Rispuffar med lime och kokos
Dessa rispuffar smakar verkligen lime!
Krispiga, fräscha och mumsigt chokladiga, så kan man beskriva de små goda puffarna.
Rispuffar med lime och kokos
Det här behöver du:
100 g mörk choklad
80 g mörk limechoklad - 1888 från Malmö Chokladfabrik
2,5 dl rostat puffat ris
5 msk kokos+1 msk kokos till garnering
Gör såhär:
- Finhacka chokladen och smält den över ett vattenbad.
- Tillsätt ris och kokos och blanda väl.
- Klicka ut chokladsmeten i småbrödsformar, strö över lite kokos och ställ kallt.
Tips! Jag använde mig av 100 g mörk choklad & 80 g mörk limechoklad från Malmö Chokladfabrik, har du ingen limechoklad kan du istället smaksätta 150 g mörk choklad med finrivet limeskal, ca 1 tsk.
Första advent!
Jag har plockat fram endast några få saker, lite blommor och röda tjusiga skålar men imorgon, då smäller det! Jag har haft fullt upp med jobb, att baka och massa andra grejer så tiden har inte funnits men imorgon då kör vi all in. Jag har förresten fått hem lite tjusigt porslin och massa andra bra att ha saker till mitt kök, lite shoppade jag i Stockholm sist också, ni får se mer om det framöver.
Jag började dagen med ett arbetspass, drog en repa till Borlänge för lite snabbshopping, köpte med oss pizza och for till Gustafs. Väl där fick vi hembakade pepparkakor, helt från grunden! Vrålgoda! På vägen hem fick vi dessutom lite snö, flingorna var nästan stora som femkronor.
Det ni, vilken fin första advent va? :)
Vad sägs om en saffranskaka, en chokladig mintkladdkaka, Rocky Road Fudge - Gingerbread Edition eller små men naggande goda glöggtryfflar?
Firar du advent och isåfall hur?
Saffranscakeballs
Dessa saffranscakeballs är superenkla att pyssla ihop! Antingen så gör du en laddning saffranscupcakes eller en saffranskaka och det som blir över (OM det blir något över) rör du lätt ihop till ett gäng cakeballs! Har du lite klassisk sockerkaka till övers går det finfint det med. Jag gjorde saffranscupcakes och fick ungefär hälften över, dessa fick det bli cakeballs av. Recept kommer nedan.
Saffranscakeballs
Ingredienser:
100 g färskost
florsocker att rulla bollarna i
ev smaksättning;
Gör såhär:
- Mixa kakan till småsmulor.
- Klicka ner färskosten och tillsätt ev. smaksättning och rör ihop till en jämn deg.
- Rulla till små bollar och låt stå kallt.
- Rulla bollarna i florsocker strax före servering.
Psst! Till påsk kan du servera dessa gula cakeballs som 'kokta äggulor' på fikabordet.. :)
Glöggtryfflar
För ett bra tag sen fick jag hem massor av choklad från Malmö Chokladfabrik och däribland en glöggkryddad mörk chokladkaka på 80 g. Passar ju perfekt till dessa glöggtryfflar! Har man inte glöggkryddad choklad så kan man tillsätta några matskedar glögg tills man är nöjd med smaken.
Jag hade i 2 matskedar glögg för att förstärka lite grann.
Glöggtryfflar
Ingredienser:
150 g mörk choklad (jag hade 80 g glöggchoklad och 100 g mörk choklad)
0,5 dl florsocker
1 dl grädde
100 g mjukt smör
2 matskedar glögg (ev mer - smaka av)
0,5 dl kakao/florsocker
Gör så här:
- Finhacka chokladen och blanda med florsocker.
- Koka upp grädden och slå över chokladen.
- Tillsätt det mjuka smöret och rör ihop tills smöret och chokladen gått ihop.
- Låt smeten svalna lite och ställ i kyl i minst 5 timmar.
- Trilla eller skeda tryffeln till små bollar och rulla i kakao.
- Förvara i kyl och ställ fram precis vid servering, tryffeln blir snabbt mjuk.
Bakskålen och baksleven har jag fått från Elisabet/FikaMera och märket är Rosti Mepal, tjusigt med rött nu till jul! Dessutom så har ni läsare chansen att vinna ett likadant bakset här på bloggen inom kort, så håll utkik!
Rocky Road Fudge - Gingerbread Edition
Eftersom det lackar mot jul och med en påse Dumle Gingerbread och en burk sötad kondenserad mjölk
så fick det bli en rocky road fudge - gingerbread edition! Var så god och njut!
