Medelhavspaj & jordnötskladdkaka

I fredags hade vi avslutningsmiddag på jobbet. Då personalgruppen splittras och det är sista gången vi ses så ordnade vi en middag & jag stod för matäta. Det fick bli en typ av medelhavspaj (kycklingpaj med lite oliver, fetaost osv.), blandsallad & vitlöksdressing med sting. Till efterrätt serverades det jordnötskladdkaka - en riktig chansning med tanke på allergier! Men eftersom de flesta av oss i gruppen påminner om avfallskvarnar så var det ett problem mindre. :) Nåväl - ni vill väl ha recepten förstår jag? :)
Medelhavspaj med kyckling, fetaost & oliver
Ingredienser/pajskal:
200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
125 g smör - rumstempererat
2 msk vatten
1 tsk vitlökspulver
Gör såhär:
Blanda mjöl, vitlökspulver och smör och rör sist i vatten.
Knåda ihop till en fast deg.
Platta ut degen i en pajform - förgrädda ej!
Ingredienser/fyllning:
3 kycklingfiléer
3 ägg
2,5 dl mjölk
100-200 g fetaost
1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 dl oliver
1 tsk rosmarin
salt & peppar
Gör såhär:
Sätt på ugnen; 180 grader.
Vispa upp ägg & mjölk i en rymlig bunke.
Tärna fetaosten, strimla löken, dela oliver, pressa vitlöken & rör ner det i äggstanningen.
Krydda äggstanningen med rosmarin, salt och peppar.
Tärna kycklingen och stek i smör och krydda med salt & peppar.
Blanda ihop kycklingen med stanningen och slå över allt i pajskalet.
Grädda i nedre delen i ugnen i ca 40-45 minuter.
Jordnötskladdkaka
Ingredienser:
150g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl jordnötter
Gör såhär:
Medelhavspaj med kyckling, fetaost & oliver
Ingredienser/pajskal:
200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
125 g smör - rumstempererat
2 msk vatten
1 tsk vitlökspulver
Gör såhär:
Blanda mjöl, vitlökspulver och smör och rör sist i vatten.
Knåda ihop till en fast deg.
Platta ut degen i en pajform - förgrädda ej!
Ingredienser/fyllning:
3 kycklingfiléer
3 ägg
2,5 dl mjölk
100-200 g fetaost
1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 dl oliver
1 tsk rosmarin
salt & peppar
Gör såhär:
Sätt på ugnen; 180 grader.
Vispa upp ägg & mjölk i en rymlig bunke.
Tärna fetaosten, strimla löken, dela oliver, pressa vitlöken & rör ner det i äggstanningen.
Krydda äggstanningen med rosmarin, salt och peppar.
Tärna kycklingen och stek i smör och krydda med salt & peppar.
Blanda ihop kycklingen med stanningen och slå över allt i pajskalet.
Grädda i nedre delen i ugnen i ca 40-45 minuter.
Serveras med din favoritsallad och en kall vitlöksdressing. Mums!
Jordnötskladdkaka
Ingredienser:
150g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl jordnötter
Gör såhär:
- Smält smör och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjöl.
- Blanda i nötter (om man nu tål dessa).
- Häll smeten i en rund smörad och ev bröad springform (jag hade kokosflingor).
- Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
- Kladdkakan brukar jag servera med vaniljvisp, vaniljglass eller grädde (kan dock bli mastigt).
- Skala och skär banan i skivor, passar bra till om man har nötter i kakan.
- Låt kakan svalna lite, alt. ställ kakan kallt i 1 timme, ta fram den 15 min innan servering så är den fin och fast vid servering men väldigt god att njuta ljummen!
Färdig att serveras!
Kommentarer

Mmmm, ser väldigt mumsigt ut!
2011-02-10 » 23:01:04
BLOGG: http://matlustbloggen.se
Trackback