Jag har hittat ett superenkelt recept på tårtbotten, den är glutenfri och laktosfri! Just detta recept tror jag står på Icas potatismjölförpackning. Bottnarna blir höga, porösa och alldeles perfekta, kan smaksättas och färgas. Perfekt att frysa in en hel botten och ta fram och skära upp vid behov. Men, för bästa botten så baka den tidigt så den får vila minst 6 timmar eller över natten, då smular den mycket mindre när du skär upp den och du undviker att den 'korvar' sig. Ett annat alternativ är att du fryser in anslaget, det är sen väldigt smidigt att dela den. Anslaget delar du sedan i 3 eller 4 tunna delar.
Tårtbotten/anslag, 24 cm i 3 eller 4 delar
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
(2 tsk äkta vaniljsocker och 2 krm vaniljpulver/-arom)
smör och potatismjöl till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en form med löstagbar kant, pudra över potatismjöl och fördela med ett jämt och tunnt lager.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst.
- Blanda potatismjöl, bakpulver och ev smaksättning och sikta ner det i äggsmeten.
- Blanda väl och häll smeten i formen.
- Grädda botten i nedre delen i ugn i ca 35 minuter (kan lätt brännas vid, lägg ev. på aluminiumfolie när botten fått färg).
- Låt svalna något innan du tar ur den ur formen.
- Vänd den upp och ner för att få en rakare finare kant på tårtan, alt. vänd topplagret uppochner när du delat och ska montera ihop tårtan.
- Låt botten vila minst 6 timmar eller gärna över natten innan den delas upp, den smular mindre då.
- Nu är det dags att fylla och montera ihop en tårta! Lycka till!