Rocky Road Fudge - Gingerbread Edition, ca 40-50 bitar
Ingredienser:
1 burk sötad kondenserad mjölk (397g)
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl jordnötter (saltade och rostade)
2,5 dl minimarshmallows
10 st kolor Dumle Gingerbread
neutral olja till formen
Gör så här:
- Olja in en mindre långpanna (20x30 cm).
- Grovdela Dumlekolorna, ställ åt sidan.
- Värm kondenserad mjölk i ett vattenbad (gärna i en rejäl rostfri bunke).
- Finhacka chokladen och tillsätt choklad och smör i den kondenserade mjölken.
- Rör försiktigt tills allt smält samman.
- Låt svalna och tillsätt vaniljsocker.
- Blanda ner jordnötter, Dumlekolor och vänd sist ner marshmallows ( vänd endast ihop, rör man för länge så smälter marshmallowsen).
- Bred ut smeten i formen och ställ i kyl i ca 3-4 timmar.
- Skär fudgen i rutor och förvara i kyl.
Vad brukar ni ha i eran Rocky Road? :)
Psst! Dessa godingar står sig ganska länge i kylen,
men jag brukar se till att de blir uppätna inom 2 veckor.
Vinn valfri presentbok från Glimra Förlag!
Tävlingsperioden är under en vecka från och med idag, alltså under perioden 25/11-2/12.
Glimra Förlag gör fina presentböcker för alla åldrar och till alla tillfällen! Glimra Förlag stödjer Friends (organisationen som arbetar mot mobbning i skolor). Just nu har de en kampanj där de skänker hela 10.000 kr till Friends om de lyckas få över 1000 personer att gilla deras facebook-sida innan julafton.
Glimra Förlag har en hel drös med fina böcker och jag själv skulle kunna tänka mig en av vardera.
Nu har du chansen att vinna en valfri bok från Glimra Förlag!
"Jag tävlar hos Bakspecialisten om en valfri presentbok från Glimra Förlag! Var med och tävla du också!"
- Gå in och gilla Glimra Förlag på facebook.
- Låna bild och text ovan och publicera på din blogg, länka tillbaka till mig och kommentera här med en direktlänk så jag kan se var det ligger publicerat. Om du inte har en blogg - gör så här: låna bild och text ovan och maila till 5 vänner och skicka även kopia till mig ([email protected]).
- Gå in och gilla Bakspecialisten på facebook.
Glöm inte att fylla i ditt namn och e-postadress så jag kan kontakta vinnaren!
Tävlingen avslutas den 2 december!
Saffranscupcakes
Det är Leila Lindholms recept men jag gjorde en cream cheesefrosting med rom i.
Jag tycker rom passar så himla bra ihop med saffran eller bakverk överhuvudtaget.
I receptet står det att det ska bli 12 stycken cupcakes men jag fick ut några fler av det (med muffinsformar i stl M).
Saffranscupcakes
Ingredienser:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 påse saffran
1 dl vispgrädde
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (valfritt - jag tog 2 msk)
Romfrosting:
100 g färskost
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk ljus rom (i receptet står det egentligen 1 msk citronsaft)
strössel eller kokosflingor till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, socker och vanlijsocker riktigt vitt och pösigt.
- Smält smör med saffran, rör i vispgrädden och koka upp försiktigt. Blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör försiktigt ner det i äggsmeten.
- Smaksätt smeten med rom.
- Klä en muffinsplåt med muffinsformar och fyll dessa med smet till 2/3.
- Grädda i mitten i ugnen i ca 15-20 minuter.
- Låt muffinsen svalna och gör frostingen under tiden.
- Vispa ihop färskost och smör med elvisp, tillsätt resterande ingredienser och vispa smeten vit och fluffig.
- Bred eller spritsa på frostingen på muffinsen och garnera med strössel eller kokos.
De färgglada muffinsformarna finns att köpa hos Sally Bazar!
Härliga julteer från Tehuset Java
Jag fick några påsar julte hemskickat från Tehuset Java. Julteet luktar riktigt gott, lite karamellaktigt.
Lussete, pepparkakste, glöggte och julte...te i massor! :) Jag ska baka mig något smaskigt sen återstår endast en teprovning, jag återkommer.
Har ni smakat någon av dessa teer?
Chokladtårta med nutellaöverdrag och kokos
Jag har premiärbakat med en av mina nya Master Class-springformar från KÖK etcetera. Jag gjorde en chokladkaka i 15 cm formen, dock blev det lite för mycket smet så smeten smet. Receptet nedan är omgjort för att passa en form på ca 15 cm i diameter.
Jag hade i lite Dooley'slikör men kan ersättas med annan likör eller en skvätt grädde. Tårtan blir liten men hög och räcker till många!
