Apelsinkaka med smetanatäcke

Jag har tidigare bakat en citronkaka med vallmo, detta är version nummer två. Apelsin, blå vallmofrön och smetana. Lite mer julkänsla och smetanatäcket kan du alltid smaksätta med lite kanel eller glögg! Gött värre! :) Jag tycker det är tacksamt att använda smetana, vispa den hård och blanda med florsocker så har du en perfekt frosting eller 'glasyr', rör den försiktigt med lite socker eller en smaksättning så får du en fräsch sås till dina efterrätter. Brett användningsområde, I like! :)

Apelsinkaka med smetanatäcke, ca 10-12 bitar
Ingredienser:
100 g Svenskt Smör från Arla, smält
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¾ dl blå vallmofrön
1 dl Arla Köket® smetana
rivet skal och pressad saft av 1 apelsin
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¾ dl blå vallmofrön
1 dl Arla Köket® smetana
rivet skal och pressad saft av 1 apelsin
Täcke:
1-2 dl Arla Köket® smetana
1 dl florsocker
1-2 dl Arla Köket® smetana
1 dl florsocker
2 tsk äkta vaniljsocker
blå vallmofrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Tillsätt smetana, apelsinsaft och apelsinskal. Rör till sist ner det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter eller 24 cm i diameter om du använder en fomr med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Vispa smetana, florsocker och äkta vaniljsockerntill en fast kräm och bred över kakan. Strö över lite blå vallmofrön över kakan och servera.


Prylar: tårtfat - Ib Laursen, kökshanduken - Falby från FikaMera, kniv - privat.
Är du sugen på ett rosa tårtfat från Ib Laursen? Om du håller ut så dyker det upp en tävling på bloggen där du har chansen att vinna ett likadant fat och en härlig julbakbok. :)
Kommentarer

Ser så gott ut! Fräscht!
2012-12-20 » 02:26:29
BLOGG: http://hovkonditorn.blogspot.com

God jul och god fortsättning.
2012-12-27 » 23:44:00
BLOGG: http://receptbyran.se
Trackback