mig! :)
Pavlova - marängtårta med grädde & bär/frukt.
PUBLICERAT: 2011-01-23 // 18:38:38 Baka - tårtor
0 Kommentarer
Eftersom jag hade ca 10 äggvitor (ca 3 dl äggvita) så tänkte jag slänga ihop något att ta med till Madde & Samuel till kvällen. Detta recept blir till två tårtor, alt. en tårta och 1-2 plåtar maränger.
Pavlova - marängtårta med grädde & bär
2 marängbottnar
5 dl grädde
1 dl lemon curd (kan uteslutas)
500 g bär (250g blåbär & 250g björnbär för min del)
1 apelsin
2 bananer
Maräng:
10 äggvitor
5 dl strösocker
Vispa äggvitorna vitt och fluffigt och vispa under tiden i 2 dl strösocker.
När marängen är riktigt stabbig är den färdig, du ska kunna hålla bunken över huvudet utan att marängen glider ur. :)
Vänd ner resten av strösockret.
Ta fram två bakplåtar och klä med bakplåtspapper.
Mät ut en cirkel på vardera bakplåtspapper, jag gjorde tallriksstora bottnar, ca 25 cm i diameter.
Fyll ut cirkeln med maräng och grädda i nedre delen i ugnen i 150 grader i ca 60 minuter (känn med sticka så den inte är alltför kladdig i mitten - låt den gå lite till isåfall).
Låt svalna.
Vispa grädden fluffig.
Ta ur ca 3 dl vispad grädde och fortsätt vispa resten ihop med lemon curden och bred på det nedersta lagret.
Lägg på blåbär & skivad banan så det täcker och lägg på den andra marängbotten.
Lägg på resten av grädden och på med björnbären & filéad apelsin, färdig att serveras!
Pavlova - marängtårta med grädde & bär
2 marängbottnar
5 dl grädde
1 dl lemon curd (kan uteslutas)
500 g bär (250g blåbär & 250g björnbär för min del)
1 apelsin
2 bananer
Maräng:
10 äggvitor
5 dl strösocker
Vispa äggvitorna vitt och fluffigt och vispa under tiden i 2 dl strösocker.
När marängen är riktigt stabbig är den färdig, du ska kunna hålla bunken över huvudet utan att marängen glider ur. :)
Vänd ner resten av strösockret.
Ta fram två bakplåtar och klä med bakplåtspapper.
Mät ut en cirkel på vardera bakplåtspapper, jag gjorde tallriksstora bottnar, ca 25 cm i diameter.
Fyll ut cirkeln med maräng och grädda i nedre delen i ugnen i 150 grader i ca 60 minuter (känn med sticka så den inte är alltför kladdig i mitten - låt den gå lite till isåfall).
Låt svalna.
Vispa grädden fluffig.
Ta ur ca 3 dl vispad grädde och fortsätt vispa resten ihop med lemon curden och bred på det nedersta lagret.
Lägg på blåbär & skivad banan så det täcker och lägg på den andra marängbotten.
Lägg på resten av grädden och på med björnbären & filéad apelsin, färdig att serveras!
Fiskelycka!
PUBLICERAT: 2011-01-23 // 15:40:00 Mat - mat/recept
0 Kommentarer
Idag tog jag med mig sambon & lillebror ut på sjön. Igår var det fiskepremiär på St. Bredsjön men vi premiärfiskade idag istället. Lillebror var dit igår på öppningen och det var ca 70-80 pers, idag var det lite lugnare med ca 40 skallar.
Iallafall fick vi med oss tre öringar hem (dvs dagsransonen, jag hade kunnat fiska hela dagen annars..) som snart ska tillagas! :) Hur gott är det inte med hel fisk i ugn? Mumma!
Hel fisk i ugn
1 hel fisk, rensad och sköljd
1 msk svartpeppar
3 msk salt
Valfri smaksättning:
1 citron
1 dl dill
1 gul lök & 1 dl purjolök
1 dl persilja & 2 vitlöksklyftor
Gör såhär:
Lägg fisken på en ugnsform med bakplåtspapper eller aluminiumfolie på.
Salta rätt så rejält, jag brukar använda ca 3-5 msk salt, krydda med 1-2 tsk svartpeppar.
Smaksättning:
Citron, skiva och lägg skivorna i fisken.
Dill, ta en dl fryst dill och strö i fisken.
Persilja & vitlök, ta fryst persilja och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor, strö i fisken.
Gul lök & purjolök, skiva löken och fyll fisken.
Skicka in fisken i nedre delen i ugnen i 175 grader i ca 40-60 minuter.
Servera fisken med kokt potatis, hollandaisesås & grönsallad.
Iallafall fick vi med oss tre öringar hem (dvs dagsransonen, jag hade kunnat fiska hela dagen annars..) som snart ska tillagas! :) Hur gott är det inte med hel fisk i ugn? Mumma!
Hel fisk i ugn
1 hel fisk, rensad och sköljd
1 msk svartpeppar
3 msk salt
Valfri smaksättning:
1 citron
1 dl dill
1 gul lök & 1 dl purjolök
1 dl persilja & 2 vitlöksklyftor
Gör såhär:
Lägg fisken på en ugnsform med bakplåtspapper eller aluminiumfolie på.
Salta rätt så rejält, jag brukar använda ca 3-5 msk salt, krydda med 1-2 tsk svartpeppar.
Smaksättning:
Citron, skiva och lägg skivorna i fisken.
Dill, ta en dl fryst dill och strö i fisken.
Persilja & vitlök, ta fryst persilja och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor, strö i fisken.
Gul lök & purjolök, skiva löken och fyll fisken.
Skicka in fisken i nedre delen i ugnen i 175 grader i ca 40-60 minuter.
Servera fisken med kokt potatis, hollandaisesås & grönsallad.
Middag som slår det mesta med hästlängder!
PUBLICERAT: 2011-01-22 // 12:06:42 Mat - mat/recept
2 Kommentarer
Igår bjöd jag och sambon hem Madde & Samuel på middag, det var tänkt att vi skulle äta ute men vi hade tinat upp en rejäl bit hästbiff hemma som vi gärna ville bjuda på.
Jag (med assistans av Zandra) vispade ihop en bearnaisesås, som skar sig såklart. Lyckades rädda den med en äggula, första gången. Andra gången den skar sig fick jag koka upp lite grädde och den blev himla fin och blank men på något konstigt vis så hann den skära sig strax innan servering. Vi åt glatt ändå. Så, det serverades alltså;
Hästbiff mediumrare med rotfrukter i ugn med hemgjord bearnaisesås, rödvinssås och grönsallad med fetaost. Mumma! Vi fick godkänt med några plus i kanten tror jag. :) Till dessert gjorde vi en chokladmousse med apelsinlikör och en fruktsallad på filéade kiwis, apelsiner och hallon. Riktigt gott! Jag hann tyvärr inte få några foton på middagen utan ni får nöja er med foton på chokladmoussen.