Chokladtårta med nutellaöverdrag och kokos 6-8 bitar
Chokladkaka:
2 L-ägg
1,5 dl strösocker
0,5 dl kakao
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl Dooley's
smör och kokos till formen
Fyllning 1:
100 g vit choklad
25 g smör
Fyllning 2:
50 g färskost
25 g smör
2,5 dl florsocker
3 msk ljus rom
Nutella 3 dl
Kokosflingor 1,5 dl
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en rund form, ca 15 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker till en vit fluffig smet.
- Rör ihop alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör sist i likören.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter, tills kakan känns torr - känn med sticka.
- Lägg ev. på en bit folie så inte kakan bränns vid.
- Låt chokladkakan kallna och dela i tre bottnar.
Fyllningar och montering:
- Gör fyllning 1; smält försiktigt vit choklad och smör, rör ihop och bred över nedersta bottnen.
- Lägg på en bottnen till och gör fyllnig 2; vispa ihop färskost och smör lite lätt, tillsätt resterande ingredienser och vispa ihop fyllningen tills den blir vit och fluffig.
- Lägg på tredje och översta bottnen (låt ev kakan så till sig i kyl över natten), bred på ett lager nutella och strö över kokosflingor.
Chokladkakan fick följa med till Stockholm så tyvärr fick jag inget fotot på tårtan när den är genomskuren.
Master Classformar från KÖK etcetera
Jag har fått hem två stycken Master Class-springformar från KÖK etcetera.
Dessa har rejäla snäpplås och mina formar har en diameter på 15 cm och 30 cm. Formarna är giftfria, de är frys-, disk- och ugnssäkra, har 20 års garanti varav 5 år på beläggningen! Helt otroligt, tcker jag. Det är inte många som vågar lämna hela 20 års garanti - ett gott tecken på bra kvalité.
Jag har redan bakat med min lilla springform och jag tycker den gjorde sitt jobb. Den känns rejäl och den är rejäl!
Klicka er in till KÖK etcetera för att kolla in deras sortiment av Master Classformar.
Borta bra, hemma bäst?
Så här ser min kväll ut, en jumbokopp te! En välbehövd kopp svart, fruktigt, gott te.
Jag och R pustar ut efter en helhelg i Stockholm, vi har hälsat på R's bror och hans sambo som flyttat till större lya. God mat, härligt umgänge och roliga aktiviteter har helgen besått av. Vi åt hemlagad finmiddag på fredagen, massa smaskigt på en mysig tapasrestaurang, hinkade drinkar, vi bowlade och spelade biljard, hade sovmorgon och shoppade för fulla muggar! Framöver kan ni få se vad jag shoppat, om någon är intresserad vill säga? Eller, ni kommer nog inte undgå det då det mesta hör hemma i köket. :)
Vit kopp ur serien "Halv Åtta" från Vardagsbruk, tesil "Leaf" från DesignTorget & lösviktste Lycka från Sally Bazar!
Bakspecialisten på Blogg.se's första sida!
Jag var lite fundersam varför så många hade kommenterat just saffranskakan och hittade nu orsaken! :)
En av Bakspecialistens bakverk ligger på Blogg.se's förstasida för tredje gången på kort tid och man blir alltid lika förvånad!
Detta var ju en kul start på helgen! :)
Samtidigt passar jag på att tipsa er om att Bakspecialisten finns på facebook!
Mintkladdkaka med grädde och polkagriskross
Mint och choklad är några av de kombo som jag tycker passar perfekt ihop! Någon som håller med mig?
Jag tycker också att mint och choklad hör julen till eller just After Eight och polkagrisar iallafall.
Mintkladdkaka med grädde och polkagriskross
Ingredienser:
150 g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 msk pepparmintarom
3 dl grädde
1 msk florsocker
(ev pepparmintarom eller mindre polkagriskross/pulver)
1,5+1,5 dl polkagrisar
Gör såhär:
- Krossa polkagrisarna, separera de större bitarna (ca 1,5 dl) och och spara dessa till garnering, resterande 1,5 dl ska sen i smeten.
- Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite.
- Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
- Blanda i pepparmintarom och polkakrosset.
- Häll smeten i en rund smörad och bröad springform.
- Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna.
- Vispa grädde och florsocker, bred på kakan och strö över polkagrisbitarna.
Detta är ju ett passande recept då vi firar Kladdkakans dag idag!
Här bjuder jag på andra kladdiga kakor; Kladdkaka med Digestivekex, Arlas Kladdkaka med daim
eller vad sägs om en chokladig Oreo Mud Cake Deluxe?
