Apelsinkaka med smetanatäcke
PUBLICERAT: 2012-12-19 // 23:00:00 Baka - mjuka kakor
2 Kommentarer
Garnering:
Jag har tidigare bakat en citronkaka med vallmo, detta är version nummer två. Apelsin, blå vallmofrön och smetana. Lite mer julkänsla och smetanatäcket kan du alltid smaksätta med lite kanel eller glögg! Gött värre! :) Jag tycker det är tacksamt att använda smetana, vispa den hård och blanda med florsocker så har du en perfekt frosting eller 'glasyr', rör den försiktigt med lite socker eller en smaksättning så får du en fräsch sås till dina efterrätter. Brett användningsområde, I like! :)
Apelsinkaka med smetanatäcke, ca 10-12 bitar
Ingredienser:
100 g Svenskt Smör från Arla, smält
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¾ dl blå vallmofrön
1 dl Arla Köket® smetana
rivet skal och pressad saft av 1 apelsin
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¾ dl blå vallmofrön
1 dl Arla Köket® smetana
rivet skal och pressad saft av 1 apelsin
Täcke:
1-2 dl Arla Köket® smetana
1 dl florsocker
1-2 dl Arla Köket® smetana
1 dl florsocker
2 tsk äkta vaniljsocker
blå vallmofrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Tillsätt smetana, apelsinsaft och apelsinskal. Rör till sist ner det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter eller 24 cm i diameter om du använder en fomr med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Vispa smetana, florsocker och äkta vaniljsockerntill en fast kräm och bred över kakan. Strö över lite blå vallmofrön över kakan och servera.
Prylar: tårtfat - Ib Laursen, kökshanduken - Falby från FikaMera, kniv - privat.
Är du sugen på ett rosa tårtfat från Ib Laursen? Om du håller ut så dyker det upp en tävling på bloggen där du har chansen att vinna ett likadant fat och en härlig julbakbok. :)
Vinn doftljus från Yankee Candle!
PUBLICERAT: 2012-12-13 // 08:00:00 Mina tävlingar
15 Kommentarer
Det ni ska göra för att ha chans att vinna ljuset från Yankee Candle är:
I samarbete med Yankee Candle kör vi nu en tävling!
Tävlingen pågår under en veckas tid, 13-20 december.
Tävlingen pågår under en veckas tid, 13-20 december.
Vinst: 1 Large Jar med doften Red Velvet.
Information: Red Velvet, en krämig skapelse med doft av härligt socker och grädde.
Information: Red Velvet, en krämig skapelse med doft av härligt socker och grädde.
Large Jar har en brinntid på 110-150 timmar och kostar ca 300kr att köpa i butik.
Doftljusen finns även att köpa på www.yankeecandle.se.
"Jag är med och tävlar om ett doftljus från Yankee Candle.
Var med och tävla hos Bakspecialisten du också!"
Var med och tävla hos Bakspecialisten du också!"
Det ni ska göra för att ha chans att vinna ljuset från Yankee Candle är:
- För en lott - svara på frågan: Vem är det som gästbloggar för Yankee Candle? Ledtråd!
- För två lotter - länka till tävlingen från din blogg/hemsida med bilden och kursiva texten ovan.
Party Macaroons
PUBLICERAT: 2012-12-12 // 12:24:00 Gå-bort-present/värdinnegåva
3 Kommentarer
Någon som ätit macarons? Eller bakat dessa godbitar? :)
Tidigare har jag fått hem olika startkit från Panduro. Jag testade göra deras Party Macaroons. Det är ett nästan helt komplett startkit, det enda du själv får tillsätta är vatten, mjölk och smör. Vill du smaksätta dina macarons får du även tillsätta någon essence. Jag använde mig av en macaronmatta i silikon när jag bakade dessa, då får man lite hjälp med storleken och även så den håller formen och får den lilla 'foten'. Mina macaronmattor (startkit med sprits) av märket Lékué kommer från KÖK etcetera men finns även att köpa hos Panduro. Jag färgade mina macarons med röd färg och smaksatte smörkrämen med körsbäressence från Sockerflinga.
De söta förpackningarna kan du också köpa hos Panduro. När du gör macarons från grunden så krävs det en hel del tålamod och tid. Enklast är om du använder dig av mandelmjöl så slipper du allt bök med att mala själv, det underlättar en del iallafall. Du behöver ingen macaronmatta utan kan spritsa ut klickar i storlek med en 5-krona ungefär. Smeten är marängliknande och kakan blir seg med en marängaktig konsistens.
