Citronkaka med vallmo
PUBLICERAT: 2012-07-16 // 09:01:42
UNDER: Baka - fyllning, topping m.m.
I affärerna brukar det finnas små gratis recepthäften och detta recept är taget ur ett sådant.
Det är Arla, tillsammans med Systrarna Eisenmann, som gett ut häftet. Jag föll för citronkakan med blå vallmofrön i..
Det syns inte så bra på bilderna men när man skär upp kakan så är den härligt prickig.
Kakan bakade jag och hade med till middagsbjudningen på midsommarafton bl.a. Då den innehåller smetana både i glasyr och kaka är den otroligt saftig och syrligt fräsch, som utlovat. En förpackning Arla Köket® smetana innehåller 2 dl så den räcker precis till kakan (antagligen tanken med det hela..;P).Systrarna dekorerade tårtan med ätbara obesprutade blommor men jag gjorde en egen blomma.. Tjusigt eller inte, men god var den iallafall! :)
Citronkaka med vallmo, ca 10-12 bitar
Ingredienser:
100 g Svenskt Smör från Arla, smält
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¾ dl blå vallmofrön
1 dl Arla Köket® smetana
rivet skal och pressad saft av 1 citron
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¾ dl blå vallmofrön
1 dl Arla Köket® smetana
rivet skal och pressad saft av 1 citron
Glasyr:
1 dl Arla Köket® smetana
1 dl florsocker
1 dl Arla Köket® smetana
1 dl florsocker
Garnering:
citronskivor
thaibasilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Tillsätt smetana, citronsaft och citronskal. Rör till sist ner det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Vispa smetana och florsocker till en fast kräm och bred över kakan. Garnera med citronskivor och basilikablad, alt. ätbara och obesprutade blommor.
Är det någon mer än jag som bakat citronkakan med blå vallmofrön?
Kommentarer
Trackback