Ha en mysig måndag hörni! :)
Bakspecialisten finns nu på facebook!
Javisst, nu finns även Bakspecialisten på facebook! Ganska kul, tycker jag, som får se lite mer vilka ni är som kikar in här då och då.
Klicka HÄR eller på bilden för att komma till Bakspecialistens facebooksida!
Härligt gul saffranskaka med smak av rom och kokos
Originalreceptet är Leila Lindholms. Jag rekommenderar verkligen den här kakan och speciellt till jul!
Denna har jag gjort många gånger och dessutom experimenterat lite med ingredienser - recept finns under kategorin 'mjuka kakor'.
Saffranskaka med smak av rom och kokos
Ingredienser:
3 st ekologiska ägg
1 1 tsk vaniljsocker
50 50 g smör
1 1 dl mjölk
0.5 0,5 g saffran
1 1 msk ljus rom
3.5 3,5 dl vetemjöl
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret och tillsätt saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
- Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig, lägg ev. över en bit folie så inte kakan bränns vid.
- Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
- Pudra över florsocker vid servering.
Bakspecialisten i Expressen
Någon som sett det lilla repotaget i dagens Expressen? :)
Iallafall, såhär gick det till: reporter Monica Sandberg på Expressen kontaktade mig, hon hade hittat ett gammalt blogginlägg där jag skrev lite om hur jag tjuvstartat julen år 2010.
Hon gillade idén att jag gärna firar jul lite längre än alla andra. Jag passar på att baka och tillverka godis, hinka glögg i alla dess smaker och att umgås med nära och kära!
I måndags fick jag ett telefonsamtal ang. detta, intervjun var avklarad senare på eftermiddagen. På tisdag förmiddag var fotograf Maria Hansson hit och fotade hela spektaklet. Jag var inte sen med att sno ihop en härligt gul saffranskaka och en kladdkaka med polkagrisar - som båda har anknytning till julen, enligt mig. Håll utkik - recepten kommer inom kort! :)
Ännu har inte alla julpryttlar åkt fram, det ni ser på fotona är för tillfället ihopsamlade just för denna fotografering.
Alla tjusiga glöggflaskor från Blossa och Kiviks Musteri, den fina Vintage Oak-julmusten från Nygårda och den mörka glöggchokladen från Malmö Chokladfabrik är varuprover och nyheter som jag fått äran att provsmaka.
De tre översta fotona har fotograf Maria Hansson fotat och de två nedre har jag själv tagit.
Ha en mysig kväll & spring genast och köp ett exemplar av dagens Expressen! ;)
Kvällens käk - skinkstek!
Skinkstek är väl för gott, hörni?
Jag gör en enkel variant av skinkstek och brukar, som ni ser, klyfta lök och äpple och skicka med på plåten.
Skicka in härligheten i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter och bränn på en yta,
släng på lite vatten och ev. lite oxfond, lägg över aluminiumfolie och låt puttra på en stund till.
Skinkstek med lök och äpple
Ingredienser:
1-2 kg skinkstek
salt
svartpeppar
vitpeppar
vitlökspulver
2 äpplen
1 stor gul lök
1-2 dl vatten
1-2 msk oxfond
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och krydda steken, klappa in kryddorna.
Lägg steken på rymlig plåt/form.
Skala och klyfta lök och äpplen, fördela runt steken.
Kör steken i nedre delen i ugnen i ca 30 minuter, tills den får lite färg.
Sänk värmen till 175 grader, häll på vatten och låt steken stå inne ca 1 timme till, lägg ev. på lite aluminiumfolie så inte steken bränns vid.
Ta ut steken (sila av stekvätskan nu om ni tänkt göra sås på den) och låt vila unde folie i ca 30 minuter innan du skär i den.
Till såsen; koka upp stekskyn, tillsätt 3 dl grädde, 1 msk oxfond, 1 msk soja, smaka av med salt och peppar. Red ev av med lite maizena.
Servera steken med kokt potatis/klyftpotatis, lite hemkokt äppelmos och en nyskuren sallad.
Paket från den glada butiken Sally Bazar
Det innehöll muffinsformar, vaniljsocker & bakpulver bland annat, allt fint paketerat i en korg från Rice!
Klicka er in till Lindas fina webbutik Sally Bazar (markbutik ligger i Göteborg) eller den färgglada bloggen Sally Bazar!
Sally Bazar finns också på facebook! Klicka på bilden ovan.
Äppelpaj på härliga vinteräpplen
Jag har försökt mig på flera olika sorters äppelpaj, en skånsk och dessa typiska svenska pajer.. Till och med en amerikansk rackare har jag bakat och den blev riktigt god. Jag måste leta rätt på det gamla skrynkliga receptet och dela med mig till er.
