Vinnare av Master Classformen från KÖK etcetera!
Iallafall, vinnaren av Master Classformen i storlek 30 cm från KÖK etcetera är:
Fira med att baka en smaskig kladdkaka vet ja! :) Receptet är anpassat efter formen.
Hur jag gick tillväga;
Jag skrev ner era namn på små lappar med era antal lotter, tex Jenny som tävlade med två lotter hade alltså två små lappar.
Samlade lotterna i en skål och sen drog jag en vinnare. Lätt som en plätt.
'Fusksemlor' på självaste fettisdagen!
Jag har ju faktiskt redan tjyvstartat, i förra veckan gjorde jag en vetedeg och satte ihop några smarriga semlor. De flesta fick förstås följa med sambon till jobbet, där har jag ett glatt gäng som älskar fikabröd, tur för mig annars hade jag haft bakförbud här hemma! :)
Vilket jag redan haft en gång, jag var lite för ivrig att testbaka med mina fina assistenter så sambon fick nog.
Rosa bakduk - NyttaDesign.
Påminnelse - vinn form från KÖK etcetera!
Jag vill passa på att påminna er om tävlingen som ligger uppe på bloggen just nu!
Den håller på fram till och med idag, tisdagen den 21 februari - sista chansen nu, så klicka er dit och var med och tävla.
Chokladkexchoklad eller kexchokladchoklad?
En nyhet från Cloetta! Vad skulle ni kalla den?
Kexchokladchoklad eller chokladkexchoklad ?
Hur som helst, den är god och chokladig.
Det är en choklad med lite kex i, inte så att det skriker kexchoklad om den men en liten påminnelse finns.
Jag kan tänka mig en god smaksättning, exempelvis apelsin eller att smaksätta originalkexchokladen med en liten ton av apelsin?
Finns det redan, apelsinkexchoklad, är det någon som vet?
Smarriga semlor
Jag kunde inte hålla mig utan tjyvstartade med en vetedeg häromdagen, sambon fick med sig en drös semlor till jobbet.
Jag håller mig fortfarande till den klassiska semlan gjord på vetedeg med mandelmassa och grädde.
Jag tycker detta recept är toppen, degen blir riktigt smidig och mjuk.
Det finns ju en hel del nya kombinationer, choklad, kaffe, blådär, vanilj & hallon är några få smaker.
Har ni någon favorit?
Smarriga semlor, 20-25 st
Ingredienser:
100 g mjukt smör
50 g jäst
4 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk grovmalen kardemumma
ca 12 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
500 g mandelmassa
0,5 dl grädde
inkråm från bullarna
9-10 dl vispgrädde
1 dl florsocker
Gör såhär:
Värm mjölk och hälften av smöret till 37 grader (fingervarmt).
Smula sönder jästen i en rymlig degbunke (jag använder min assistent som rymmer 7 liter/5 kg deg).
Häll över degvätskan, socker, salt och kardemumma. Rör till jästen löst sig.
Tillsätt resten av det rumsvarma mjuka smöret och mjöl, arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 45-60 minuter.
Stjälp upp degen, knåda samman och dela degen i ca 12 bitar.
Forma bitarna till runda bullar, lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter, till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i nedre delen i ugn i ca 8-10 minuter.
Låt bullarna svalna, skär av locken och gröp ur inkråmet i bullarna.
Blanda ihop fyllningen till en jämn smet, fyll bullarna med mandelmassan.
Vispa grädden toppig, klicka eller spritsa ut på bullarna, lägg på locket och pudra florsocker över semlorna.
Servera med varm mjölk på djup tallrik, s.k hetvägg eller med en kopp chailatte.
Fantastiska formar från franska Appolia.
De finns i flera olika storlekar och former och i flera olika tjusiga färger, allt från ljusa pasteller till knalliga starka färger.
Appolias keramik tål temperaturer mellan -20° till +250° celcius och till skillnad från liknande keramik så behövs ingen blötläggning innan bruk. Keramiken kan användas i ugn, på grillen, i frysen, över öppen gaslåga, i mikrovågsugnen och på keramikhällen utan några problem.
Formarna är glaserade med en "super glaze" och är därmed väldigt lätta att rengöra, de tål även en vända i diskmaskinen.
Formarna som jag har hemma är i färgerna bergamott (pastellgrön), marshmallow (rosa) och curacao (mörkturkos).
Har ni någon favoritform där hemma?
Trassel, krångel och strul pågår.
Hade ni en mysig gårdag? Det var ju (som om någon missat det?) alla hjärtans dag. :)
Vi lyxade till det med hämtpizza här hemma, hade ingen större ork att laga till varken god mat eller godsaker. Smaklökarna fungerar ju inte riktigt som dom brukar heller.. :P
Jag sitter med lånedator så vi får se om jag kan ordna med installationsprogram till kameran
och hinna slänga upp lite foton, ett inlägg till kvällen kanske? :)
Ha en fin vinterdag hörni!
Vinn Master Classform från KÖK etcetera!
Jag använde mig av denna rejäla form när jag vispade ihop min stora Rocky Roadkladdkaka i XL-size
och som jag skrev i inlägget så lovade jag er en tävling! Denna gång i samarbete med KÖK etcetera.
I potten ligger en rejäl springform från engelska Master Class.
Den mäter upp till 30 cm i diameter, har ett ordentligt snäpplås och formen är disk-, frys- och ugnssäker!
Läs mer om Master Class och deras formar HÄR!
Alla kan vara med och tävla - det enda som krävs är att du har en e-postadress!
För att vara med och tävla, gör så här:
Svara på frågan: Hur många års garanti har man på formarna från Master Class?Skriv i kommentarsfältet att du är med och tävlar. Kom ihåg ditt namn och din e-postadress (ej hemadress!).
För extralotter gör så här:
- Gilla KÖK etcetera & Bakspecialisten på facebook, tipsa och dela till era vänner!
- Anmäl dig till KÖK etceteras nyhetsbrev (det gör du enkelt genom att fylla i din mailadress i menyn till höger)!
- Om du har en blogg - tipsa med textlänk och bild (använd bilden nedan, gärna länkad hit) att du är med och tävlar!
vilket namn du gillar med på facebook och se till att de länkar du använder fungerar!
I samarbete med