Chokladmousse med apelsinlikör (ca 6-8 port, beroende på formstorlek)
3 ägg
4 msk florsocker
4,5 dl vispgrädde
200 g choklad (120 gram Marabou vit vaniljchoklad & 80 g mörk 85% choklad från Malmö Chokladfabrik)
4 msk apelsinlikör, typ Cointreau.
Gör såhär:
Vispa ägg och florsocker tills det är vitt och fluffigt, det kan ta ca 15-30 minuter.
Vispa grädden tjock under tiden.
Bryt ner chokladen i en skål och smält över ett vattenbad.
Smaksätt grädden med apelsinlikör.
Vänd ner den smälta chokladen i äggfluffet, vispa försiktigt.
Vänd ner grädden i chokladblandningen och häll upp i små portionsformar.
Låt stå kallt i minst 6 timmar före servering, denna kan göras dagen innan.
Fruktsallad:
1 stor apelsin
4 kiwi
200 g hallon
Gör såhär:
Skala apelsin & kiwi med kniv.
Filea apelsinen och klyfta kiwifrukterna.
Blanda ihop allt i en skål.
En riktig hästmiddag;
600 g hästbiff
Rotfrukter i ugn:
6 potatisar
6 rödbetor
3 morötter
1 stor rödlök
1 msk olja
Gör såhär:
Skala och klyfta alla rotfrukter.
Krydda med salt & peppar, ringla över olja.
Skicka in plåten/formen i mitten i ugnen i ca 175 grader i ca 45 minuter.
Min variant av rödvinssås:
1 röd lök
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
5 dl rödvin alt. matlagningsvin
3 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk honung
2 msk smör
salt & peppar
maizenaredning
Gör såhär:
Finhacka rödlöken och fräs den i smör i en rymlig kastrull. Rör ner tomatpurén & oxfonden.
Tillsätt rödvinet & låt puttra lite.
Tillsätt vatten, låt koka upp, ha i socker, honung och smaka av med salt & peppar.
Om du vill sila din rödvinssås så ska du göra det nu, sila över den i en ny kastrull, låt koka upp.
Red av med maizenaredning till önskad konsistens.
Hemgjord bearnaisesås:
6 st äggulor (spara vitorna till att göra ex. maränger på)
500 g smör
3 msk dragon - torkad
8 st vitpepparkorn
1 stor gul lök
0.5 dl vinäger
1 dl vatten
1 msk dragon eller/& hackad persilja
Gör såhär:
Smält smöret på svag värme i en kastrull, ta av från plattan men håll varmt.
Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras (kokar ner) till hälften ungefär.
Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Separera äggulorna från vitorna och rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll försiktigt ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Gör i ordning din favoritsallad.
Skiva hästbiffen i 1,5 cm tjocka skivor, torka av överflödigt blod.
Krydda med salt & peppar & stek på köttet strax före servering, ca 3 minuter på var sida.
Hästkött kan gärna vara lite blodigt i mitten.
& servera!
Jag (med assistans av Zandra) vispade ihop en bearnaisesås, som skar sig såklart. Lyckades rädda den med en äggula, första gången. Andra gången den skar sig fick jag koka upp lite grädde och den blev himla fin och blank men på något konstigt vis så hann den skära sig strax innan servering. Vi åt glatt ändå. Så, det serverades alltså;
Hästbiff mediumrare med rotfrukter i ugn med hemgjord bearnaisesås, rödvinssås och grönsallad med fetaost. Mumma! Vi fick godkänt med några plus i kanten tror jag. :) Till dessert gjorde vi en chokladmousse med apelsinlikör och en fruktsallad på filéade kiwis, apelsiner och hallon. Riktigt gott! Jag hann tyvärr inte få några foton på middagen utan ni får nöja er med foton på chokladmoussen.
Chokladmousse med apelsinlikör (ca 6-8 port, beroende på formstorlek)
3 ägg
4 msk florsocker
4,5 dl vispgrädde
200 g choklad (120 gram Marabou vit vaniljchoklad & 80 g mörk 85% choklad från Malmö Chokladfabrik)
4 msk apelsinlikör, typ Cointreau.
Gör såhär:
Vispa ägg och florsocker tills det är vitt och fluffigt, det kan ta ca 15-30 minuter.
Vispa grädden tjock under tiden.
Bryt ner chokladen i en skål och smält över ett vattenbad.
Smaksätt grädden med apelsinlikör.
Vänd ner den smälta chokladen i äggfluffet, vispa försiktigt.
Vänd ner grädden i chokladblandningen och häll upp i små portionsformar.
Låt stå kallt i minst 6 timmar före servering, denna kan göras dagen innan.
Fruktsallad:
1 stor apelsin
4 kiwi
200 g hallon
Gör såhär:
Skala apelsin & kiwi med kniv.
Filea apelsinen och klyfta kiwifrukterna.
Blanda ihop allt i en skål.
En riktig hästmiddag;
600 g hästbiff
Rotfrukter i ugn:
6 potatisar
6 rödbetor
3 morötter
1 stor rödlök
1 msk olja
Gör såhär:
Skala och klyfta alla rotfrukter.
Krydda med salt & peppar, ringla över olja.
Skicka in plåten/formen i mitten i ugnen i ca 175 grader i ca 45 minuter.
Min variant av rödvinssås:
1 röd lök
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
5 dl rödvin alt. matlagningsvin
3 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk honung
2 msk smör
salt & peppar
maizenaredning
Gör såhär:
Finhacka rödlöken och fräs den i smör i en rymlig kastrull. Rör ner tomatpurén & oxfonden.
Tillsätt rödvinet & låt puttra lite.
Tillsätt vatten, låt koka upp, ha i socker, honung och smaka av med salt & peppar.
Om du vill sila din rödvinssås så ska du göra det nu, sila över den i en ny kastrull, låt koka upp.
Red av med maizenaredning till önskad konsistens.
Hemgjord bearnaisesås:
6 st äggulor (spara vitorna till att göra ex. maränger på)
500 g smör
3 msk dragon - torkad
8 st vitpepparkorn
1 stor gul lök
0.5 dl vinäger
1 dl vatten
1 msk dragon eller/& hackad persilja
Gör såhär:
Smält smöret på svag värme i en kastrull, ta av från plattan men håll varmt.
Finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras (kokar ner) till hälften ungefär.
Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Separera äggulorna från vitorna och rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll försiktigt ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Gör i ordning din favoritsallad.
Skiva hästbiffen i 1,5 cm tjocka skivor, torka av överflödigt blod.
Krydda med salt & peppar & stek på köttet strax före servering, ca 3 minuter på var sida.
Hästkött kan gärna vara lite blodigt i mitten.
& servera!
Torky On The Go!
PUBLICERAT: 2011-01-20 // 11:54:49 Samarbeten, produkter & gåvor.
0 Kommentarer
Torky On The Go gör att du alltid har Torky till hands och är toppen att ha i bilen (jag och sambon har varsin grön sedan tidigare!).
Torkyväskan har kardborreband och en ögla för upphängning och tänder som gör att du kan riva av pappret med en hand.
