Västerbottensostpaj
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg.
Tryck ut degen i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader.
Pajfyllning:
300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
lite salt
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och häll i pajskalet, över osten.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Serveras ljummen eller rumsvarm!
Serveringstips!
Jag serverar denna paj med tillbehör som exempelvis en god röra (rom, kräft, räk eller lax), med rökt skinka, skaldjur, vitlöks- eller dilldressing, grönsallad eller som på bilden; creme fraiche, rom, rödlök och räkor.