Bullar med mandelmassa

Idag har jag haft en vetedeg på långjäsning. Jag svängde ihop en vetedeg med kardemumma imorse kring 7-tiden, sen fick den jäsa i lugn och ro.. Kanske lite för länge men hittills har de gått ner utan tvång! ;) Jag hade i lite hushållsfärg i fyllningen, därav den kaviarliknande smeten.. :P De duktiga grabbarna på Plastfönster ska snällt få agera försökskaniner, tur jag har dom!
Bullar med mandelmassa - ca 40 st
Ingredienser:
150 g smält smör
5 dl mjölk
1 paket jäst - torr eller färsk
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
3 tsk kardemumma - krossad
14 dl vetemjöl - spara 1 dl till utbaket
1 ägg till pensling
pärlsocker och hackade nötter till garnering
Mandelmassefyllning:
60 g mandelmassa
60 g smör
ev hushållsfärg
Gör såhär:
Bullar med mandelmassa - ca 40 st
Ingredienser:
150 g smält smör
5 dl mjölk
1 paket jäst - torr eller färsk
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
3 tsk kardemumma - krossad
14 dl vetemjöl - spara 1 dl till utbaket
1 ägg till pensling
pärlsocker och hackade nötter till garnering
Mandelmassefyllning:
60 g mandelmassa
60 g smör
ev hushållsfärg
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bakbunke och häll över mjölkblandningen.
- Rör tills jästen lösts upp, tillsätt socker och salt och blanda väl.
- Krossa kardemumma och blanda väl.
- Tillsätt mjöl, en dl i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut till en rektangel.
- Bred ut fyllningen, rulla ihop på längden och skiva upp i 2 cm tjocka skivor, lägg i bullformar.
- Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över garneringen.
- Grädda i nedre delen i ugn i ca 7 minuter (beroende på ugn - håll koll!).
- Låt svalna på galler och servera nygräddade med ett glas kall mjölk!
Har ni någon favoritfyllning i era bullar? ♥
Kommentarer

Låter väldigt gott! :)
2011-06-15 » 10:13:17
BLOGG: http://www.matildas-kafferep.blogspot.com
Trackback