Självklart fungerar Torky On The Go alldeles utmärkt ihop med hållaren Torky On The Wall och Torky On The Inside.
Jessica som jobbar för SCA Hygiene Products AB/Edet skickade hit 2 stycken Torky On The Go. En rosa med vita prickar och en vit med svart mönster på, designad av Simon & Tomas och är den allra första designen som kom ut. :) Jättefina och tokpraktiska!
Papperet är luddfritt och hygieniskt och himla bra uppsugningsförmåga! Bland det trökigaste som finns är när man får ta metervis med papper för att få upp allt kladd, inte alls roligt!
Torky On The Go gör att du alltid har Torky till hands och är toppen att ha i bilen (jag och sambon har varsin grön sedan tidigare!).
Torkyväskan har kardborreband och en ögla för upphängning och tänder som gör att du kan riva av pappret med en hand.
Självklart fungerar Torky On The Go alldeles utmärkt ihop med hållaren Torky On The Wall och Torky On The Inside.
Jessica som jobbar för SCA Hygiene Products AB/Edet skickade hit 2 stycken Torky On The Go. En rosa med vita prickar och en vit med svart mönster på, designad av Simon & Tomas och är den allra första designen som kom ut. :) Jättefina och tokpraktiska!
Papperet är luddfritt och hygieniskt och himla bra uppsugningsförmåga! Bland det trökigaste som finns är när man får ta metervis med papper för att få upp allt kladd, inte alls roligt!
Torky On The Go är toppen! :)
Klicka er in till Torkys webbshop och hitta din favorit! Väskorna finns i massor av olika färger och mönster för att just du ska hitta något som passar dig! :)
Bloggkartan.se
PUBLICERAT: 2011-01-19 // 19:39:31 Tips & tricks
0 Kommentarer
Jag har placerat min blogg i Hedemora på bloggkartan.se! :)
Limemuffins med kokos & vit vaniljchoklad!
PUBLICERAT: 2011-01-18 // 06:48:00 Baka - muffins & cupcakes
0 Kommentarer
Häromdagen köpte jag Aftonbladets bilaga Härligt Hemma! Hittade på ett mumsigt recept och vispade ihop en muffinssmet på direkten. Jag blev inte riktigt nöjd med varken resultatet eller receptet. Vissa instruktioner saknades och den vita chokladen stod endast med på ingredienslistan och inte alls i receptet! Tråkigt!
Nåväl, tänkte iaf dela med mig av receptet då dom vart helt ok till smaken men inte alls i utseendet. :)
Limemuffins med kokos & vit vaniljchoklad (ca 20-25 st):
Ingredienser:
200 g mjukt smör
3 dl strösocker
2 limefrukter - rivet skal & saft
2 ägg
2 dl mjölk
1,5 dl kokosflingor
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
200 g vit choklad
Glasyr:
björnbär - saft från 4-6 st
100 g florsocker
4-5 äggvitor
Garnering:
kokosflingor
kristyrblommor
chokladpastiller
björnbär
Gör såhär:
Vispa ihop smör, socker och limeskal.
Vispa i ett ägg åt gången.
Rör i mjölk, limesaft och kokosflingor. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten.
Smält chokladen och rör ner den i smeten. (Detta stod ej med i receptet så jag gjorde en chansning!)
Lägg muffinsformar i en muffinsform och fyll upp till 3/4 med smet.
Grädda muffinsen i 180 grader i ca 30 minuter. Låt muffinsen svalna.
Glasyr: Mosa björnbären och sila ur vätskan. Rör ihop björnbärssaften, florsocker och äggvitor.
Garnering: Pynta muffinsen med glasyr, kristyrblommor, kokosflingor eller björnbär.
Dessa misslyckades någonstans, jag får styra om receptet lite & försöka igen.
Tillslut skippade jag glasyr och körde helt naturella. De var nog minst lika goda ändå, trots att de ser ut som små svampar! :) De rosa söta formarna (syns dock väldigt dåligt) med Lilla My på kommer från Kalasform, de gröna är köpta på City Gross (Dr. Oetkers).
Nåväl, tänkte iaf dela med mig av receptet då dom vart helt ok till smaken men inte alls i utseendet. :)
Limemuffins med kokos & vit vaniljchoklad (ca 20-25 st):
Ingredienser:
200 g mjukt smör
3 dl strösocker
2 limefrukter - rivet skal & saft
2 ägg
2 dl mjölk
1,5 dl kokosflingor
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
200 g vit choklad
Glasyr:
björnbär - saft från 4-6 st
100 g florsocker
4-5 äggvitor
Garnering:
kokosflingor
kristyrblommor
chokladpastiller
björnbär
Gör såhär:
Vispa ihop smör, socker och limeskal.
Vispa i ett ägg åt gången.
Rör i mjölk, limesaft och kokosflingor. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten.
Smält chokladen och rör ner den i smeten. (Detta stod ej med i receptet så jag gjorde en chansning!)
Lägg muffinsformar i en muffinsform och fyll upp till 3/4 med smet.
Grädda muffinsen i 180 grader i ca 30 minuter. Låt muffinsen svalna.
Glasyr: Mosa björnbären och sila ur vätskan. Rör ihop björnbärssaften, florsocker och äggvitor.
Garnering: Pynta muffinsen med glasyr, kristyrblommor, kokosflingor eller björnbär.
Dessa misslyckades någonstans, jag får styra om receptet lite & försöka igen.
Tillslut skippade jag glasyr och körde helt naturella. De var nog minst lika goda ändå, trots att de ser ut som små svampar! :) De rosa söta formarna (syns dock väldigt dåligt) med Lilla My på kommer från Kalasform, de gröna är köpta på City Gross (Dr. Oetkers).
Tävla om en Nikon Coolpix P80
PUBLICERAT: 2011-01-17 // 13:08:53 Jag tävlar
0 Kommentarer
Var med och tävla om en Nikon Coolpix P80 via Pics Of That
Klicka er in på http://picsofthat.blogg.se/2011/january/tavling.html och lämna en kommentar att ni är med och tävlar! :)
Klicka er in på http://picsofthat.blogg.se/2011/january/tavling.html och lämna en kommentar att ni är med och tävlar! :)
House Of Tea
PUBLICERAT: 2011-01-17 // 11:34:48 Samarbeten, produkter & gåvor.
1 Kommentarer
Zandra & Liza var hit på lite fika häromdagen & jag tänkte ta tillfälle i akt att få bjuda på mina nya teer från House Of Tea! :)
Vi provade Green Spring & Ekologisk Rooibos Sweet Citrus. Zandra är dock mer en kaffedrickare men jag och Liza hinkade i oss några koppar!
Green Spring är ett grönt te och har en smak av jordgubbar och röda vinbär som ska påminna oss om våren. Jag tycker den var himla god. Med en liten sked honung i är den toppen!
Det ekologiska rooibosteet med citronsmak var en höjdare! Jag som verkligen gillar citronteer. Rooibos kallas för rött te men det är egentligen inget te. Rooibos är en buske som växer i Sydafrika och det är oftast stammen som används. Rooibos innehåller inget koffein & det är ett väldigt antioxoidant- och mineralrikt.
