Klassiska snurrbullar - ca 40 st, receptet går att halvera
Ingredienser - bulldeg:100 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
2 krm salt
10-12 dl vetemjöl
Kanelfyllning:50 g smör
3 msk mald kanel
3 msk strösocker
Rosa vaniljfyllning:50 g smör
3 msk vaniljsocker
3 msk rosenvatten
några droppar röd hushållsfärg
Pensling:1 uppvispat ägg
pärlsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 250-275 grader.
- Smält smör i kastrull & tillsätt mjölk, värm den till ca 37 grader (fingervarmt).
- Smula jäst i en rejäl skål (bör rymma ca 5 liter), häll degspadet över och rör till jästen lösts upp.
- Tillsätt socker, salt och ca 7-8 dl vetemjöl.
- Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen tills den släpper skålen.
- Ställ degen att jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter under bakduk.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen tills den är smidig och släpper bordet utan mjöl.
- Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, bred ut fyllningen & vik ihop degen.
- Skär ca 2-3 cm breda remsor & dela dem nästan hela vägen upp, tvinna remsan, snurra ihop och vik in den ena änden under bullen. Ställ på klädd plåt, låt jäsa under bakduk ca 30-40 minuter.
- Vispa upp ett ägg, pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler eller i ventilerad korg, gärna med bakduk över.
- Förvara bullarna i påse, går att frysa.
De färgglada bullformarna kommer från
Kalasform! :)