Här om dagen fick jag med mig en hel kasse med plommon från en jobbarkompis. What to do?
Förutom plommonsylt, -marmelad och -saft så finns det väl annat att göra på plommon? I senaste numret av Hembakat hittade jag ett smarrigt recept på en plommonkaka, såklart hade jag inte alla ingredienser hemma utan fick byta ut lite ingredienser. Jag gräddade kakan ca 10 minuter extra/gräddning så den fick lite mer färg.
En riktigt god kaka som serveras ljummen ihop med vaniljsås.

Plommonkaka med nötfyllning ca 12 bitar
Ingredienser:
Smet:
75 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
1 msk vanijsocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 15 plommon+strösocker till dopp, ca 1 dl
1 dl vispgrädde (jag hade istället vaniljvisp 1 dl+creme fraiche 1 dl)
1 ägg
0,5 dl strösocker
1 dl hasselnötter (jag hade 75 g hackad mandel)
rivet citronskal av 0,5 citron (jag rev i från en hel citron)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en rund form, ca 24 cm.
Vispa smör, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör i äggen.
Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det i smeten, blanda väl och häll i formen.
Tvätta och halvera plommonen, ta bort kärnor.
Doppa snittytan på plommonen i strösocker och lägg dom i formen med snittytan neråt.
Förgrädda kakan i ca 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg.
Vispa grädden fluffig, vispa upp ägget lite lätt och rör ner det i grädden tillsammans med sockret.
Hacka nötter grovt, rör ner nötter och rivet citronskal i gräddsmeten.
Häll fyllningen över den förgräddade kakan och grädda återigen i ca 20 minuter.
Pudra kakan med florsocker och servera ljummen med en kula vaniljglass eller vaniljvisp.





Någon som kanske har ett smarrigt tips på vad jag kan göra av alla plommon? ♥