Mörkt filmjölksbröd
PUBLICERAT: 2012-01-05 // 11:35:34
UNDER: Julrecept
Mörkt filmjölksbröd, 2 limpor
Ingredienser:
6 dl vetemjöl
6 dl grahamsmjöl
2 dl kruskakli
1 dl linfrön, hela
1 dl linfrön, krossade
1 dl valnötter, grovhackade
2 dl russin
250 g torkade aprikoser, grovdelade
1 msk kanel, mald
1,5 tsk salt
1 liter filmjölk
1,5 dl brödsirap
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Det här brödet bakade jag till jul. Jättegott med en skiva ost på eller lite senap och julskinka.
Mörkt filmjölksbröd, 2 limpor
Ingredienser:
6 dl vetemjöl
6 dl grahamsmjöl
2 dl kruskakli
1 dl linfrön, hela
1 dl linfrön, krossade
1 dl valnötter, grovhackade
2 dl russin
250 g torkade aprikoser, grovdelade
1 msk kanel, mald
1,5 tsk salt
1 liter filmjölk
1,5 dl brödsirap
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser, även nötter och aprikoser, i en skål.
- Rör väl ihop fil, brödsirap och bikarbonat i en rejäl rymlig bunke (ca 4 liter).
- Tillsätt de torra ingredienserna i filblandningen och rör försiktigt ihop till en deg.
- Klä två brödformar (ca 1,5 liter) med bakplåtspapper, dela upp smeten i dessa formar.
- Strö över lite mjöl och grädda i nedre delen i ugnen i ca 1,5-2 timmar.
- Lägg på aluminiumfolie över brödet om det blir för mörkt.
- Prova med sticka - om stickan är torr är brödet färdigt annars låt gå en liten stund till.
- Stälp upp brödet på galler och låt svalna, gärna under bakduk.
Tips! Byt ut valnötter, aprikoser och russin mot det du tycker om.
Till exempel hasselnötter, banan, rivet äpple, brödkrydda eller solrosfrön.
Till exempel hasselnötter, banan, rivet äpple, brödkrydda eller solrosfrön.
Kommentarer
Trackback