Nåväl, vi har haft finfrämmande från storstaden under helgen. Sambons bror med sambo hälsade på från El Stockholmo och såklart är jag inte sen med att fläska ihop en paj eller något annat tuggbart! Jag gjorde en mix på skånsk äppelpaj och smulpaj. Jag gräddar kakan i 175 grader i 20 minuter så den får färg och för att få lite mer krisp i toppingen så får den stå inne i 150 grader i 20 minuter till. & det hela resulterade i detta:
Botten:
Smör, att smöra formen med
2 dl ströbröd
Fyllning:
5-6 äpplen
3 dl äppelmos
3 msk mald kanel
Smultopping:
250 g smör
2 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
en nypa salt
Gör såhär:
- Smöra formen och fördela ströbrödet över botten.
- Skala, kärna ur och bita upp äpplena.
- Blanda äppelbitarna med äppelmos och kanel, ställ åt sidan.
- Gör smultoppingen; använd en rejäl bakskål med hög kant och vispa ihop alla ingredienser med elvisp.
- Häll ner äppelblandningen i formen och strö över smultoppingen.
- Grädda kakan nederst i ugnen i ca 20 minuter i 175 grader, ställ ner värmen till 150 grader och grädda 20 minuter till.
Den pastelliga ljusgröna Appoliaformen finns att klicka hem hos Ely Shop!
Appolias keramikformar finns i flera fina färger!
Allhelgonahelgen..
..är nu förbi! De senaste veckorna har varit omtumlande, minst sagt. Många fina människor har snabbt ryckts ifrån oss och man hinner inte riktigt inse vad som hänt. Denna helg har många ljus brunnit och många tankar och funderingar har skänkts till de kära som bor i himmelen.
Fruktansvärda saker har skett och man inser att man aldrig ska ta något för givet!
En vacker dag finns inte den där underbara människan kvar i ditt liv, den mäniskan som du kanske tagit för givet?
Jag har tänt ljus och sänt många fina tankar till några fina människor som inte finns med oss idag. Jag har även tänkt på de människor som hastigt blivit av med någon de älskat. Min pappa gick bort för drygt 1,5 år sedan och det är fruktansvärt jobbigt att bli av med en kär människa så hastigt! Idag finns mina tankar hos de som behöver det. Min pappa däremot, han finns alltid med mig, genom glädje och sorg! ♥
Glittriga diamanter...
Tjusiga muffinsformar och körsbärsessence låg bland annat i mitt paket! :)
Jag kan rekommendera ett besök hos Sockerflinga.se, låg fraktavgift och massa roliga bakpryttlar.
Gilla Sockerflinga på facebook så blir du uppdaterad om det senaste i deras webbshop.
Fuskmazariner med äpple & kanel
Jag mixade ihop ett gäng fuskmazariner med äpple och kanel i igår.
Botten är en lätt sockerkakssmet och sen gjorde jag en slags mandelmassafyllning och toppade tunnskivade äpplen och kanelströssel.
Jäkligt enkelt och alldelens för gott! Formarna jag använde mig av är av jumbomodell och jag fick ut 6 stycken rejäla mazariner.
Använder man muffinsfornar av normalstorlek eller mazarinformar så får man nog ut ca 15-20 stycken.
Tänk då på att ha en muffinsplåt för extra stadga.
Fuskmazariner med äpple och kanel
Detta behövs:
Botten
25 g smör
1 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
0,5 dl mjölk
Fyllning
75 g mandelmassa
50 g smör
1 dl mandelmjöl
2 ägg
2 äpplen
kanel och strösocker
aluminiumformar
Gör såhär:
- Börja med fyllningen.
- Grovriv mandelmassa, blanda med smör och mandelmjöl till en jämn smet (jag använde elvisp).
- Tillsätt ett ägg i taget, vispa ihop ordentligt och ställ åt sidan.
- Skölj äpplena, kärna ur och skiva tunnt.
- Gör sen botten.
- Smält smör och tillsätt ingredienserna i fallande ordning, rör ihop väl.
- Klicka ut bottensmeten i formarna, fyll mellan en tredjedel upp till hälften av formen.
- Klicka på fyllningen och tryck ner äppelskivorna, strössla över kanel och socker.
- Grädda kakorna i nedre delen i ugnen i 170 grader i ca 30 minuter, tills de får lite färg.
Servera fuskmazarinerna på silverfat, såklart! ;)
En kula vaniljglass eller smarrig vaniljsås bidrar ju till en läcker smakexplosion men är självfallet valfritt.