De andra två teförpackningarna har jag inte öppnat ännu! För att informera er har jag istället läst på lite grann. Ni kan läsa mer om teerna hos House Of Tea, klicka er dit vetja!
Lung Ching Shi Feng Top Grade-teet är inte smaksatt, det är grönt te i dess naturliga form. Det plockas och tillverkas helt för hand och därav det höga priset! Namnet betyder drakens källa och är ett av Kinas mest berömda teer.
Jasmin Tai Mu Long Zhuteet kallas även för 'Drakens ögon' och kommer från Kina. Det är ett te som smaksätts genom att man torkar teet ihop med jasminblommor, man tillsätter alltså inga aromer som i de lite billigare teerna. Teet består av en topp med två blad ihoprullade som små kulor och utvecklar sig i kontakt med vatten. Jasminblommor i te minskar stressnivån och kan motverka huvudvärk.
Så klicka er in på House Of Tea, de har oändligt mycket olika teer, däribland grönt te, ört-te & en hel del fina tekannor! :)
Vi provade Green Spring & Ekologisk Rooibos Sweet Citrus. Zandra är dock mer en kaffedrickare men jag och Liza hinkade i oss några koppar!
Green Spring är ett grönt te och har en smak av jordgubbar och röda vinbär som ska påminna oss om våren. Jag tycker den var himla god. Med en liten sked honung i är den toppen!
Det ekologiska rooibosteet med citronsmak var en höjdare! Jag som verkligen gillar citronteer. Rooibos kallas för rött te men det är egentligen inget te. Rooibos är en buske som växer i Sydafrika och det är oftast stammen som används. Rooibos innehåller inget koffein & det är ett väldigt antioxoidant- och mineralrikt.
De andra två teförpackningarna har jag inte öppnat ännu! För att informera er har jag istället läst på lite grann. Ni kan läsa mer om teerna hos House Of Tea, klicka er dit vetja!
Lung Ching Shi Feng Top Grade-teet är inte smaksatt, det är grönt te i dess naturliga form. Det plockas och tillverkas helt för hand och därav det höga priset! Namnet betyder drakens källa och är ett av Kinas mest berömda teer.
Jasmin Tai Mu Long Zhuteet kallas även för 'Drakens ögon' och kommer från Kina. Det är ett te som smaksätts genom att man torkar teet ihop med jasminblommor, man tillsätter alltså inga aromer som i de lite billigare teerna. Teet består av en topp med två blad ihoprullade som små kulor och utvecklar sig i kontakt med vatten. Jasminblommor i te minskar stressnivån och kan motverka huvudvärk.
Så klicka er in på House Of Tea, de har oändligt mycket olika teer, däribland grönt te, ört-te & en hel del fina tekannor! :)
Skurna chokladkakor!
PUBLICERAT: 2011-01-16 // 14:46:00 Baka - småkakor
2 Kommentarer
Dessa är något av en favorit sedan barnsben men det är sällan jag bakar dom.
Skurna chokladkakor
Ingredienser:
200 gr smör
2,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 ägg till att pensla på & pärlsocker att strö över.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär det rumstempererade smöret i bitar och lägg i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en kakdeg.
Dela degen i 4-6 delar, rulla till längder och lägg på en klädd plåt, platte till rullarna.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Skär kakorna till ca 2 cm breda sneda bitar & låt kakorna svalna.
Förvara i burk!
Den söta lilla gräddkannan är ett loppisfynd!
Skurna chokladkakor
Ingredienser:
200 gr smör
2,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 ägg till att pensla på & pärlsocker att strö över.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär det rumstempererade smöret i bitar och lägg i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en kakdeg.
Dela degen i 4-6 delar, rulla till längder och lägg på en klädd plåt, platte till rullarna.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Skär kakorna till ca 2 cm breda sneda bitar & låt kakorna svalna.
Förvara i burk!
Den söta lilla gräddkannan är ett loppisfynd!
♥
Klassisk rulltårta med hallonsyltfyllning.
PUBLICERAT: 2011-01-15 // 21:00:19 Baka - mjuka kakor
0 Kommentarer
En snabb- och lättbakad klassiker. :)
Rulltårta
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl grädde/mjölk
ca 1-2 dl valfri sylt
till fyllning
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Tillsätt bakpulver, därefter mjöl och sist ner med vätskan, vispa ihop försiktigt.
Klä en plåt med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter men se till att ha koll på kakan då den fort kan bli bränd.
Ta ut kakan och stjälp direkt upp den på sockrat bakplåtspapper, dra sedan försiktigt bort papperet. Om det sitter fast så kan man pensla loss det med kallt vatten.
Bred på sylten på en gång & rulla ihop rulltårtan. Om den hinner kallna så spricker den lätt!
Låt kakan stå och 'gotta' till sig innan den skivas upp.
Rulltårta
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl grädde/mjölk
ca 1-2 dl valfri sylt
till fyllning
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Tillsätt bakpulver, därefter mjöl och sist ner med vätskan, vispa ihop försiktigt.
Klä en plåt med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter men se till att ha koll på kakan då den fort kan bli bränd.
Ta ut kakan och stjälp direkt upp den på sockrat bakplåtspapper, dra sedan försiktigt bort papperet. Om det sitter fast så kan man pensla loss det med kallt vatten.
Bred på sylten på en gång & rulla ihop rulltårtan. Om den hinner kallna så spricker den lätt!
Låt kakan stå och 'gotta' till sig innan den skivas upp.
Det lilla tårtfatet är från Miljögården.
Tehuset Java - så mycket mer än bara kaffe & te!
PUBLICERAT: 2011-01-14 // 13:32:23 Samarbeten, produkter & gåvor.
0 Kommentarer
Jag kan ärligt säga att jag själv trodde att Tehuset Java hade ett brett utbud av just te & kaffe men oj så fel jag hade! :) De har ett väldigt brett utbud av det mesta, tycker jag.
Te & kaffe i massa olika sorter, de har massa hud-&kroppsprodukter för dig som unna dig lite lyx i vardagen. De har porslin & husgeråd från kända varumärken och som om inte det vore nog så erbjuder de också teprovningar och lite olika utbildningar.
Tehuset Java håller till i Stockholm, Lidingö & i Lund - där deras första butik grundades år 1932. Så ni ser ju att de hängt med ett tag?
Jag var och hämtade ut ett paket häromdagen. Jag förväntade mig lite te eller något annat gott men fick istället hem ett rejält bakpaket! I kartongen låg det två Margretheskålar i olika storlekar, en liten silikonspatel och en melaminsked från Rosti, en liten dekorationssprits i silikon från Lékué och en förpackning äkta Valrhonakakao. Gissa om jag blev glad?
Jag kan ärligt säga att jag själv trodde att Tehuset Java hade ett brett utbud av just te & kaffe men oj så fel jag hade! :) De har ett väldigt brett utbud av det mesta, tycker jag.
