Medelhavspaj & jordnötskladdkaka
PUBLICERAT: 2011-02-04 // 09:35:00
UNDER: Baka - pajer & cheesecakes
I fredags hade vi avslutningsmiddag på jobbet. Då personalgruppen splittras och det är sista gången vi ses så ordnade vi en middag & jag stod för matäta. Det fick bli en typ av medelhavspaj (kycklingpaj med lite oliver, fetaost osv.), blandsallad & vitlöksdressing med sting. Till efterrätt serverades det jordnötskladdkaka - en riktig chansning med tanke på allergier! Men eftersom de flesta av oss i gruppen påminner om avfallskvarnar så var det ett problem mindre. :) Nåväl - ni vill väl ha recepten förstår jag? :)
Medelhavspaj med kyckling, fetaost & oliver
Ingredienser/pajskal:
200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
125 g smör - rumstempererat
2 msk vatten
1 tsk vitlökspulver
Gör såhär:
Blanda mjöl, vitlökspulver och smör och rör sist i vatten.
Knåda ihop till en fast deg.
Platta ut degen i en pajform - förgrädda ej!
Ingredienser/fyllning:
3 kycklingfiléer
3 ägg
2,5 dl mjölk
100-200 g fetaost
1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 dl oliver
1 tsk rosmarin
salt & peppar
Gör såhär:
Sätt på ugnen; 180 grader.
Vispa upp ägg & mjölk i en rymlig bunke.
Tärna fetaosten, strimla löken, dela oliver, pressa vitlöken & rör ner det i äggstanningen.
Krydda äggstanningen med rosmarin, salt och peppar.
Tärna kycklingen och stek i smör och krydda med salt & peppar.
Blanda ihop kycklingen med stanningen och slå över allt i pajskalet.
Grädda i nedre delen i ugnen i ca 40-45 minuter.
Jordnötskladdkaka
Ingredienser:
150g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl jordnötter
Gör såhär:
Medelhavspaj med kyckling, fetaost & oliver
Ingredienser/pajskal:
200 g grahamsmjöl (ca 3,3 dl)
125 g smör - rumstempererat
2 msk vatten
1 tsk vitlökspulver
Gör såhär:
Blanda mjöl, vitlökspulver och smör och rör sist i vatten.
Knåda ihop till en fast deg.
Platta ut degen i en pajform - förgrädda ej!
Ingredienser/fyllning:
3 kycklingfiléer
3 ägg
2,5 dl mjölk
100-200 g fetaost
1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 dl oliver
1 tsk rosmarin
salt & peppar
Gör såhär:
Sätt på ugnen; 180 grader.
Vispa upp ägg & mjölk i en rymlig bunke.
Tärna fetaosten, strimla löken, dela oliver, pressa vitlöken & rör ner det i äggstanningen.
Krydda äggstanningen med rosmarin, salt och peppar.
Tärna kycklingen och stek i smör och krydda med salt & peppar.
Blanda ihop kycklingen med stanningen och slå över allt i pajskalet.
Grädda i nedre delen i ugnen i ca 40-45 minuter.
Serveras med din favoritsallad och en kall vitlöksdressing. Mums!
Jordnötskladdkaka
Ingredienser:
150g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl jordnötter
Gör såhär:
- Smält smör och låt det svalna av lite. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjöl.
- Blanda i nötter (om man nu tål dessa).
- Häll smeten i en rund smörad och ev bröad springform (jag hade kokosflingor).
- Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
- Kladdkakan brukar jag servera med vaniljvisp, vaniljglass eller grädde (kan dock bli mastigt).
- Skala och skär banan i skivor, passar bra till om man har nötter i kakan.
- Låt kakan svalna lite, alt. ställ kakan kallt i 1 timme, ta fram den 15 min innan servering så är den fin och fast vid servering men väldigt god att njuta ljummen!
Färdig att serveras!
Kommentarer
Jenny
Mmmm, ser väldigt mumsigt ut!
2011-02-10 » 23:01:04
BLOGG: http://matlustbloggen.se
Trackback