Red Velvet Cupcakes
PUBLICERAT: 2012-12-12 // 08:50:00 Baka - fyllning, topping m.m.
1 Kommentarer
Red Velvet.., har ni någonsin bakat någon slags red velvet cake eller cupcakes? Det är en engelsk kaka som blivit en riktig trendkaka! Jag tyckte dessa var lite bökiga att få till. Först tyckte jag att det var lite för mycket 'bakpulverkänsla'..som om det var för mycket jäsmedel eller vinäger/ättika i. Och nu tyckte jag att de inte fick den rätta röda färgen. Lite röda är de men de kan lätt misstas för chokladmuffins, och ja, det är en liten dos kakao i dessa så en aning choklad smakar de. Men, jag hade trots allt i mer röd hushållsfärg än vad receptet gav, en flaska på 30 ml.
Den saftiga red velvetkakan härstammar från den amerikanska Södern. Kakans röda färg berodde från början på en kemisk reaktion som uppstod när filmjölk, vinäger och kakao blandades. Till en red velvet har man oftast en färskostfrosting eller en smörkräm och spacklar kakan med eller spritsar på cupcakesen. Jag gjorde en väldigt enkel variant av smetana och jag kan rekommendera en god whipped cream cheesefrosting till dessa red velvetcupcakes.
Detta muffinsrecept är lånat av Dr. Oetker, frostingen gjorde jag genom att vispa upp smetana (en slags syrad grädde, dessutom laktosfri), florsocker och vaniljsocker. Vill man inte använda sig av smetana så kör på vanlig vispgrädde exempelvis. Jag gjorde några stora muffins och en hel del minimuffins, så jag antar att det blir några fler än receptet ger. :)
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk salt (Jag minskade till 0,5 tsk salt)
1 tsk Dr. Oetker Bikarbonat
2 dl strösocker
1.5 dl rapsolja
2 ägg
1 tsk ättiksprit
1 msk Dr. Oetker Röd Hushållsfärg (Jag slog i hela flaskan)
1,5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk salt (Jag minskade till 0,5 tsk salt)
1 tsk Dr. Oetker Bikarbonat
2 dl strösocker
1.5 dl rapsolja
2 ägg
1 tsk ättiksprit
1 msk Dr. Oetker Röd Hushållsfärg (Jag slog i hela flaskan)
1,5 dl filmjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Placera muffinsformar i en muffinsplåt, eller ställ ut dubbla formar på en vanlig plåt. Blanda mjöl, kakao, salt och bikarbonat. Vispa samman olja och socker i en annan bunke. Tillsätt ägg och hushållsfärg under fortsatt vispning. Vänd ner mjölblandning, ättikssprit och filmjölk. Fyll smeten i formarna till drygt hälften. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Känn med sticka att muffinsen är klara.
Låt dem svalna helt innan de ska dekoreras.
Sätt ugnen på 200 grader. Placera muffinsformar i en muffinsplåt, eller ställ ut dubbla formar på en vanlig plåt. Blanda mjöl, kakao, salt och bikarbonat. Vispa samman olja och socker i en annan bunke. Tillsätt ägg och hushållsfärg under fortsatt vispning. Vänd ner mjölblandning, ättikssprit och filmjölk. Fyll smeten i formarna till drygt hälften. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Känn med sticka att muffinsen är klara.
Låt dem svalna helt innan de ska dekoreras.
Frosting:
2 dl smetana
1,5 dl florsocker
1 msk äkta vaniljsocker
råsocker strö, till garnering
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till en ganska fast konsistens. Smaka av! Tycker du att det behövs mer av något, kör i lite till och vispa samman. Spritsa frostingen på cupcakesen. Garnera med lite råsocker strö.
Psst! Snart har ni chansen att vinna ett likadant Yankee Candleljus som jag har!
Julgodis och adventsbakverk
PUBLICERAT: 2012-12-03 // 13:34:00 Baka - efterrätter & annat gott
5 Kommentarer
Har ni julstökat där hemma ännu? Jag har hunnit med en hel del här hemma, jag började redan för 3-4 veckor sedan. Denna helg har jag haft ryggvärk så det har inte blivit någon tur på julskyltningen/marknaden för min del. Tråkigt, jag tycker sånt är så himla mysigt! Men, jag tänkte iallafall bjuda er på lite julegott. Kanske något att baka inför adventshelgerna eller till självaste julafton? :) Jag kan varmt rekommendera Leilas saffranskaka, rocky road fudge eller min mjuka apelsinpepparkaka med kanelwhiskyglasyr.
Firar ni adventshelgerna och isåfall hur? ♥