Te & kaffe i massa olika sorter, de har massa hud-&kroppsprodukter för dig som unna dig lite lyx i vardagen. De har porslin & husgeråd från kända varumärken och som om inte det vore nog så erbjuder de också teprovningar och lite olika utbildningar.
Tehuset Java håller till i Stockholm, Lidingö & i Lund - där deras första butik grundades år 1932. Så ni ser ju att de hängt med ett tag?
Jag var och hämtade ut ett paket häromdagen. Jag förväntade mig lite te eller något annat gott men fick istället hem ett rejält bakpaket! I kartongen låg det två Margretheskålar i olika storlekar, en liten silikonspatel och en melaminsked från Rosti, en liten dekorationssprits i silikon från Lékué och en förpackning äkta Valrhonakakao. Gissa om jag blev glad?
Klicka er in till Tehuset Java och ta er en titt! de har mer än man tror och allt går att beställa hem via internet!
Chokladbiskvier..
PUBLICERAT: 2011-01-13 // 19:55:00 Baka - småkakor
5 Kommentarer
..gjorde jag tidigare idag. Oj oj oj, så goda dom är! Guds gåva till kvinnorna, en riktig chokladbomb som ger mersmak! :) Perfekt att göra såhär efter jul då man kanske har en hel del mandelmassa kvar efter allt julbak.
Riktigt goda chokladbiskvier
Ingredienser:
Till mandelbotten:
400 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor
Till fyllningen:
1 dl socker
3 msk vatten
4 äggulor
300 g smör
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
Gör såhär:
Riv mandelmassan, blanda ihop alla ingredienser till en smet och spritsa eller klicka ut på bakplåtspapper (platta ut dem lite då de reser sig i ugnen).
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-20 minuter. Håll koll på raringarna, de skall fortfarande vara lilte sega i mitten & gyllenbruna på ytan!
Gör fyllningen; koka samman vatten och socker till en lag, häll det över äggulorna och vispa kraftigt (ca 15-20 minuter).
Låt det hela svalna, tillsätt sedan det rumsvarma smöret i klickar. Vispa med elvisp tills du fått en jämn och fin smet. Smaksätt med vanilj och kakao.
Bred krämen, eller spritsa, över mandelbottnarna och doppa dem sedan i smält choklad.
Ett tips när du ska doppa biskvierna i smält choklad är att frysa dessa före (1 timme minst), de är enklare att hantera och smörblandningen smälter inte så chokladen börjar rinna. Du får ett jämnt och fint chokladlager och det stenar ganska fort.
Riktigt goda chokladbiskvier
Ingredienser:
Till mandelbotten:
400 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor
Till fyllningen:
1 dl socker
3 msk vatten
4 äggulor
300 g smör
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
Gör såhär:
Riv mandelmassan, blanda ihop alla ingredienser till en smet och spritsa eller klicka ut på bakplåtspapper (platta ut dem lite då de reser sig i ugnen).
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-20 minuter. Håll koll på raringarna, de skall fortfarande vara lilte sega i mitten & gyllenbruna på ytan!
Gör fyllningen; koka samman vatten och socker till en lag, häll det över äggulorna och vispa kraftigt (ca 15-20 minuter).
Låt det hela svalna, tillsätt sedan det rumsvarma smöret i klickar. Vispa med elvisp tills du fått en jämn och fin smet. Smaksätt med vanilj och kakao.
Bred krämen, eller spritsa, över mandelbottnarna och doppa dem sedan i smält choklad.
Ett tips när du ska doppa biskvierna i smält choklad är att frysa dessa före (1 timme minst), de är enklare att hantera och smörblandningen smälter inte så chokladen börjar rinna. Du får ett jämnt och fint chokladlager och det stenar ganska fort.
Det fina lilla tårtfatet är från Miljögården.
Ha en bra dag! ♥
Ett paket kommer skickat!..
PUBLICERAT: 2011-01-13 // 13:38:58 Allmänt
0 Kommentarer
Fick mig ett fint litet bakpaket skickat till mig igår. Avsändare: Tehuset Java. Nu ska jag kasta i mig lite lunch och sen iväg och hämta paket på posten.. :) Mer om det får ni se senare, foton & recept på biskvierna kommer det med.
Fick mig ett fint litet bakpaket skickat till mig igår. Avsändare: Tehuset Java. Nu ska jag kasta i mig lite lunch och sen iväg och hämta paket på posten.. :) Mer om det får ni se senare, foton & recept på biskvierna kommer det med.
Smaksatta biskvier?
PUBLICERAT: 2011-01-13 // 07:02:58 Allmänt
1 Kommentarer
Är det någon som gjort smaksatta biskvier någon gång? Jag tänkte slänga ihop en smet och tänkte testa något nytt.. Jag börjar med en vanlig hederlig biskvismet så får vi se om jag hittar på något spännande! :)
Men först, morgonens första kopp kaffe!
Är det någon som gjort smaksatta biskvier någon gång? Jag tänkte slänga ihop en smet och tänkte testa något nytt.. Jag börjar med en vanlig hederlig biskvismet så får vi se om jag hittar på något spännande! :)
Men först, morgonens första kopp kaffe!
Ha en toppendag! ♥
Cute cakeballs
PUBLICERAT: 2011-01-11 // 14:40:36 Baka - mjuka kakor
1 Kommentarer
Slängde ihop en sockerkaka häromdagen och därefter försökte jag mig på dessa små cakeballs.
Perfekt om man har en 'torr' sockerkaka till övers eller en liggandes i frysen..
Varför inte testa med vilken kaka som helst, man tager vad man haver? :)
Baileys&Nutellabollar
Ingredienser:
0,5-1 hel sockerkaka
3 dl Nutella (nästan en hel burk, ca 3 dl)
0,5-1 dl strösocker
1 msk kakao
5 msk Baileys (eller 2-3 msk esscens, rom eller något som faller dig i smaken)
100 gr smör
strössel eller kokos
Gör såhär:
Mixa ner sockerkakan, kör i maskin eller med elvisp.
Tillsätt strösocker och kakao, rör ihop, tillsätt Nutella och smaktillsatsen.
Rör ner smör och rör ihop ordentligt.
Rulla små bollar av smeten och rulla dessa i strössel eller kokos och ställ kallt.
Perfekt om man har en 'torr' sockerkaka till övers eller en liggandes i frysen..
Varför inte testa med vilken kaka som helst, man tager vad man haver? :)
Baileys&Nutellabollar
Ingredienser:
0,5-1 hel sockerkaka
3 dl Nutella (nästan en hel burk, ca 3 dl)
0,5-1 dl strösocker
1 msk kakao
5 msk Baileys (eller 2-3 msk esscens, rom eller något som faller dig i smaken)
100 gr smör
strössel eller kokos
Gör såhär:
Mixa ner sockerkakan, kör i maskin eller med elvisp.
Tillsätt strösocker och kakao, rör ihop, tillsätt Nutella och smaktillsatsen.
Rör ner smör och rör ihop ordentligt.
Rulla små bollar av smeten och rulla dessa i strössel eller kokos och ställ kallt.
