Receptet på dessa bullar hittar man på Kungsörnens mjölförpackning. Jag gjorde en annan variant på fyllning och förstärkte med lite äkta vaniljpulver! De blir lite karamelliserade och får en lätt smak av riktig smörkola. Riktigt, riktigt goda!
Vrålgoá vaniljbullar, ca 40 stycken
Ingredienser:
Vetebröd
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst (1 paket - för söta degar)
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 msk stött/krossad kardemumma
14 dl vetemjöl, spara ca 0,5 dl till utbaket
Vaniljfyllning
100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
0,5 dl vaniljsocker
1 tsk äkta vaniljpulver (kan uteslutas)
1 ägg till pensling
pärlsocker att strö över bullarna
Gör såhär:
- Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37 grader (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degskål, häll över mjölkblandningen och rör till jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och kardemumma, blanda väl.
- Tillsätt mjöl och arbeta degen kraftigt (5 min i maskin/10 min för hand) tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30-40 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda degen smidig, dela i 4 delar, kavla ut varje del till en avlång kaka.
- Gör fyllningen; rör ihop alla ingredienser till en slät kräm.
- Bred ut ett tunnt lager på varje kaka och rulla ihop till en rulle.
- Skär rullen i 10 delar och lägg på klädd plåt eller i bullformar med snittytan uppåt, låt jäsa under bakduk i ca 40 min.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa upp ett ägg lite lätt, pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt bullarna svalna lite på galler eller i brödkorg.
- Serveras nygräddade till en kopp kaffe eller ett glas kall mjölk!