Kvällens käk - kyckling!
PUBLICERAT: 2011-02-21 // 22:28:20
UNDER: Mat - mat/recept
Kvällens middagsval föll på kyckling. :)
Kyckling i ugn med ris & apelsinsås
Ingredienser - ugnskyckling:
1 hel kyckling, tinad
50 g smör - rumstempererat
0,5-1 citron
3 msk persilja
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
salt & peppar
Apelsinsås:
2 apelsiner
3 dl grädde
2 dl matlagningsvin/rött vin
köttbuljong eller mörk oxbuljong
vitlökspulver
salt & peppar
(lagrad ljus öl)
Gör såhär:
Kyckling i ugn med ris & apelsinsås
Ingredienser - ugnskyckling:
1 hel kyckling, tinad
50 g smör - rumstempererat
0,5-1 citron
3 msk persilja
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
salt & peppar
Apelsinsås:
2 apelsiner
3 dl grädde
2 dl matlagningsvin/rött vin
köttbuljong eller mörk oxbuljong
vitlökspulver
salt & peppar
(lagrad ljus öl)
Gör såhär:
- Rör ihop smör med persilja, en pressad vitlöksklyfta, riv i lite citronskal, salta & peppra efter smak.
- Lossa filéskinnet på kycklingen och klappa in smöret under skinnet.
- Ta en rymlig ugnsform och smöra botten, lägg i kycklingen.
- Skiva citron och klyfta gul lök och lägg kring och i kycklingen, 'grädda' mitt i ugn i 175 grader i ca 1-2 timmar (beroende på storlek). Ös kycklingen i sitt spad några gånger under tiden.
- Kycklingen är färdig när köttsaften är klar, se efter med sticka.
- Apelsinsås; börja med att riva skal från två apelsiner, pressa därefter ur saften och koka upp i kastrull.
- Tillsätt grädde, matlagningsvin & buljong. Krydda med vitlökspulver, tillsätt salt & peppar. (Jag smaksatte med lite lagrad ljus öl för lite mer mustig sälta)
Servera kycklingen med jasmineris & den varma apelsinsåsen.
Den beiga rejäla ugnsformen kommer från Gustavsbergs Porslinsfabrik!
Den beiga rejäla ugnsformen kommer från Gustavsbergs Porslinsfabrik!
Kommentarer
Trackback