Den fina rosa skålen kommar från Dollarstore, av alla ställen. Ljuslyktorna är en födelsedagspresent. :)
Lättbakad sockerkaka
PUBLICERAT: 2011-01-10 // 14:30:00 Baka - mjuka kakor
0 Kommentarer
Sockerkaka
Ingredienser:
100 gr smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Gör såhär:
Smörj och bröa en form, ca 1-1,5 liter.
Smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk.
Rör ihop tills smeten gått ihop ordentligt och häll upp i formen.
Grädda kakan i 175 grader, i nedre delen i ugnen ca 45-60 minuter.
Känn efter med sticka om kakan är torr, låt svalna av i formen.
Ingredienser:
100 gr smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Gör såhär:
Smörj och bröa en form, ca 1-1,5 liter.
Smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk.
Rör ihop tills smeten gått ihop ordentligt och häll upp i formen.
Grädda kakan i 175 grader, i nedre delen i ugnen ca 45-60 minuter.
Känn efter med sticka om kakan är torr, låt svalna av i formen.
♥
Leila bakar
PUBLICERAT: 2011-01-09 // 17:41:38 Allmänt
0 Kommentarer
Herremingud så sockersöt hon är, lilla Leila Lindholm! Kikar på Leila bakar på tv4+ just nu, antar att det är repris då hon gör påskbakelser.. :)
Tror bestämt att jag ska försöka mig på hennes hasselnötscupcakes någon dag!
Tror bestämt att jag ska försöka mig på hennes hasselnötscupcakes någon dag!
Åre Chokladtävling
PUBLICERAT: 2011-01-09 // 11:02:26 Jag tävlar
2 Kommentarer
Jag är med och tävlar om 2 st smaskiga Åre Chokladstrutar från Present Konstfull i Smulans bakblogg. Tävlingen avslutas 18/1 kl. 12.00. Klicka dig till Smulans bakblogg och var med och tävla du också! :)
Jag är med och tävlar om 2 st smaskiga Åre Chokladstrutar från Present Konstfull i Smulans bakblogg. Tävlingen avslutas 18/1 kl. 12.00. Klicka dig till Smulans bakblogg och var med och tävla du också! :)
Lemon Curdgrottor på gång!
PUBLICERAT: 2011-01-08 // 15:44:57 Baka - småkakor
1 Kommentarer
Just nu står jag i köket (ja, datorn är med den också..) och slår ihop en kaksmet. Det blir Lemon Curdgrottor. Vart så sugen då min jobbarkompis Liza gjorde hallongrottor häromdagen och jag har nog snöat in mig lite på citron, så idag fick det blir citrongrottor! :)
Lemon Curd-grottor
Ingredienser:
200 gr smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 tsk rivet citronskal
Fyllning:
1 dl lemon curd
2 tsk rivet citronskal
1 msk citronjuice
Rör rumstempererat smör med socker, vaniljsocker och bakpulver med visp.
Tillsätt citronskal och rör ihop, häll i vetemjöl och rör till jämn smet, låt stå kallt ca 30 min.
Ställ ut småbrödsformar på en plåt.
Gör under tiden fyllningen; rör ihop lemon curd, citronskal och citronjuice, låt stå kallt.
Gör sen små bollar (ca 1 msk deg/boll) och tryck till en grop med knogen/fingret i mitten på bollen.
Fyll groparna med lemon curdfyllningen och grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
Förvara tätslutande i burk med lock eller påse, går bra att frysa! :)
Just nu står jag i köket (ja, datorn är med den också..) och slår ihop en kaksmet. Det blir Lemon Curdgrottor. Vart så sugen då min jobbarkompis Liza gjorde hallongrottor häromdagen och jag har nog snöat in mig lite på citron, så idag fick det blir citrongrottor! :)
Lemon Curd-grottor
Ingredienser:
200 gr smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 tsk rivet citronskal
Fyllning:
1 dl lemon curd
2 tsk rivet citronskal
1 msk citronjuice
Rör rumstempererat smör med socker, vaniljsocker och bakpulver med visp.
Tillsätt citronskal och rör ihop, häll i vetemjöl och rör till jämn smet, låt stå kallt ca 30 min.
Ställ ut småbrödsformar på en plåt.
Gör under tiden fyllningen; rör ihop lemon curd, citronskal och citronjuice, låt stå kallt.
Gör sen små bollar (ca 1 msk deg/boll) och tryck till en grop med knogen/fingret i mitten på bollen.
Fyll groparna med lemon curdfyllningen och grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
Förvara tätslutande i burk med lock eller påse, går bra att frysa! :)
♥
Bloggdesigntips!
PUBLICERAT: 2011-01-07 // 17:48:02 Tips & tricks
2 Kommentarer
Jag har pysslat ihop min blogg helt på egen hand! Självklart med hjälp av gratis designhjälp och lite letande på nätet men visst blev den lite finare än den förra standardmallen?
Några sidor jag kan rekommendera varmt är:
Designhjälp Här hittar man det mesta!
HTML Colors Färgkoder, bra att ha.
Kokorochan Bloggtips & tricks.
Webbdesigna.se Färgkoder & massa annat!
Några sidor jag kan rekommendera varmt är:
Designhjälp Här hittar man det mesta!
HTML Colors Färgkoder, bra att ha.
Kokorochan Bloggtips & tricks.
Webbdesigna.se Färgkoder & massa annat!
Morotskaka DeLuxe
PUBLICERAT: 2011-01-07 // 17:28:59 Baka - mjuka kakor
2 Kommentarer
Morotskaka
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl matolja
3 dl rivna morötter
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
Glasyr/frosting
200 gr philadelphiaost
100 gr rumstemp. smör
5 dl florsocker (ca ett paket)
Gör såhär:
Smörj och bröa en form
(rund springform eller 30x40cm).
Riv morrötter, så är det förberett.
(Jag hade i ett rivet äpple också)
Vispa samman ägg, socker & matolja.
Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt morötter.
Grädda mitt i ugnen i 175grader i ca 40 minuter.
Gör glasyren under tiden kakan gräddas.
Vispa philadelphiaosten mjuk med elvisp, tillsätt smör och sedan florsocker.
Bred ut glasyren på den avsvalnade kakan (om du spritsar ut glasyren, låt den stelna lite sig lite först!) & dekorera med strössel eller gör en till glasyr att dekorera med.
Jag gjorde en färgglad gul glasyr att ha ovanpå, med väldigt syrlig citronsmak.
1 dl florsocker
2 msk citronsaft
2 msk lemon curd
1 krm hushållsfärg
Rör ihop allt till en lättflytande smet. Gör en liten sprits med hjälp av bakplåtspapper, med en liten öppning och spritsa alt. ringla glasyren över kakan. :)
Superenkelt & supergott!
Ingredienser:
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl matolja
3 dl rivna morötter
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
Glasyr/frosting
200 gr philadelphiaost
100 gr rumstemp. smör
5 dl florsocker (ca ett paket)
Gör såhär:
Smörj och bröa en form
(rund springform eller 30x40cm).
