En pavlova är en marängbakelse/tårta med ett krispigt yttre och en mjuk marschmallowsliknande kärna. Toppas oftast med vispad grädde men också vaniljglass eller mousse. Överst på pavlovan hittar man ett ordentligt lager med färska bär, allt efter smak och säsong. Namnet pavlova kommer efter den ryska ballerinan Anna Pavlova.
Jag toppade min pavlova med lite färska bär som vi har hemma på vår gård. Vi har en väldigt liten vinbärsbuske med vita vinbär. Jag hoppas den blir jättestor så jag kan använda dessa på fler sätt än som garnering. Då det blev några få klasar så blir det inte mycket om man vill göra sylt, saft eller marmelad så dessa fick fungera som tårttopping. :)
Pavlova med glasscreme och färska trädgårdsbär 8-10 p.
Maräng:
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse (eller potatismjöl)
1 tsk citronkoncentrat
Glasscreme:
2 dl mjölk, 3%
2 msk strösocker
2 msk marsánpulver
2 dl grädde
1 krm vaniljpulver
600g trädgårdsbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Förbered plåten med ett bakplåtspapper, rita en cirkel ca 20 cm i diameter.
Vispa äggvitorna och 1 dl socker till ett vitt skum. Tillsätt resterande socker under vispning.
Vispa marängen i ca 5 minuter, tills den blir glansig och fast.
Vänd ner maizena och citron.
Klicka ut smeten på bakplåtspapperet, till en stor fin cirkel.
Sänk värmen till 150 grader och sätt in plåten mitt i ugnen och grädda ca 45-60 minuter.
Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ca 30 minuter, låt sedan svalna.
Gör under tiden glasscremen; tillaga marsánkrämen (2 dl mjölk, 2 msk strösocker, 2 msk marsánpulver) enligt förpackning.
Lägg över krämen i en rymlig bunke, slå över grädde och vaniljpulver och vispa till den konsistens du önskar, gärna lite fastare.
Om glasscremen blir för fast, rör ner lite grädde så blir den ytterligare lite lösare.
Bred glasscremen över marängen och toppa pavlovan med färska bär, i massor!
Servera pavlovan så fort den är iordninggjord annars smälter marängen.
Vad toppar ni er pavlova helst med?