När jag först hörde talas om en kaka med kokt potatis i så tänkte jag att det kanske inte kan smaka nå vidare.. Tills jag kom på att man antagligen döljer poppesmaken en aning. Det gjorde jag med mandelarom och det blev riktigt gott. Ungefär som en fuskmazarin i större format - glasyr. Jag har till och med hunnit göra kakan i två smaker, en med mandel och en med citron. Fräscht och gott, byt ut mandelaromen mot rivet skal och saft från en citron så blir det fint. Jag letade efter lite recept där man använde sig av överbliven kokt potatis och då kom ett recept på 'Kronans kaka' upp. Jag gjorde om det lite då jag hade ganska mycket potatis över och fick en hög och fin kaka. Testa, kakan blir otroligt saftig!
Supergod med en klick lättvispad grädde och färska hallon. Yum yum.
Potatis- & mandelkaka, 10-12 p.
100 g smör
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g mandelmjöl
1-2 tsk mandelarom/ecensse alt. 2 malda bittermandlar
3-4 kokta medelstora potatisar, ca 350-300 g
3 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör i en rymlig kastrull.
Blanda sedan i allt utom potatis och ägg.
Mosa potatisen fint, blanda ner i smeten.
Knäck i ett ägg i taget och blanda väl.
Häll smeten i en smord och bröad löstagbar form, ca 24 cm.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna och pudra med florsocker.
Servera kakan med lättvispad grädde och färska hallon eller hjortronsylt.