Riv morrötter, så är det förberett.
(Jag hade i ett rivet äpple också)
Vispa samman ägg, socker & matolja.
Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt morötter.
Grädda mitt i ugnen i 175grader i ca 40 minuter.
Gör glasyren under tiden kakan gräddas.
Vispa philadelphiaosten mjuk med elvisp, tillsätt smör och sedan florsocker.
Bred ut glasyren på den avsvalnade kakan (om du spritsar ut glasyren, låt den stelna lite sig lite först!) & dekorera med strössel eller gör en till glasyr att dekorera med.
Jag gjorde en färgglad gul glasyr att ha ovanpå, med väldigt syrlig citronsmak.
1 dl florsocker
2 msk citronsaft
2 msk lemon curd
1 krm hushållsfärg
Rör ihop allt till en lättflytande smet. Gör en liten sprits med hjälp av bakplåtspapper, med en liten öppning och spritsa alt. ringla glasyren över kakan. :)
Superenkelt & supergott!
♥
Hot Plate, en finurlig uppfinning!
PUBLICERAT: 2011-01-07 // 12:40:00 Samarbeten, produkter & gåvor.
0 Kommentarer
Idag kom det ett litet paket till mig på posten! :) Det låg två stycken Hot Plate-tallriksvärmare i paketet. Nu behöver man inte hålla sig låst vid att den är till för just tallrikar utan det finns nog en hel del olika användningsområden.
Jag hade tänkt att mina Hot Plates ska få vara med vid tryffeltillverkning, så man håller tryffeln i flytande konsistens utan att behöva 'vattenbada' eller koka den hela tiden. Eller varför inte ha den som ett slags grytunderlägg på bordet så man kan hålla riset eller pastan varm etc. :)
Dessa kan du beställa direkt via www.hotplate.se eller i lite olika butiker, mer info finner ni på hemsidan!
Jag fick två stycken i färgen gråblå med röd söm, himla läckert! :) Tack Sara, för de fina tallriksvärmarna!
Såhär enkelt är det att använda dessa!
Citronmuffins
PUBLICERAT: 2011-01-07 // 08:17:00 Baka - muffins & cupcakes
3 Kommentarer
Citronmuffins - 12 stycken
150 gr smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
100 gr philadelphiaost
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 citroner, skal & saft
Glasyr
50 gr philadelphiaost
1 dl florsocker
1 citron
Gör såhär:
Rör smör och socker mjukt, tillsätt äggen ett i taget och rör ihop. Ha sedan i osten och rör till en jämn smet.
Blanda först och tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt. Rör till en jämn smet.
Riv citronskal och pressa citronsaften från 2 citroner och tillsätt det i smeten.
Fördela smeten i muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda mitt i ugnen i 180grader i ca 15-20 minuter.
Gör glasyren under tiden.
Vispa philadelphiosten mjuk med florsocker, riv ner lite citronskal och pressa i lite citronsaft och klicka ut på de ljumna muffinsen, lägg en citronskiva ovanpå!
Dessa muffins är verkligen citroniga och mina ville inte riktigt resa sig..men trots det så vart dom väldigt goda! :)
Recept och foto är lånat från tasteline.com!
Ingredienser:
150 gr smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
100 gr philadelphiaost
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 citroner, skal & saft
Glasyr
50 gr philadelphiaost
1 dl florsocker
1 citron
Gör såhär:
Rör smör och socker mjukt, tillsätt äggen ett i taget och rör ihop. Ha sedan i osten och rör till en jämn smet.
Blanda först och tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt. Rör till en jämn smet.
Riv citronskal och pressa citronsaften från 2 citroner och tillsätt det i smeten.
Fördela smeten i muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda mitt i ugnen i 180grader i ca 15-20 minuter.
Gör glasyren under tiden.
Vispa philadelphiosten mjuk med florsocker, riv ner lite citronskal och pressa i lite citronsaft och klicka ut på de ljumna muffinsen, lägg en citronskiva ovanpå!
Dessa muffins är verkligen citroniga och mina ville inte riktigt resa sig..men trots det så vart dom väldigt goda! :)
Recept och foto är lånat från tasteline.com!
Litchi - den söta lilla frukten!
PUBLICERAT: 2011-01-06 // 13:45:33 Allmänt
1 Kommentarer
Är det någon som har en idé på vad jag kan göra med alla dessa oätna litchis? :) Dom är väldigt goda och söta i sig men det är en hel del jag har kvar. Jag vet att man kan lägga in dem i lag men förutom det? Tips?
Är det någon som har en idé på vad jag kan göra med alla dessa oätna litchis? :) Dom är väldigt goda och söta i sig men det är en hel del jag har kvar. Jag vet att man kan lägga in dem i lag men förutom det? Tips?
Franska sega maränger
PUBLICERAT: 2011-01-04 // 16:40:10 Baka - småkakor
3 Kommentarer
Idag har Carro varit här & såklart bjuds det på något gott till kaffet! Hon fick med sig en liten goodiebag med maränger och äppelkaka. :) Här kommer ett toppenrecept, som är himla enkelt, på franska sega maränger:
Vispa äggvitorna tills dom börjar bli fluffiga.
Tillsätt 2dl av sockret och vispa nån minut till och häll sedan i resten av sockret.
När maräng smeten är så fast att du kan hålla bunken upp och ner utan att den ramlar ur så är den färdig.
Håll i chokladsåsen i bunken och dra genom den endast någon gång, så marängen blir lite marmorerad.
Klicka ut på plåt med bakplåtspapper och skicka in i nedre delen i ugnen i ca 45-60 minuter, beroende på hur sega du vill ha dom.
Idag har Carro varit här & såklart bjuds det på något gott till kaffet! Hon fick med sig en liten goodiebag med maränger och äppelkaka. :) Här kommer ett toppenrecept, som är himla enkelt, på franska sega maränger:
Visst ser de läckra ut? :) Silverfatet är ett loppisfynd.
- 7 äggvitor
- 5dl strösocker
- O'hoy chokladsås
Vispa äggvitorna tills dom börjar bli fluffiga.
Tillsätt 2dl av sockret och vispa nån minut till och häll sedan i resten av sockret.
När maräng smeten är så fast att du kan hålla bunken upp och ner utan att den ramlar ur så är den färdig.
Håll i chokladsåsen i bunken och dra genom den endast någon gång, så marängen blir lite marmorerad.
Klicka ut på plåt med bakplåtspapper och skicka in i nedre delen i ugnen i ca 45-60 minuter, beroende på hur sega du vill ha dom.
♥
Notis (svar): i varmluftsugn kan man köra flera plåtar samtidigt!
Notis (svar): i varmluftsugn kan man köra flera plåtar samtidigt!
Äppelkaka - en favorit!
PUBLICERAT: 2011-01-03 // 14:18:56 Baka - baka i långpanna
3 Kommentarer
Denna äppelkaka går hem hos alla! En lättbakad & god kaka och jag hade ledigt idag så snäll som jag är så gjorde jag en som sambon får med sig till jobbet imorrn. :)
Gör såhär:
Låt smöret bli rumsvarmt. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt, låt stå under tiden du bakar kakan.
Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.
Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
Jag brukar dubblas receptet och baka i en mindre långpanna, jättesmidigt och lätt att frysa in de skurna fyrkantiga bitarna.
Kakan kan bakas i engångsformar eftersom smeten är såpass fast. Enkelt om man ska baka och ta med sig hem till någon.
Siluett och Kalasform har stort utbud av fina formar. :)
Äppelkaka
Ingredienser:
100 gr smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2-3 äpplen
2 msk strösocker
2 msk kanel - mald
Ingredienser:
100 gr smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2-3 äpplen
2 msk strösocker
2 msk kanel - mald
Gör såhär:
Låt smöret bli rumsvarmt. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt, låt stå under tiden du bakar kakan.
Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.
Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.
Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
Jag brukar dubblas receptet och baka i en mindre långpanna, jättesmidigt och lätt att frysa in de skurna fyrkantiga bitarna.
Kakan kan bakas i engångsformar eftersom smeten är såpass fast. Enkelt om man ska baka och ta med sig hem till någon.
Siluett och Kalasform har stort utbud av fina formar. :)
Favoritkladdkakan med AfterEightchoklad
PUBLICERAT: 2011-01-02 // 11:25:00 Baka - mjuka kakor
0 Kommentarer
Favoritkladdkakan
Ingredienser:
150 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Smaktillsatser:
1½ dl hackade hasselnötter
10 st hackade After Eightkakor
1 dl krossad polkagriskarameller
Garnera med:
10 st After Eightkakor till glasyr
2-3 st kiwi, skalade och skivade
mandarinklyftor på burk
Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mlöjet.
Blanda i ev nötter eller After Eight (om man nu vill).
Häll smeten i en rund smörad och ev bröad springform.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
After Eighten lägges på när kakan tagits ut ur ugn så de smälter, dra med en gaffel så blir det fina mönster på kakan.
Kladdkakan brukar jag servera med vaniljvisp, vaniljglass eller grädde (kan dock bli mastigt).
Skala och skär kiwi i skivor, passar utmärkt till kakan om man har i After Eight, eller mandarinklyftor om man har nötter i kakan. Ja, den går att variera på flera olika sätt.
Låt kakan svalna lite, alt. ställ kakan kallt i 1 timme, ta fram den 15 min innan servering så är den fin och fast vid servering men väldigt god att njuta ljummen!
Färdig att serveras!
En väldigt lättlagad kladdkaka som jag brukar variera på många olika sätt. Mycket god! Receptet har jag haft i några år men kommer inte ihåg varifrån det kommer! :/
Favoritkladdkakan
Ingredienser:
150 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Smaktillsatser:
1½ dl hackade hasselnötter
10 st hackade After Eightkakor
1 dl krossad polkagriskarameller
Garnera med:
10 st After Eightkakor till glasyr
2-3 st kiwi, skalade och skivade
mandarinklyftor på burk
Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mlöjet.
Blanda i ev nötter eller After Eight (om man nu vill).
Häll smeten i en rund smörad och ev bröad springform.
Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
After Eighten lägges på när kakan tagits ut ur ugn så de smälter, dra med en gaffel så blir det fina mönster på kakan.
Kladdkakan brukar jag servera med vaniljvisp, vaniljglass eller grädde (kan dock bli mastigt).
Skala och skär kiwi i skivor, passar utmärkt till kakan om man har i After Eight, eller mandarinklyftor om man har nötter i kakan. Ja, den går att variera på flera olika sätt.
Låt kakan svalna lite, alt. ställ kakan kallt i 1 timme, ta fram den 15 min innan servering så är den fin och fast vid servering men väldigt god att njuta ljummen!
Färdig att serveras!
Buzzador
PUBLICERAT: 2011-01-01 // 20:19:05 Tips & tricks
0 Kommentarer
Bli en Buzzador idag! Jag har registrerat mig, har du?
Jag väntar med spänning på min första Buzzadorkampanj. :)
Bli en Buzzador idag! Jag har registrerat mig, har du?
Jag väntar med spänning på min första Buzzadorkampanj. :)
Romchokladmousse, jätteenkelt & jättegott!
PUBLICERAT: 2011-01-01 // 16:41:54 Baka - efterrätter & annat gott
0 Kommentarer
Jag och sambon vispade ihop en lättbakad romchokladmousse & en aftereightkladdkaka till nyårsmiddagen då vi fick ansvara för efterrätten. & här kommer receptet:
Romchokladmousse (8p. -rejäla/ mindre lagoma formar räcker till ca 10p.):
Receptet hittade jag via bloggen Bara en kaka till... & det är verkligen lättbakat. :) På bloggen hittar du en hel del smarrigt, en himla mysig blogg med fina bilder!
Receptet på aftereightkladdkakan kommer så fort jag orkat skriva in receptet från receptsamlingen.. :)
Jag och sambon vispade ihop en lättbakad romchokladmousse & en aftereightkladdkaka till nyårsmiddagen då vi fick ansvara för efterrätten. & här kommer receptet:
Romchokladmousse (8p. -rejäla/ mindre lagoma formar räcker till ca 10p.):
200 g choklad, hälften mörk block och hälften 70%-choklad
3 ägg
4,5 dl grädde
4 rågade msk florsocker
ca 0,5 dl rom
hallon till garnering
hallon till garnering
Vispa grädden för sig, och äggen med florsockret för sig tills det blir ljust och pösigt.
Smält chokladen över vattenbad, och häll ner den i äggsmeten under vispning.
Rör ner den vispade grädden, och smaksätt med rom. Kanske behövs det lite mindre rom, eller lite mer, häll i så mycket att man precis anar romsmaken.
Vispa lite så att det blandar sig, och häll upp i portionsformar och låt stå kallt i minst 6 timmar.
Absolut bäst blir det om det får stå i kylen över natten och serveras dagen efter.
Garnera med hallon.
Smält chokladen över vattenbad, och häll ner den i äggsmeten under vispning.
Rör ner den vispade grädden, och smaksätt med rom. Kanske behövs det lite mindre rom, eller lite mer, häll i så mycket att man precis anar romsmaken.
Vispa lite så att det blandar sig, och häll upp i portionsformar och låt stå kallt i minst 6 timmar.
Absolut bäst blir det om det får stå i kylen över natten och serveras dagen efter.
Garnera med hallon.
Receptet hittade jag via bloggen Bara en kaka till... & det är verkligen lättbakat. :) På bloggen hittar du en hel del smarrigt, en himla mysig blogg med fina bilder!
Receptet på aftereightkladdkakan kommer så fort jag orkat skriva in receptet från receptsamlingen.. :)
♥
PUBLICERAT: 2011-01-01 // 16:18:21 Allmänt
0 Kommentarer
Idag skulle kära pappa fyllt 48 år! Tänker lite extra på honom idag, och alla andra dagar också såklart! ♥ Det har nu gått 7 månader sedan jag sist träffade pappa och det känns fortfarande fruktansvärt tomt utan honom.