Det här receptet är så himla lätt att komma ihåg!
Frukt, vatten, socker och en del av vardera, (1+1+1) sen slänger man i de kryddor man själv tycker om.
Inlagda päron
Ingredienser:7 fasta päron
7 dl strösocker
7 dl vatten
stjärnanis
kanelstänger
vaniljpulver
Atamon, ca 0,5-1 tsk.
Gör såhär:Koka upp vatten och socker i en rymlig kastrull tills sockret lösts upp.
Tillsätt kryddorna, ge det ett uppkok.
Skala päronen och lägg ner i kastrullen, sjud ca 15 minuter på låg värme tills päronen blivit lite mjukare.
Koka eller hetta upp en rymlig glasburk (som alla päronen får plats i, alt. flera mindre burkar).
Koka burken övertäckt med vatten eller ställ den i ugnen i ca 200 grader i 5 minuter.
Lägg ner päronen varvat med kryddorna försiktigt i burken.
Tillsätt Atamon i lagen, rör om tills det lösts upp och häll lagen i burken så den täcker päronen.
Ta det försiktigt, det är hett och kan skvätta!
Låt päronen stå och mogna minst en vecka. De mjuknar och får mer smak desto längre de får stå i burk med lag.
Tycker ni om inlagda päron? De smakar smaskens ihop med en klick punschgrädde eller vaniljglass. ;)