Jag har premiärbakat med en av mina nya Master Class-springformar från KÖK etcetera. Jag gjorde en chokladkaka i 15 cm formen, dock blev det lite för mycket smet så smeten smet. Receptet nedan är omgjort för att passa en form på ca 15 cm i diameter.
Jag hade i lite Dooley'slikör men kan ersättas med annan likör eller en skvätt grädde. Tårtan blir liten men hög och räcker till många!
Chokladtårta med nutellaöverdrag och kokos 6-8 bitar
Chokladkaka:
2 L-ägg
1,5 dl strösocker
0,5 dl kakao
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl Dooley's
smör och kokos till formen
Fyllning 1:
100 g vit choklad
25 g smör
Fyllning 2:
50 g färskost
25 g smör
2,5 dl florsocker
3 msk ljus rom
Nutella 3 dl
Kokosflingor 1,5 dl
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en rund form, ca 15 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker till en vit fluffig smet.
- Rör ihop alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör sist i likören.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter, tills kakan känns torr - känn med sticka.
- Lägg ev. på en bit folie så inte kakan bränns vid.
- Låt chokladkakan kallna och dela i tre bottnar.
Fyllningar och montering:
- Gör fyllning 1; smält försiktigt vit choklad och smör, rör ihop och bred över nedersta bottnen.
- Lägg på en bottnen till och gör fyllnig 2; vispa ihop färskost och smör lite lätt, tillsätt resterande ingredienser och vispa ihop fyllningen tills den blir vit och fluffig.
- Lägg på tredje och översta bottnen (låt ev kakan så till sig i kyl över natten), bred på ett lager nutella och strö över kokosflingor.
Chokladkakan fick följa med till Stockholm så tyvärr fick jag inget fotot på tårtan när den är genomskuren.