Marängsmörkräm (smbc)

Jag har hittat ett toppenrecept på marängsmörkräm (swiss meringue buttercream/smbc)! Den blir vit, mjuk, riktigt smidig och den smakar framförallt gott! Jag har minskat ner på citronen, jag tar ca 1 tsk koncentrat istället för en halv citron! Den blir väldigt syrlig annars och får en konstig bismak, men testa er fram, alla är vi olika. Jag har även lagt till lite vaniljpulver/arom Denna sats räcker till topping åt 12 stycken cupcakes eller att "crumbcoata" och spackla en tårta på 24 cm och går att färga och smaksätta med ev essense. Smörkrämen går att frysa in, tina sedan långsamt i kyl, därefter i rumstemperatur i ca 1 timme innan den ska användas. Receptet har jag hittat HÄR men jag har sett att det cirkulerar lite här och där..

Marängsmörkräm
2 äggvitor
1, 3/4 dl socker
1 tsk citronkoncentrat (saft från ½ citron)
200 g smör
3 tsk vaniljsocker
1, 3/4 dl socker
1 tsk citronkoncentrat (saft från ½ citron)
200 g smör
3 tsk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljarom)
2 dl florsocker
2 dl florsocker
Gör så här:
- Ta ut smöret i rumstemperatur (detta gör att det blir mjukt och följsamt när du sedan skall vispa det).
- Häll upp varmt vatten till cirka hälften eller 3/4 i en kastrull och sätt på spisen på medelhög-hög värme.
- Blanda äggvitorna, sockret och saften från citronen i en rostfri skål och vispa kraftigt över vattenbad.
- Marängen ska tjockna och bli hård - så hård att skålen ska kunna hållas upp och ner utan att marängen rör sig ur fläcken! (Detta moment brukar ta cirka 5-6 minuter). Om man har en hushållstermometer ska temperaturen i marängen nå cirka 65 grader.
- När detta moment är klart, ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa under hög hastighet tills marängen har kallnat. (Detta moment kan ta uppemot 8-10 minuter, så kör gärna i en hushållsassistent om du har en).
- Tillsät lite smör åt gången, då och då.
- När marängsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker. Vill du att marängsmörkrämen ska smaka sötare, tillsätt mer florsocker.
- Vill du smaksätta och färga din smörkräm så gör du det nu, det sista du gör.
Kommentarer
Trackback